2015.10.28. 11:30:19 7962 199

Fogyókúrázol? Fordíts több figyelmet az ebédre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az étkezés, amire munka közben a legkevésbé tudunk odafigyelni: az ebéd. Pedig a délután produktivitása nagyban függ attól, hogy mit választottál ebédre, és attól is, hogy mikor fogyasztottad azt el. Ráadásul a fogyókúrád sikere is ezen múlik, de az egészséges testsúly megtartása is. Egyszóval ebédeljünk egészségesen!

Egészséges ebéd - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges ebéd

Az ebéddel kapcsolatban két fontos kérdésre kell választ találnunk: mikor együk meg, és mit fogyasszunk?

Mikor és hogyan fogyasszuk el az ebédünket?

A szakértők szerint az ebéd elfogyasztása 4-6 órával reggeli után a legideálisabb. Ha közben szükséged van valami nasira (tízóraira), akkor azt nyugodtan elfogyaszthatod. Ez lehet valamilyen olajos mag (például egy maréknyi dió) vagy gyümölcs, joghurt, cukormentes vagy házi müzli szelet.

Az ebédet legkésőbb délután három óráig fogyaszd el, és soha ne várd meg, míg farkas éhes leszel, mivel olyankor hajlamosabbak vagyunk falni. Jó, ha az étkezések időpontját is megtervezed, ez segít kontrollálni a mennyiséget, és így biztosan nem esel abba a hibába, hogy kihagyod az ebédet a munka miatt. Nem érdemes! Ha nem eszel délben, kevesebb energiád lesz, ráadásul este be akarod majd pótolni, aminek egyenes következménye lesz a hízás. Egy kutatás szerint (International Journal of Obesity-ben jelent meg), azok akik túl későn fogyasztották el az ebédjüket, kevesebbet fogytak, mint az a csapat, aki idejében fogyasztotta el az ételt, pedig a mennyiség azonos volt.

A legjobb, ha van társaságod, ilyenkor kielégítőbbnek tűnik az ebéd is. Semmiképpen ne fogyaszd az ebédet a monitor előtt, munka közben, mivel így kevésbé tudsz odafigyelni rá, és ez hajlamosíthat a túlevésre.

Mit együnk ebédre?

Az éttermi menük nem feltétlenül a fogyókúrázóknak valók. Nem mindennap sikerül olyan menüsort összeállítaniuk, ami a belőtt kalóriaigénynek megfelelne, s nehéz is ellenőrizni a tápanyag- és energiatartalmukat, ezt tartsd szem előtt. Az ételfutár cégeknél speciálisan fogyókúrázók számára összeállított ételekkel is találkozhatunk, ellenőrizhetjük a hozzávalókat és a kalóriatartalmat is. Ez egy jó alternatíva lehet, ha nincs időd főzni, ám egy kicsit drága és egy idő után unalmas. Alkalomadtán azonban beleférhet a költségvetésbe, így nem fogsz ráunni sem a saját főztödre, sem erre. A változatosság fontos, akkor is, ha fogyókúrázol! Erre figyelj oda, hiszen így jobban fogod élvezni az étkezéseket és többféle vitamint és ásványi anyagot biztosíthatsz a szervezetednek.

Ha szendvics párti vagy, akkor se feledkezz meg a zöldségfélékről. Egy-két szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics, proteinnel (hús, sajt vagy tojás) és salátával jó kombináció lehet. Az arányok a következők: 25% fehérje, 25% teljes kiőrlésű gabona (szénhidrát), 50% zöldség plusz valamilyen egészséges zsiradék (olívaolaj, tökmagolaj stb.).

Ha meleg ebédet eszel, akkor se feledkezz meg ezekről az arányokról. Egy könnyű zöldségleves, sovány hús salátával, párolt zöldséggel kellemes és kielégítő választás lehet. Arra viszont figyelj oda, hogy ne edd túl magad, és ne válassz nehéz ételeket ebédre, akkor sem, ha nem diétázol vagy fogyókúrázol, mivel ezek jócskán lehúzhatják az energiaszintedet a nap további részére.

Forrás: fitnessmagazine.com cikke alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?