2015.05.03. 08:00:00 13986 358

Fűszer, orvosság és alkohol – (boróka)bogyóba zárt csoda
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyiptomban a mumifikáláshoz, a rómaiak a drága bors helyettesítőjeként, a görögök erőnlétük javítására használták a borókabogyót, illetve olaját. A középkorban a boszorkányok távoltartására szolgált, de volt a szüzesség jelképe is. És nem mellesleg, a gin egyik alapanyaga is.

Borókabogyó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Borókabogyó

Magyarország is az egyik legfontosabb termőterülete a ciprusfélék családjába tartozó örökzöld cserjének. Fűszerként a legnépszerűbb, ám felhasználás szempontjából rendkívül sokoldalú növényről beszélhetünk.

Haszna az orvoslásban

Vizelethajtó hatása miatt a magas vérnyomás egyik ellenszere lehet. A mértéktelen evészet és ivászat után is segíti az emésztést, kiválasztást.

Emellett csillapítja a gyulladásokat, olaja bedörzsölve enyhíti az izomgörcsöket, gerinc, ízületi és reumatikus fájdalmakat, de a sebek, fekélyek, zúzódások gyógyulását is felgyorsítja. Olajával inhalálva a náthás, hörghurutos időszakban segít. Méregtelenítő hatással is bír, erősíti a májat, a húgyúti- és a nemi szerveket, prosztata bántalmak esetén könnyíti a vizelést.

Fürdővízbe adagolva az aranyér tüneteit enyhítheti. Hölgyeknél a boróka rendszeres fogyasztása megszünteti a fehér folyást és beállítja a szabálytalan menstruációs ciklust.

Támogatja lelkünket

Fogyasztása oldja a stresszt, segíti a lelki egyensúly kialakulását, javítja az önbizalmat.

Amit szépségünkért tesz

Gyulladáscsökkentő hatása miatt gyógyítja a pattanásos bőrt, kitisztítja a pórusokat. Fokozza a bőr vérkeringését, anyagcseréjét. A visszeres, narancsbőrös testre is pozitív hatással lehet, a problémás, „babahájas” területekbe masszírozva karcsúsító hatását fejti ki.

A konyhában is ott a helye

Elmaradhatatlan kellék gulyások, mártások, főzelékek készítésekor, húsok pácolásakor, fűszerezésekor. Hely és egyéb hozzávalók híján húsok füstölésére nem használjuk, habár arra is kiváló. De készülhet még lekvár is a bogyóból, mely a vese és az epe működését segíti elő.

Alkoholizmust okozó orvosság?

Az 1650-ben feltalált, a boróka jótékony hatásaival felvértezett, méregtelenítő tinktúrát, a gint az angol katonák bátorítóként itták. A békésebb időkben sem vetették meg, így az első komolyabb alkoholista hullám kirobbantója lett, melyet az 1750-es években fékeztek meg.

Amire figyelni kell

Vizelethajtó hatása miatt súlyos vesebetegségben szenvedők, illetve kismamák ne használják. Ha nagyobb mennyiségben alkalmazzuk, akár bőrirritációt is okozhat. Olajként, teaként alkalmazva minden esetben érdemes kikérdezni szakértő (orvos, gyógyszerész) véleményét.

Forrás:mindmegette.hu, napfenyes.hu, antalvali.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mi a méreted? – Számold ki hozzád illő hajhosszt!

Mielőtt fodrászhoz megyünk, eltervezzük, hogy most bizony ennyit meg annyit vágatunk majd a hajunkból, és itt nyíratjuk fel, meg ott, mert majd úgyis megnő, ha nem tetszik, és így tovább. No persze, mire odakerülünk a székbe, marad a „legyen csak 5 centi a végéből” stílus!:)

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.