2017.10.17. 11:20:54 14474 397

Fűszer testnek, léleknek - a szerecsendió
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár ma még élvezzük az októberi meleget, hamarosan itt a szeles, borús november, és lassan a beköszönt majd a december is karácsonyi dalokkal és fényekkel, ízekkel, illatokkal. Én kifejezetten kedvelem a karácsonyhoz kapcsolódó fűszerek ízvilágát és illatát ünnep nélkül is, főként, ha olyan sokoldalú, gyógyhatással is rendelkező fűszerről van szó, mint a szerecsendió.

Szerecsendió - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szerecsendió

Az akár 15-18 méter magasra megnövő szerecsendiófa hazája a délkelet-ázsiai Maluku- (más néven Fűszer-) szigetek. Ma már a világ több trópusi régiójában is termesztik. Amikor a sárgabarackra emlékeztető halvány gyümölcs megérik, a héja megreped, és kiszabadul a barna termés, amelynek magja a szerecsendió. Az arab országokban és Európában főleg fűszerként használják, ám már az ókori kínai orvostudomány feljegyezte mint gyógyszert. Az indiai orvoslás és a homeopátia is ismeri gyógyító hatását, főként légúti megbetegedések, emésztési zavarok és reuma kezelésére alkalmas. A szerecsendió (népi elnevezése: muskátdió) ezenkívül a lelki egyensúlyra is kedvező hatással van. Kellemesen aromás, ugyanakkor erős fűszer, érdemes csínján bánni vele.

Melegítő olaj

A szerecsendió egészben, őrölve vagy olaj formájában kapható. Aromaterápiás mécsesbe téve kiengedi kellemes, meleg illatát. Gyógyító tulajdonságait testi és lelki bajokra egyaránt használják: az olaj átmelegíti a szervezetet, erősíti a szívet és a keringést, élénkíti az emésztést és elűzi a fáradtságot. Szegfűszeg- és rozmaringolajjal keverve ideális reumatikus fájdalmakra.

Remek gyógyító

A fűszerként gyakran használt szerecsendió nemcsak a keringést élénkíti, de gyorsítja az ízületi betegségek gyógyulását is, hatással van az emésztésre és az epeképződésre, támogatja a máj kiválasztási folyamatait, és köhögéskor segít felszakítani a váladékot.

Gyógyhatását illóolajának köszönheti, mely két komponensből áll: miriszticinből és elemicinből, amelyek nagy mennyiségben kábító hatásúak lehetnek. Az olaj további összetevői a kámfor, a geraniol és a borneol. A fűszer ezenkívül tartalmaz zsírokat, keményítőt és fehérjét.

Szerecsendiótej hasmenésre: Hasmenés esetén gyors segítséget nyújthat a szerecsendióval ízesített tej. Egy csésze forró tejhez adjunk egy csipetnyi őrölt szerecsendiót.

Erős fogfájás esetén tegyünk egy csepp szerecsendió-olajat egy vattapamacsra, és finoman nyomkodjuk a fájó részre. Ezt naponta többször ismételhetjük.

Reumatikus fájdalom: A szerecsendió rendszeres alkalmazása javítja a reumában vagy köszvényben szenvedők állapotát. Használjunk naponta 6 csepp szerecsendió olajat. Az is hasznos lehet, ha 2 csepp szerecsendió-, 2 csepp narancs- és 3 csepp szantál olajat keverünk 50 ml semleges növényolajba.

Szerecsendió a konyhában

A szerecsendiót megvehetjük egészben vagy őrölve. Mivel az őrölt változat aromája hamar elillan, érdemes egészben venni, és felhasználáskor reszelni vagy frissen őrölni belőle.

A fűszert tartsuk jól záródó, átlátszó üvegedényben, sötét, hűvös helyen. A szerecsendió jól illik a párolt zöldségekhez (főleg a spenóthoz és a karfiolhoz), burgonyaételekhez, sajtmártáshoz és besamelhez, illetve édes süteményekhez, húskészítményekhez és felvágottakhoz. Olaszországban a derelye (ravioli) töltelékét is ezzel ízesítik.

A magas hőmérséklet árt a szerecsendió aromájának. Ezért csak a főzés végén, frissen őrölve adjuk az ételhez.

Ha olyan ételt fogyasztunk, amelyben szerecsendió van, vissza kell fogni az alkoholfogyasztást, mert a fűszer erősíti a hatását.

Ízesíthetünk vele forró italokat, teát vagy puncsot. Aromája a légcsőhuruton is segít.

Fűszer keverékekben harmonizál a kardamommal, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel és borssal. Különböző curry-keverékeknek is lehet összetevője.

Figyelem! A szerecsendiót nagyon körültekintően kell alkalmazni. Napi 5-10 grammnál nagyobb mennyiségben hallucinációt, görcsöket, émelygést, szédülést okozhat.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...