2022.10.05. 09:15:00 7829 287

Fa kontra műanyag és üveg: Melyik vágódeszka a praktikusabb?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A háziasszonyok konyhájában hosszú-hosszú ideig fából készült vágódeszka volt csak megtalálható, és amikor saját háztartást kezdtem el vezetni, meg sem fordult a fejemben, hogy más anyagból készült terméket keressek. Vajon jól tettem, hogy hanyagoltam az üvegből és a műanyagból készült deszkákat?

Vágódeszka, hús - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vágódeszka, hús

Habár azt gondoljuk, hogy vágódeszka és vágódeszka között nincs nagy különbség, a deszkakörkép mégis eléggé színes. Hogy ne kelljen a saját hibánkból tanulva döntést hoznunk, ismerkedjünk meg a különböző anyagokból készült vágódeszkák előnyös és hátrányos tulajdonságaival!

1. A fa vágódeszkák előnyei és hátrányai

A leghagyományosabb típus egyben a legtartósabb is. Ez nem meglepő, hiszen éppen gyakori használatra tervezték, ezért megfelelően karbantartva (kíméletes fertőtlenítés - sóval dörzsölés elmosogatás előtt) hosszú évekig tudjuk használni.
Ezek a környezetbarát vágódeszkák általában a következő fából készülnek:
Cseresznye – Figyelni kell arra, hogy a lehetőlegkevesebb nedvesség érje, mivel attól nagyon rövid idő alatt tönkremegy.
Bambusz - Hátránya, hogy nagyon kemény a felülete, így a kés és a kezünk épsége is bánhatja.
Diófa – Az egyik legdrágább, de megéri az árát, hiszen a kések élét sem csorbítja és rendkívül strapabíró (ezek mellett igencsak mutatós mintázatú) fa. Hátránya, hogy könnyen megrepedhet (speciális olajjal ápolandó).
Teafa – Előnye, hogy vízálló és nehezen repedezik meg, bár nagyon drágán lehet hozzájutni.

2. A műanyag vágódeszkák előnyei és hátrányai

Ezeknek nagy előnyei, hogy a legolcsóbbak a piacon kapható vágódeszkák között, és bírják a nedvesség mellett a savas szennyeződéseket is. Azonban viszonylag hamar cserére szorulhatnak: könnyen tönkre mennek, mivel a műanyagba szeletelés közben nagyon könnyen bele lehet vágni, amit a kés éle is megérez. Az apró karcok, pedig azért veszélyesek, mert az egészségünkre káros baktériumok könnyen megtelepedhetnek bennük. Jó hír azonban, hogy alapos tisztításukat mosogatógépben is megoldhatjuk.

3. Az üveg vágódeszkák előnyei és hátrányai

Az üveg kivitelek a legmutatósabbak, mivel formálható edzett üvegből készítik ezeket el. Egy nagyon fontos előnyük van, mégpedig, hogy nem karcolódnak, így egyszerűen higiénikusan és tisztán lehet tartani az üveg deszkákat. De éppenséggel ez a kemény felület adja a problémát is, mivel a kések élét eléggé koptatja. Ez pedig zavaró, karcos hang kíséretével jár együtt, ami sokak kedvét elveszi ettől az anyagtól. a használat közbeni biztonságról is muszáj szót ejtenünk: Az üveg csúszós felülete könnyen konyhai balesethez vezethet!

Ha a háromféle anyagból készült vágódeszkák jellemzőit összevetjük, láthatjuk, hogy a felsorolás sorrendje megegyezik egy képzeletbeli dobogó helyezéseivel: dekoratív üveg helyett inkább megbízható fát válasszatok ti is!

Forrás: www.receptneked.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...