2022.02.23. 12:20:00 7623 261

Fenntarthatóság a konyhában: Így lehetsz környezetbarát konyhatündér!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Zöld, vagy éppen sötétzöld. Sokszor próbálják sértésként használni ezeket a jelzőket a környezettudatos szemléletű emberekre, ami azért szomorú, mert pont, hogy a közöny lenne elítélendő, nem pedig a az ökológiai tudatosság. “Sok kicsi sokra megy” alapon nem is kell ilyen téren konfrontálódnunk a környezetünkkel, hiszen, ami pl. a konyha falai között történik, az ott is marad…. kivéve persze a kész ételt :-)

Fenntartható konyha, fűszernövenyek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenntartható konyha, fűszernövenyek

Mit tehetsz, ha fenntarthatóbb konyhát vinnél? Annyi, de annyi logikus és egy kicsit belegondolva teljesen magától értetődő apróságot! Változtass gondolkodásmódot és bővítsd ki az alábbi listát!

Nevelj saját fűszernövényeket!

Mint fogyasztók tudjuk, hogy a gyümölcsök a fákról és a zöldségek a földből származnak, de azzal nem igazán vagyunk tisztában, hogy mennyi időbe és energiába telik ezeket az élelmiszereket a boltokba vinni. A szállítási költségeket (és beszerzési árat) bizonyos növények esetében radikálisan le lehet csökkenti, és ezek zöme valóban kevés gondozást igényel, emellett beltérben és kint a szabadban is jól elvannak.

Légy tudatában a vízhasználatnak!

Mosogatás közben ne csak arra figyelj, hogy maradéktalanul tiszta legyen minden koszos edény, hanem a felhasznált víz mennyiségére is. Ez elengedhetetlen információ ahhoz, hogy tudatosabban élhessünk: sohase folyassuk szükségtelenül a vizet, csak annyit használjunk fel, amennyi feltétlen szükséges pl. a forraláshoz.

Kutass fel ehető maradékokat!

Sok étel, amelyről azt tanultunk, hogy szemétnek vagy komposztnak tekintendő, még tökéletesen ehető, vagy más ételbe is felhasználható! A zöldség maradványok tökéletes kezdetnek számítanak ilyen szempontból. A megtisztított héjakból például ízes zöldségalaplé főzhető, mielőtt a komposztba kerülnének. Még a tészta főzése után visszamaradt, magas keményítő tartalmú víz is felhasználható kreatív módon levesek készítéséhez vagy szószok alapjaként ahelyett, hogy kárba veszne.

Használd ki a hűtő és a fagyasztó teljes kapacitását!

Ha azt veszed észre, hogy a gyümölcs elkezd túlságosan beérni vagy a zöldséget mégsem használod ma fel, ne habozz betenni a hűtőbe. Az olyan zöldségek, mint például a burgonya, sárgarépa, brokkoli, rendkívül jól megdermednek anélkül, hogy állagot és alakot változtatnának, és hűtés után a szokásos módon főzhetők. A lefagyasztott gyümölcsből vagy bogyókból ízletes turmixok és sorbetek válnak. Hát nem a túlérett és lefagyasztott banánból készülnek a legfinomabb és legkrémesebb desszertek?

Válts újrafelhasználható alternatívákra!

Az eldobható termékek tagadhatatlanul sokkal könnyebbé tehetik az életet, de az ezekből keletkező szemét semmiképpen sem tűnik el teljesen a világból. Mit tehetsz a konyhai hulladék csökkentésének ügyében? Cserélj le minden instant dolgot! A papírtörlőt szövet törlőkendő és a műanyag fóliát a méhviaszos szalvéta váltja. Fáradságos plusz munkának tűnhet az újrafelhasználható eszközök tisztítása is, ám mindez csekély ár a környezetünk védelméért.

Forrás: www.hopeforwomenmag.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...