2021.08.17. 17:53:32 11854 295

Ezekre figyelj, mielőtt megveszed a vitaminokat! Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindannyian tudjuk már, hogy a vitaminok olyan anyagok, amelyek valamilyen mértékben mindenképpen szükségesek a szervezetünk számára, ráadásul többnyire (a D-vitamin kivételével) nem is tudjuk ezeket előállítani.

vitaminok szedése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com vitaminok szedése

Felmerül a kérdés, hogyan vigyünk be elegendő mennyiséget a szervezetünkbe a vitaminokból?

Természetesen az lenne a legjobb, ha a szükséges vitaminmennyiséget a táplálkozásunkkal fedeznénk. Ennek két feltétele van: olyan ételeket együnk, amelyeknek magas a vitamintartalma, és valóban tartalmazzák a nekünk szükségeseket. Sajnos jellemzően egyik feltétel sem igaz: a termőföldek kimerülésével és több egyéb tényező miatt (pl. szállítás, kezelés) a zöldségek, gyümölcsök eleve nem tartalmazzák a vitaminokat megfelelő mennyiségben, ráadásul pont ezek az ételek azok, amelyekből (Magyarországon különösen) keveset fogyasztunk. Így elmondható, hogy egy átlag magyar ember biztosan hiányt szenved bizonyos vitaminokban. Ebből logikusan következik, hogy mindenképpen érdemes pótolni őket táplálékkiegésztők formájában.

Fontos azonban tudni, hogy mivel ezek a termékek nem minősülnek gyógyszernek, csak táplálékkiegészítőknek, így nem kell bonyolult kutatásokkal igazolni a hatékonyságukat, tulajdonképpen elég azt bizonyítani, hogy nem károsak az egészségre. Ennek megfelelően két vitaminkészítmény között óriási különbségek lehetnek tartalomban, hatékonyságban. Ezért mielőtt megvennél bármilyen vitaminkészítményt, érdemes az interneten utánanézni az alábbi paramétereknek:

  • Koncentráció: tehát mekkora mennyiségben tartalmazza a hatóanyagot? Ez minden esetben szerepel a termék csomagolásán.
  • Biológiai hasznosulás: tehát milyen mértékben tud az adott hatóanyag hasznosulni a szervezetedben? Nem mindegy, hiszen van olyan termék, amiből 5-10 % hasznosul csak- a többi tulajdonképpen kidobott pénz.
  • Molekula forma: pontosan milyen molekulák vannak benne? Egy-egy vitamin elnevezése mögött több molekula is lehet, és gyártótól függ, hogy ezekből mennyit tesz be az adott termékbe. Természetesen így minőségben, hatásban nagyon változatosak lehetnek az ugyanolyan néven futó vitaminok- így érdemes ennek is alaposan utánajárni a vásárlás előtt.

Általánosságban elmondható, hogy az összetettebb, nagyobb hasznosulású és koncentrációjú vitaminok jóval drágábbak, mint a silány minőségű társaik, mégis érdemesebb azokat megvásárolni, hiszen ők fognak segíteni bennünket egészségünk megtartásában.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Quiche, az „ezerízű” francia lepény

Lehet, hogy különösen hangzik, azonban a quiche kifejezéssel egy misztikus-thriller, a Kindred, magyarul: A rokonok, nézése közben találkoztam életemben először. Miközben a főszereplő, Charlotte, a muszáj-rokonlátogatás előtti lelki előkészületek közepette megemlítette a quiche-t, rögtön azon kaptam magam, hogy már nem is a filmet nézem, hanem azonnal kutakodni, keresgélni kezdtem, hogy mi lehet ez az ételféle, amit Charlotte és párja szerint a meglátogatandó rokonok elég sűrűn fogyasztanak.

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.