2023.11.29. 12:05:00 5124 216

Fontos készségek, amiket egy-egy életszakaszban tanulhatunk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberek folyton változnak, amit gyermekkorban sokkal magának érthetődőnek tartunk, majd felnőttként azt hisszük, hogy az intézményi keretekben történő tanulás hiányában ez megszűnik. Azonban ez koránt sincs így! Tapasztalatokból tanulunk, és remélhetőleg a helyes következtetést vonjuk le egy-egy meghatározó történésből.

Nagy tapasztalattal az értekezleten - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nagy tapasztalattal az értekezleten

Az emberi életszakaszok gyakran társulnak különböző kihívásokkal, de ugyancsak ezáltal nyújtanak lehetőséget is a személyes fejlődésre. A megszerezhető tudás azonban nem csak lexikális lehet, hanem az úgynevezett érzelmi intelligenciánkat is bővíthetjük újonnan szerzett tudásunk által. Az egymást váltó korszakokban megszerzett tapasztalatok lehetőséget adnak az ön- és az emberismeretünk szélesítésére, valamint tágíthatják világnézetünket egyaránt.

Természetesen több fontos életszakasz van, amelyek során lehetőséget kapunk jelentős mértékben fejlődni, és jól lehet, hogy ennek a tanulásnak a mértéke életkorunk előrehaladtával mérséklődni fog, de valójában csak rajtunk áll a dinamikája. Ezért néha álljunk meg, és gondoljuk át az elmúlt órák, napok, vagy hetek fontos eseményeit és azt, hogy bennünk milyen reakciót váltottak ki. Ez a fajta elemzés meghatározó felismerésekhez vezethet bennünket.

Kisgyermekkor
A legfontosabb alapvető képességek megszerzésének kora: Az egyre magasabb fokú önellátást, a kommunikációs képességeket és az érzelmek kifejezését sajátítjuk el ilyenkor a társas érintkezések alapjaival egyetemben.

Iskolás kor
Az iskolai évek alatt a tárgyi tudás és az agytekervények használata mellett logikai és alapvető kognitív készségeinket is fejleszthetjük, azonban az önismeret és a társadalmi szabályok elsajátítása is zajlik ezekkel egyidőben. A kamaszkori lázadás ebben egy nagyon fontos lépcsőfok.

Az ifjúkor
Már a középiskola utolsó évei alatt elkezdődik a felnőtté válásunk, amikor meg kell tanulnunk teljes felelősséget vállalni saját életünkért és a döntéseinkért. Ezekben az években kezd igazán kiforrni az értékrendünk és a személyiségünk.

A felnőttkor
Ezek a hosszú évtizedek általában csak elrepülnek az ember feje felett, és ahelyett, hogy irányítanánk az életünket, sokan csak sodródunk az eseményekkel. Tudatos figyelemmel azonban sokkal mélyebb megértésre tehetnénk szert ebben az igencsak tanulságos életszakaszban.
A párkapcsolati kudarcok és a szerelem megtalálása az együttműködésről és kölcsönös tiszteletről tanítanak nekünk, ahol a kommunikációs készségeink és a krízishelyzetek kezelése is főszerepet kapnak. Ezeket a képességeket a munka világában is sikeresen kamatoztathatnánk, amennyiben felismerjük a szervezeti határokat és öntudatosan építjük szakmai karrierünket a konfliktusok sikeres menedzselése útján.

Az időskor
Amikor testi és szellemi képességeink csúcsához érünk, hatalmas munka fenntartani az elért szintet. Az életmódunk és a genetikai tényezők ilyenkor általában lassabb tempóra fognak minket. Ez a komótosság pedig áldás is lehet, ha meglátjuk a lassabb élet által nyújtott előnyöket. Sokan az önmegvalósítás valódi éveit ilyenkor tudják megélni az elmúlt évtizedek rengeteg tapasztalatával a hátuk mögött.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...