2014.05.20. 15:47:50 56805 503

Ezért edd nyersen (is) a fokhagymát! Tippek, receptek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Antibakteriális, gombaölő, víruspusztító és természetes immunerősítő – csak néhány kellemes "mellékhatás", amely a rendszeres fokhagymafogyasztás mellett szól. Viszonylag kevesen vannak, akik hétvégente csak úgy elrágcsálnak pár gerezddel, pedig érdemes lenne, sütve-főzve sajnos elveszíti e tulajdonságainak jelentős részét... Adunk pár tippet, hogyan lehet ügyesen elrejteni a szagot, és egy-két nyers fokhagymás receptet is olvashatsz a cikkben.

Fokhagyma gerezdek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fokhagyma gerezdek

Természetes antibiotikumunk

A fokhagyma hatása akkor érvényesül leginkább, ha nyersen fogyasztjuk, összerágjuk és keveredik a nyálunkkal. De milyen hatással rendelkezik a fokhagyma és miért érdemes néha szemet hunyni a szag felett?

Először is, a fokhagyma egy természetes antibiotikum, azaz baktérium ölő hatással rendelkezik. Ezenkívül kiváló gomba- és vírusölő. Értisztító hatásáról is ismert, egyszerűen kisepri a lerakódásokat, így természetesen segíthet az érelmeszesedés megelőzésében. Ezzel összefüggésben a koleszterinszint csökkentésre is használható, valamint hatásos véralvadásgátló. Ha az erek beszűkülése következtében magas vérnyomástól szenvedünk, akkor is hatékony lehet a fokhagymakúra. Mivel antioxidánsokban gazdag (C-vitamin és szelén), ezért a rákmegelőzésben hatékony fegyver lehet napi 5 adag zöldség-gyümölcs fogyasztása mellett. Előnyös egészségmegőrző tulajdonságainak köszönhetően tökéletes kiegészítő az általános immunvédelemben. Cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt!

Ellenjavallatok, mellékhatások

Ha vérhígító gyógyszert szedünk, akkor étrend-kiegészítőként ne fogyasszunk fokhagymaolajat tartalmazó készítményt, vagy legalábbis orvosi felügyelet nélkül ne alkalmazzuk. Akiknek érzékenyebb a gyomra, náluk bélpanaszok, gyomorégés előfordulhat. A szag bizony egy sokakat elrettentő probléma lehet, de erre is megvannak a praktikák.

Hogyan leplezd el a fokhagyma szagot?

Több népi módszer is létezik a fokhagyma bukéjának enyhítésére. A petrezselyemzöld rágcsálás, a vörösbor fogyasztás vagy éppen a fahéj és a szegfűszeg mind-mind segíthet a szag elfedésében, ki-ki próbálkozzon ízlésének megfelelően. Esetleg egy kis étcsokoládéval is megpróbálkozhatunk. A rágó valószínűleg nem lesz elég, vagy csak átmeneti segítség lehet. :) Fogmosást követően még élénkebben érződik az átható illat.

Ötletek a fokhagyma nyers használatára

Fokhagymás lángos

Fokhagymás pirítós

Katalán kenyér: a pirítós kenyeret bedörzsöljük fokhagymával, paradicsommal és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal.

Padlizsán krém

Avokádó krém: az avokádó belső húsát kikanalazzuk, hozzá adunk egy gerezd zúzott fokhagymát, egy kis citromlevet és összeturmixoljuk vagy villával alaposan összekeverjük.

Isteni fokhagymás salátaöntet: egy pohár natúr joghurthoz hozzáadunk egy gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, egy kis mustárt és olívaolajat. Bármilyen salátához tálalható, sőt héjában főtt burgonyához vagy grill húsokhoz is kitűnő mártás.

Fokhagymás olívaolaj: 4-5 gerezd fokhagymát felszeletelünk, egy fél literes üvegbe helyezünk és felöntjük olívaolajjal. 1-2 napot érleljük. Pizzák, sült húsok, tészták, saláták ízesítésre is tökéletes. Nagyon finom!

Citromos fokhagyma kúra

30 gerezd fokhagymát és 5 egész citromot (lehetőleg biót), összeaprítunk vagy összeturmixolunk. 1 l vizet hozzáadunk, jól felmelegítjük, de nem forraljuk fel! Amikor ez megvan, leszűrjük és, ha teljesen kihűlt hűtőszekrényben tároljuk. Éhgyomorra fél decilitert fogyasztunk 30 napon keresztül, majd 8 nap szünetet tartunk és még egy hónapig fogyasztjuk. Immunerősítő és jó lehet érelmeszesedés megelőzésére is. Fogyasztás előtt fel kell rázni!

Forrás: antalvali.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...