2021.09.03. 12:14:19 7891 288

Gombócból sok? Á, dehogy! - Az almás, a túrós és a szilvás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak gyerekkori kedvenc a gombóc. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb desszertjévé avanzsált túrógombóc eper öntettel valahogy új távlatokat nyitott a hétköznapi eledelnek. No, de nem kell beülnünk egy ínyenc étterembe, hogy egy jó kis gombócot elfogyaszthassunk, csak vegyük elő nagyi receptes könyvét és poroljuk le egy kicsit...

Túrógombóc - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Túrógombóc

A szilvás gombóc

Az én nagymamám rengeteg gombócot készített nekünk. Még most is érzem az izét a számban, látom magam előtt a zománcozott piros lábast, ami púposan meg volt rakva gombócokkal. Az ő favoritja természetesen a szilvás volt. Íme, a recept.

Nagyi szilvás gombóca

Hozzávalók:

  • kb. 20 db szilva
  • 30 dkg burgonya
  • kb. 40 dkg finomliszt (v. amennyit felvesz)
  • 1 nagy tojás
  • 1 kk só

Forgatáshoz:

  • 1 nagyobb csésze zsemlemorzsa . kb. 1 dl olaj

Hámozzuk meg burgonyát, kockázzuk fel, és főzzük meg sós vízben. Miután leszűrtük, nyomjuk át burgonyanyomón, és hagyjuk kihűlni. Közben pirítsuk meg a zsemlemorzsát az olajban, hogy az már készen várjon minket.

Az immáron hideg burgonyához adjuk hozzá a sót, a liszt kb háromnegyed részét és a tojást, majd gyúrjuk össze. Ha még kell hozzá liszt, akkor pótoljuk. Akkor jó a tésztánk, ha könnyen nyújtható. Amikor ezzel megvagyunk, sodorjuk is ki, vágjuk akkora kockákra, hogy a szilvát bele tudjuk csomagolni, és gombóccá tudjuk formálni. A kockák közepére kerüljenek a szilvák, és "gombócoljunk'. :)

Óvatosan beleengedjük a gombócokat a forró vízbe, s kb 6 perc alatt készre főzzük. Amíg megfőnek, lepiríthatjuk a morzsát olajon vagy vajon. A kész gombócokat kimerjük, és beforgatjuk a zsemlemorzsába.

Az almás gombóc

Anyukám már egy modernebb konyhát képviselt, de gombócot ő is főzött, nem is akármilyet! Az egyik kedvenc gombóc receptem tőle van:

Almás gombóc fahéjas édes tejföllel

Hozzávalók:

á 25 dkg alma, nagyon apró kockákra vágva - 12 ek búzadara - 1 tojás - csipet só - 1 cs vaníliás cukor - 10 ek zsemlemorzsa - 3-5 ek olaj vagy vaj - 1 pohár krémes natúr görög joghurt vagy tejföl - 1 kis kanál fahéj - porcukor ízlés szerint

Az almát nagyon apró kockákra vágjuk (vagy lereszeljük, és kinyomkodjuk a levét). A tojást, a búzadarát, a cukrot és sót összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az almát is, és összekeverjük, viszonylag kemény állagú masszát kell, hogy kapjunk végeredményként. Minimum fél órát pihentetjük.

Mielőtt elkészítenénk a gombócokat, felteszünk egy edényben vizet forrni. Amíg felforr a víz, kisebb gombócokat formálunk a masszából vizes kézzel. Óvatosan beleengedjük a gombócokat a forró vízbe, s kb 6 perc alatt készre főzzük. Amíg megfőnek lepiríthatjuk a morzsát olajon vagy vajon. A kész gombócokat kimerjük, és beforgatjuk a zsemlemorzsába, fahéjas édes tejföllel vagy görög joghurttal tálaljuk. Isteni!

A túrógombóc

A túrógombóc főzés valahogy a mi családunkban kevésbé volt divat, először egy exemnél ettem, az ő anyukája készítette, isteni volt! Aztán rögtön meg is ismételtem az élményt a bevezetőben már említett éttermi változattal. Közben rájöttem, hogy a világ egyik legegyszerűbb dolga a túrógombóc készítés, és nem kell hozzá mesterszakácsnak lenni. Itt a kedvenc receptem, és egy-két tipp, hogy biztosan ne rontsd el.

Túrógombóc - recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró (félzsíros, nem rögös)
  • 12 dkg búzadara2 púpozott ek liszt
  • 2 db nagy tojás (L)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek porcukor
  • nagy csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja

Mielőtt neki látnál, a legfontosabb tipp: ne használj rögös túrót vagy zsírszegény fajtát, mert nem fog összeállni a gombócod... Sajnos már jártam így, te inkább ne kövesd el ezt a hibát, és válassz apró szemű, krémesebb túrót. :)

A villával összetört túrót összekeverjük a búzadarával, a liszttel, a kétféle cukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal. Az egész tojásokat is hozzáadjuk, és lágy masszává keverjük. Fedjük le a tálat, és pár órát pihentessük a hűtőben (min 1 óra, de akár egész éjjel is lehet).

Mielőtt elkészítenénk a gombócokat, felteszünk egy edényben vizet forrni. Amíg felforr a víz, kisebb gombócokat formálunk a masszából vizes kézzel. Óvatosan beleengedjük a gombócokat a forró vízbe, s kis lángon kb. 8 perc alatt készre főzzük. Amíg megfőnek lepiríthatjuk a morzsát olajon vagy vajon. A kész gombócokat szűrővel kimerjük, és meghempergetjük a zsemlemorzsába.

Lekvárral, porcukorral, édes tejföllel vagy magában is finom.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...