2016.01.30. 10:26:15 30911 327

Fa? Fém? Kerámia? - Milyen a jó kenyértartó?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük a frissen vásárolt kenyér, péksütemény ízét, a megfelelő tárolást kell számára biztosítanunk. Az sem jó, ha túl sok nedvesség éri, ám kiszáradni sem szabad hagyunk. Továbbá a penész is veszélyes ellenség számára, amit szintén okozhat a túl száraz vagy a túl nedves levegő.

Kenyértartó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kenyértartó

A műanyag zacskó nem épp nyerő, ha a kenyér vagy egyéb péksütemény tárolásáról van szó. Érdemes beszerezni egy kenyértartót, mert nem csak a „mindennapi” kap benne helyet, de konyhád dísze is lehet. De mégis, milyen a jó kenyértartó?

Miért nem jó a műanyag zacskó?

Ha például olyan szerencsések vagyunk, hogy finom, ropogós, frissen sült kenyeret tudunk vásárolni, ami még meleg, ha szállításhoz használjuk is, otthon feltétlenül vegyük kis a műanyag zacskóból. Ilyenkor, amikor nincs ideje a polcon kihűlni a kenyérnek, igyekszik mindezt a csomagolásban megtenni. Ám a zacskóból az így keletkező víz nem tud kijutni, és gyorsabb penészedéshez vezet. Hagyd otthon, hogy szépen kihűljön a kenyered, és csak utána kerüljön a helyére.

És a hűtővel mi a helyzet?

Akadnak, akik – főleg a nyári hónapokban – a hűtőszekrényben tárolják a kenyeret. Habár így nem megy olyan hamar tönkre, azért mégsem ajánlatos, mivel hamar elveszítheti a víztartalmát és az íze sem ugyanolyan. Az ideális hőmérséklet a pékáruk számára a 18-22 ⁰C közötti hőmérséklet.

Szeletelt vagy egész?

A szeletelt kenyérnél az lehet a probléma, hogy a „nyitott” felületeken könnyebben megtelepszenek a penészgombák, vagy könnyebben kiszáradhatnak. Ha valamiért félbe kell vágni egy egész kenyeret, mindig a vágott felületével lefelé kell tárolni, így is akadályozva a gyors kiszáradást.

Miért jó nekünk a kenyértartó?

Akár nagyobb mennyiség tárolására is lehetőségünk van, ha kenyértartót veszünk, és ezt a mennyiséget tovább frissen tudjuk tartani, mintha csak zacskókban tárolnánk. És költséghatékonyabb egy tartót beszerezni, mint kidobálni a penészes kenyeret…

Milyen a jó kenyértartó?

A lényeg, hogy a kenyerünk védett helyen legyen, ám biztosított legyen számára a megfelelő szellőzés, a felesleges folyadék el tudjon párologni. Nem árt, ha a tartó lélegző anyagból van. Igazából mindegyik anyagnak megvan az előnye és a hátrány, legyen a tartónk fából, műanyagból, kerámiából, esetleg fémből.

Kenyértartó, ha műanyag

Ha a műanyag zacskó nem volt megfelelő, akkor az ugyanolyan anyagból készült doboz vajon alkalmas lesz kenyér tárolására? Hát, nem kifejezett. A kenyérből távozó nedvességet nem veszi fel a műanyag tartó, így nem a legjobb megoldás a kenyér tárolására. A péksüti így ragacsos felületű lesz, és csupán néhány napig élvezhetjük a frissességét.

Kenyértartó, ha kerámia

Nagyon sokan erre a természetes anyagra esküsznek, vannak, akik a máshol már jól bevált római tálat használják erre a célra. Ez az anyag nagyon is lélegzik és felveszi a felesleges vizet. Ha ilyen tartót választanánk, arra ügyeljünk, hogy ne legyen a tál mázzal bevont. Habár így könnyű tisztítani, viszont kevésbé szívja be a nedvességet, így hamarabb beindulhat a penészedés.

Kenyértartó, ha fém

Stabilnak stabil, és könnyen is tisztítható, csupán egy benedvesített kendőre van szükség, amivel áttöröljük kívül és belül, majd folyó vízzel leöblítjük.
Habár egy jól megválasztott modell szépen illeszkedhet a konyha berendezéséhez, mielőtt ennél döntünk, vegyük figyelembe, hogy ez az anyag nem lélegző anyag. A nedvesség így nem tud távozni a tartóból, így hamar penészgombák keletkezhetnek. Habár kis lyukak vannak általában a tartó hátoldalán, de érdemes azért szellőztetni néha… Fém esetén megeshet, hogy a kenyér átveszi a tartó szagát, ízét. Hogy ezt kivédd, tartsd papírzacskóban a kenyeredet.

Kenyértartó, ha fából van

Antibakteriális hatása miatt lehet közkedvelt a fából készült változat. Mivel porózus anyag, így hagyja a benne tárolt kenyeret szellőzni. Szintén ennek köszönhetően a pékáruból távozó nedvesség a fa mélyebb rétegeibe jut. Ám ami előny, az gyakran hátrány is: mivel a tartó anyaga felveszi a vízből távozó nedvességet, ám vissza azt már nem engedi, azért az hamarabb kiszáradhat. Ezt a kiszáradást úgy késleltetheted, ha a pékárut a pékségben kapott papírzacskóban hagyod és úgy teszed be a tartóba. Ezen kívül a fa tisztítása kicsit macerás.

Forrás: chefkoch.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...