2017.04.28. 17:28:11 19078 334

Feszült és ideges vagy? Ellenőrizd ezeket a dolgokat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idegesség oka sok minden lehet, előfordulhat, hogy valami egészen triviális dolog áll a hátterében, mint például az éhség. Persze, aki jól ismeri magát az be tudja azonosítani a probléma forrását, és rögtön jöhet is megoldás. Az éhesen hisztisek esznek, a dohányosok rágyújtanak, az álmosok alszanak és így tovább. De mi állhat még az idegességed mögött?

Stressz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stressz

Sajnos nem mindig tudjuk, hogy mitől vagyunk stresszesek, idegesek. Néha a párunk szól ránk, hogy “Most ideges vagy?”, mi pedig dühösen reagálunk, “Nem, nem vagyok ideges. Inkább te vagy az, nem?” Aztán fél órával később kiderül, hogy mindketten ki voltatok akadva valami egészen apró dolog miatt, és egymáson vezettétek le a feszültséget, ahelyett, hogy végig gondoltátok volna, mi minden zavarhatja éppen a hangulatotokat.

1. Az ülés és az ülés...

Amikor alig várod a nap végén, hogy lehuppanj a pihe-puha kanapéra és hátradőlj, ám ez mégsem jár a kívánt hatással, idegesek lehetünk. De miért nem érezzük a feszültség oldódását a kényelem szigetén? A tanulmányok szerint a sok üléstől feszültebbek leszünk, és a nap vége felé diszkomfortot érezhetünk. Sokkal jobb ilyenkor tornázni egyet!

2. A sötétség

Lehet, hogy a napsütés ellen úgy a legjobb védekezni, ha besötétíted a szobát, azonban ez növelheti stressz szinted. Egy tanulmány szerint, amit a Pittsburgh-i Egyetemen végeztek, a természetes fény hatására egy kórház betegei kevesebb fájdalmat éreztek, és kevésbé voltak feszültek, stresszesek. Próbáld ki esetleg a hővédő fóliát, és engedj be minél több természetes fényt az életteredbe!

3. A lakótársak

Minél többen éltek együtt, annál nagyobb a konfliktus esélye, a nézeteltérések pedig stresszt illetve idegességet, feszültséget szülnek. Nemcsak embertársaidra gondolunk, háziállat is lehet az idegesség forrása. Igen, tudjuk, hogy rengeteg örömet is csempészhetnek az életünkbe, mind a két-, mind a négylábú lakótársak, de fontos, hogy meglegyen az egyensúly!

4. Dehidratáció

Már egy kismértékű dehidratáció is fokozhatja a stressz szintet, arról nem is beszélve, hogy megfájdulhat a fejünk és csökkenthet a koncentrációs képesség is. A hangulatunk egyik pillanatról a másikra megváltozhat, hogyha nem iszunk elegendő vizet. Akár mobilapplikációt is letölthetsz, ami figyelmeztet arra, hogy rendszeresen igyál! Ne feledd, hogy a legjobb, legegészségesebb szomjoltó, amiért a sejtjeid is hálásak lesznek, az a víz!

5. Rendetlen gardrób és szekrények

A UCLA kutatói komoly kapcsolatot fedeztek fel a magas kortizol szint (azaz a stresszhormon szint) és a túlzsúfolt otthonok között. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a túl sok holmi, ruhák, cipők, személyes tárgyak melyek szanaszét hevernek, fokozhatják a stressz szintedet. Jobb egy tartható rendszert kidolgozni, és felajánlani a felesleget például a Máltai szeretetszolgálatnak.

6. Egészségtelen kaja

A Stress Management Society (azaz Stresszkezelés Társaság) kutatása szerint közvetlen kapcsolat van az ételed és a stressz szinted között! A magas vitamin tartalmú, egészséges és könnyű ételek, mint például a zöldségek és a gyümölcsök, segítenek enyhíteni az idegességet, míg a gyorséttermi kaják és nassolni valók csak feszültebbé tesznek. Persze, ha csak erőlteted az egészséges életmódot, és ki nem állhatod azokat az ételeket, amiket magadra erőszakolsz az egészség nevében, és megvonod magadtól a szénhidrátokat, az is növeli stresszt. Itt is az aranyközéputat és az egyensúlyt kell megtalálni!

7. A televíziózás

Főként a háttér televíziózás van ránk rossz hatással - amikor csak úgy szól a tévé -, mivel ilyenkor felesleges zajforrásnak számít, a zaj pedig növeli a stressz szintet. Amikor igazából nincs is semmi a tévében és csak úgy kapcsolgatod, az is rossz hatással lehet rád. Ez a szokás olyan szempontból sem előnyös, hogy elvonja a figyelmedet a teendőidtől, így csak növekszik a feladatok száma, ami szintén idegessé tehet. Nem azt mondjuk, hogy ne pihenj munka után, de a televízió lehet, hogy nem a legjobb és legegészségesebb választás minden egyes nap.

8. Az éhség

Ezt valószínűleg mindenki tapasztalta már. Ha éhesek vagyunk, sokkal idegesebbé és türelmetlenebbé válunk, előfordulhat az is, hogy nem lehet hozzánk szólni... Manapság sajnos túl gyakori, hogy kihagyjuk például a reggelit, vagy hogy a nap folyamán nem eszünk eleget. Ezzel csak az a baj, hogy ugrálni fog a vércukorszintünk, és amikor leesik, akkor hihetetlen idegessé válunk. Ekkor sokkal nagyobb az esély, hogy valamilyen édességgel kompenzáljunk, ami egyrészt nem egészséges, másrészt, ha fogyókúrázunk vagy csak figyelünk a vonalainkra, akkor még lelkiismeret-furdalással is jár. Hosszútávon nem fogja oldani a feszültséget.

9. Mintás bútorok, falak

A túlzottan színes és mintás bútorok, lakástextíliák, falfestések és tapéták is okozhatnak magas stressz szintet. Akárcsak a túlzsúfolt és rendelten otthon, ezek a fantasztikus minták is túlterhelhetik az agyad, elvonhatják a figyelmed és nem igazán járulnak hozzá a nyugtató környezethez. A lakás színei mellett a mintázatra is érdemes odafigyelni tehát! Hagyd a csíkokat, virágokat, pöttyöket és válassz inkább valami egyszerűt. Valószínűleg az összhatás is stílusosabb lesz, a stressz szinted pedig csökkenni fog!

10.Esti itóka

Az alkohol kellemetlen mellékhatása, hogy megzavarhatja a központi idegrendszer működését, így a nyugtatónak szánt pohár vörösbor lehet, hogy éppen az ellenkező hatást váltja ki, és a stressz szinted nem csökkenni, hanem emelkedni fog!

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!