2016.09.30. 15:59:46 15316 357

Fűszernövények télire – így tedd el őket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A friss fűszernövények ízét nehéz a szárított fajtával pótolni, ez igaz, ám a saját kertünkben nevelgetett rozmaringnak, petrezselyemnek, bazsalikomnak stb. még így is jobb íze lesz, mint a boltinak. Arról nem is beszélve, hogy olcsóbb is... Ja, és nem csak a szárítás az egyetlen megoldás! Mentsd meg a fagyhaláltól kedvenc fűszernövényeidet, és használd őket télen is!

Fűszernövények üvegben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűszernövények üvegben

A fűszernövényeid begyűjtése

A legtöbb zöld fűszernek virágzás előtt a legjobb az íze, ezért ekkor kell leszedni őket. Válasszuk a zsenge, friss leveleket az idősebbekkel szemben. Egy napos délelőttöt szemeljünk ki a begyűjtésre, mert így érhetjük el a legjobb eredményt (gyógynövényekben állítólag ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalom is). Ha bizonytalanok vagyunk a növények tisztaságában (pl.: járt-e arra macska, földes-e stb.) akkor mossuk meg őket, és szárogassuk is le.

Válasszunk ki egy vagy akár több módszert a tartósításukra!

  • Fagyasztás: én általában ezt a technikát használom, mert ez a legkevésbé macerásabb, és így őrizhetjük meg leginkább a zöld fűszerek eredeti ízét, és főzéshez általában a fagyasztott verzió is megteszi, főként levesekhez, egytálételekhez, köretekhez, töltelékekhez. Ekkor egyszerűen csak adagonként zacskóba helyezzük a megmosott fűszernövényt, és mehet be a fagyasztóba. Felhasználás előtt még csak olvasztani sem kell, a fagyasztott növényt könnyebb apróra vágni vagy akár tördelni. Egy nagyobb adagot is lefagyaszthatunk egy zacskóban, mert könnyen tudunk belőle annyit törni, amennyi kell.
  • Fagyasztás, de vízben: ekkor az apróra vágott növényeket a jégkockatartóban fagyasztjuk le egy kis víz társaságában. Levesekhez, mártásokhoz kitűnő adalék lesz.
  • Olajban is eltehetjük a fűszernövényeket, ekkor az aromás olajt is felhasználhatjuk a főzéshez, illetve vehetünk belőle ki zöld fűszereket is, ha nem üvegben, hanem mondjuk légmentesen lezárható üvegtálban tettük el. A legjobb ehhez természetesen az extra szűz olívaolaj, amit salátákhoz, sültekhez, tésztákhoz is felhasználhatunk majd.
Fűszerek olajbanFűszerek olajban
  • Fagyaszthatsz is olajjal együtt, csak aprítsd fel a fűszernövényeket, ahogy a vizes fagyasztás esetében tennéd, helyezd el a jégkockatartóban, majd öntsd fel jól minőségű olívaolajjal. Amikor megfagyott, borítsd át a kis kockákat egy zacsiba, és már készülhet is a következő adag.
  • Fűszervajként is elteheted kedvenceidet: aprítsd fel a zöld levélkéket, keverd bele a vajba, és tedd egy légmentesen zárható edénybe. Pár hétig eláll így. Manapság a vaj fagyasztásáról megoszlanak a vélemények, van, aki szerint fagyasztható, de módosulhat az íze, állaga, mindenki döntse el, hogy mennyire szereti így.

Cikkajánló: 7 házi fűszervaj, amit imádni fog a család

  • Sóval rétegezve is eltehetsz egyes fűszernövényeket, amelyeket sós ételekhez használnál fel, hiszen a só az egyik legősibb tartósítószerünk. Ehhez a megmosott, megszárított petrezselymet, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, kaprot stb. egy befőttes üvegben rétegzed tengeri sóval, majd hűvös helyen, mondjuk a hűtőszekrényben tárolod.
  • Az édességekhez használható fűszernövényeket, mint például a citromfű vagy a levendula cukorban is elteheted, hasonlóképpen a sós technikához, hiszen a cukor is jól tartósít.
Szárított fűszerekSzárított fűszerek
  • A szárítás a gyógy- és fűszernövények tartósításának a legelterjedtebb módja. Ehhez csokorba kötjük őket, és fellógatjuk őket úgy, hogy szépen ki tudjanak száradni. Meleg helyre lesz szükség, ahol 3-4 napig nem zavar minket a sok-sok száradó csokorka. Amikor teljesen elveszítették nedvességtartalmukat, vászonzsákokba kötjük őket, hogy továbbra is tudjanak szellőzni, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Cikkajánló: Mi meddig áll el a hűtőben és a fagyasztóban?

Forrás: divany.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.