2017.10.17. 11:20:54 14532 397

Fűszer testnek, léleknek - a szerecsendió
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár ma még élvezzük az októberi meleget, hamarosan itt a szeles, borús november, és lassan a beköszönt majd a december is karácsonyi dalokkal és fényekkel, ízekkel, illatokkal. Én kifejezetten kedvelem a karácsonyhoz kapcsolódó fűszerek ízvilágát és illatát ünnep nélkül is, főként, ha olyan sokoldalú, gyógyhatással is rendelkező fűszerről van szó, mint a szerecsendió.

Szerecsendió - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szerecsendió

Az akár 15-18 méter magasra megnövő szerecsendiófa hazája a délkelet-ázsiai Maluku- (más néven Fűszer-) szigetek. Ma már a világ több trópusi régiójában is termesztik. Amikor a sárgabarackra emlékeztető halvány gyümölcs megérik, a héja megreped, és kiszabadul a barna termés, amelynek magja a szerecsendió. Az arab országokban és Európában főleg fűszerként használják, ám már az ókori kínai orvostudomány feljegyezte mint gyógyszert. Az indiai orvoslás és a homeopátia is ismeri gyógyító hatását, főként légúti megbetegedések, emésztési zavarok és reuma kezelésére alkalmas. A szerecsendió (népi elnevezése: muskátdió) ezenkívül a lelki egyensúlyra is kedvező hatással van. Kellemesen aromás, ugyanakkor erős fűszer, érdemes csínján bánni vele.

Melegítő olaj

A szerecsendió egészben, őrölve vagy olaj formájában kapható. Aromaterápiás mécsesbe téve kiengedi kellemes, meleg illatát. Gyógyító tulajdonságait testi és lelki bajokra egyaránt használják: az olaj átmelegíti a szervezetet, erősíti a szívet és a keringést, élénkíti az emésztést és elűzi a fáradtságot. Szegfűszeg- és rozmaringolajjal keverve ideális reumatikus fájdalmakra.

Remek gyógyító

A fűszerként gyakran használt szerecsendió nemcsak a keringést élénkíti, de gyorsítja az ízületi betegségek gyógyulását is, hatással van az emésztésre és az epeképződésre, támogatja a máj kiválasztási folyamatait, és köhögéskor segít felszakítani a váladékot.

Gyógyhatását illóolajának köszönheti, mely két komponensből áll: miriszticinből és elemicinből, amelyek nagy mennyiségben kábító hatásúak lehetnek. Az olaj további összetevői a kámfor, a geraniol és a borneol. A fűszer ezenkívül tartalmaz zsírokat, keményítőt és fehérjét.

Szerecsendiótej hasmenésre: Hasmenés esetén gyors segítséget nyújthat a szerecsendióval ízesített tej. Egy csésze forró tejhez adjunk egy csipetnyi őrölt szerecsendiót.

Erős fogfájás esetén tegyünk egy csepp szerecsendió-olajat egy vattapamacsra, és finoman nyomkodjuk a fájó részre. Ezt naponta többször ismételhetjük.

Reumatikus fájdalom: A szerecsendió rendszeres alkalmazása javítja a reumában vagy köszvényben szenvedők állapotát. Használjunk naponta 6 csepp szerecsendió olajat. Az is hasznos lehet, ha 2 csepp szerecsendió-, 2 csepp narancs- és 3 csepp szantál olajat keverünk 50 ml semleges növényolajba.

Szerecsendió a konyhában

A szerecsendiót megvehetjük egészben vagy őrölve. Mivel az őrölt változat aromája hamar elillan, érdemes egészben venni, és felhasználáskor reszelni vagy frissen őrölni belőle.

A fűszert tartsuk jól záródó, átlátszó üvegedényben, sötét, hűvös helyen. A szerecsendió jól illik a párolt zöldségekhez (főleg a spenóthoz és a karfiolhoz), burgonyaételekhez, sajtmártáshoz és besamelhez, illetve édes süteményekhez, húskészítményekhez és felvágottakhoz. Olaszországban a derelye (ravioli) töltelékét is ezzel ízesítik.

A magas hőmérséklet árt a szerecsendió aromájának. Ezért csak a főzés végén, frissen őrölve adjuk az ételhez.

Ha olyan ételt fogyasztunk, amelyben szerecsendió van, vissza kell fogni az alkoholfogyasztást, mert a fűszer erősíti a hatását.

Ízesíthetünk vele forró italokat, teát vagy puncsot. Aromája a légcsőhuruton is segít.

Fűszer keverékekben harmonizál a kardamommal, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel és borssal. Különböző curry-keverékeknek is lehet összetevője.

Figyelem! A szerecsendiót nagyon körültekintően kell alkalmazni. Napi 5-10 grammnál nagyobb mennyiségben hallucinációt, görcsöket, émelygést, szédülést okozhat.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!