2024.07.11. 17:49:41 8173 252

Főzz finomat és egészségeset fillérekből
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem minden esetben érvényesül az „olcsó húsnak híg a leve” vélekedés, sem pedig az az elképzelés, hogy filléres alapanyagokból nem lehet finomat főzni - egészségeset meg végképp nem. Valóban így lenne? Derítsük ki.

Palacsinta sonkával Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Palacsinta sonkával Fotó:123rf.hu

Az American Heart Association szerint maga az a tény, hogy valaki elhatározta magát, hogy otthon készíti el a saját és szerettei számára az ételt, az az egészségére és a pénztárcájára is kedvezően hat. Számos módja létezik annak, hogy a táplálkozásunkat változatossá, ugyanakkor megfizethetővé is formálhassuk. Milyen fogódzóink lehetnek e tekintetben?

Okosvásárlás

  • törekedjünk arra, hogy minden vasárnap készítsünk egy heti tervezetet arról, hogy mit szeretnénk főzni, írjuk össze a hozzávalókat, és ezzel a listával menjünk vásárolni,

  • figyeljük az akciós termékeket,

  • a húst olykor helyettesíthetjük olyan költséghatékony alternatívákkal, mint például a bab,

  • használjuk az árfigyelő és ár-összehasonlító oldalakat,

  • figyeljünk arra, hogy a szezonnak megfelelően szerezzük be az adott termékeket,

  • járjunk termelői piacra,

  • a maradék ételt helyezzük a fagyasztóba,

  • vásároljunk ömlesztve,

  • iktassuk ki a salátaöntetek vásárlását, hiszen számos otthon elkészíthető, egészségesebb változattal helyettesíthetjük (olívaolaj, só, bors, joghurt és citrom/ecet, ízlés szerint fokhagyma, fűszerek)

  • érdemes élni a két napra főzés lehetőségével.

A szükséges alapok

  • gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen tartalékunk olajból, ecetből, sóból, borsból, egyéb gyakran használt fűszerekből, hagymából és fokhagymából, tészta, gabonafélék, lencse, rizs, bab, burgonya, kávé és/vagy tea,

  • a „gyorsnapokra” szerezzünk be néhány konzervet,

  • ne riadjunk vissza az időnkénti mirelit gyümölcsök és zöldségek fogyasztásától

  • szerezzünk be egy termoszt, és készítsük magunkat a kávénkat, teánkat (ezt vigyük magunkkal a munkahelyre, utazásokra).

Pénztárcabarát receptek

Olyan recepteket kerestünk, melyek amellett, hogy gazdaságosak, még viszonylag gyorsan is elkészíthetők.

Burgonyakrémleves fűszeresen

A burgonyát és a póréhagymát tisztítsuk meg és szeleteljük fel, és leveskockával ízesített vízben főzzük meg. Amikor megfőtt, merülőmixerrel pürésítsük, majd a legvégén tejfölbe tetszés szerint kevert fűszerekkel ízesítsük.

Villámgyors gomba csemege

Készítsünk el egy vöröshagymás és zöldpaprikás tojásrántottát, melyhez friss vagy konzerv gombát adunk hozzá.

Bazsalikomos babfőzelék

Egy-két doboz fehér- vagy vörösbab konzervre hagyományos rántást készítünk, amit tejföllel vagy joghurttal, a végén pedig kevés bazsalikommal fűszerezünk.

Sonkás rakott palacsinta

Süssünk meg néhány palacsintát, melyek közül párat széles metéltre vágjuk. A palacsintametéltet összekeverjük apróra vágott sonkával, joghurttal/tejföllel. Előkészítünk egy tűzálló tálat és az egészben maradt palacsintákkal kibéleljük azt, a sonkával és joghurttal kevert palacsintákat pedig beletesszük. A tetejét ugyancsak egész palacsintával fedjük, kissé meghintjük vajdarabokkal és sütőbe helyezve átforrósítjuk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...