2021.08.17. 17:53:32 11742 295

Ezekre figyelj, mielőtt megveszed a vitaminokat! Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindannyian tudjuk már, hogy a vitaminok olyan anyagok, amelyek valamilyen mértékben mindenképpen szükségesek a szervezetünk számára, ráadásul többnyire (a D-vitamin kivételével) nem is tudjuk ezeket előállítani.

vitaminok szedése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com vitaminok szedése

Felmerül a kérdés, hogyan vigyünk be elegendő mennyiséget a szervezetünkbe a vitaminokból?

Természetesen az lenne a legjobb, ha a szükséges vitaminmennyiséget a táplálkozásunkkal fedeznénk. Ennek két feltétele van: olyan ételeket együnk, amelyeknek magas a vitamintartalma, és valóban tartalmazzák a nekünk szükségeseket. Sajnos jellemzően egyik feltétel sem igaz: a termőföldek kimerülésével és több egyéb tényező miatt (pl. szállítás, kezelés) a zöldségek, gyümölcsök eleve nem tartalmazzák a vitaminokat megfelelő mennyiségben, ráadásul pont ezek az ételek azok, amelyekből (Magyarországon különösen) keveset fogyasztunk. Így elmondható, hogy egy átlag magyar ember biztosan hiányt szenved bizonyos vitaminokban. Ebből logikusan következik, hogy mindenképpen érdemes pótolni őket táplálékkiegésztők formájában.

Fontos azonban tudni, hogy mivel ezek a termékek nem minősülnek gyógyszernek, csak táplálékkiegészítőknek, így nem kell bonyolult kutatásokkal igazolni a hatékonyságukat, tulajdonképpen elég azt bizonyítani, hogy nem károsak az egészségre. Ennek megfelelően két vitaminkészítmény között óriási különbségek lehetnek tartalomban, hatékonyságban. Ezért mielőtt megvennél bármilyen vitaminkészítményt, érdemes az interneten utánanézni az alábbi paramétereknek:

  • Koncentráció: tehát mekkora mennyiségben tartalmazza a hatóanyagot? Ez minden esetben szerepel a termék csomagolásán.
  • Biológiai hasznosulás: tehát milyen mértékben tud az adott hatóanyag hasznosulni a szervezetedben? Nem mindegy, hiszen van olyan termék, amiből 5-10 % hasznosul csak- a többi tulajdonképpen kidobott pénz.
  • Molekula forma: pontosan milyen molekulák vannak benne? Egy-egy vitamin elnevezése mögött több molekula is lehet, és gyártótól függ, hogy ezekből mennyit tesz be az adott termékbe. Természetesen így minőségben, hatásban nagyon változatosak lehetnek az ugyanolyan néven futó vitaminok- így érdemes ennek is alaposan utánajárni a vásárlás előtt.

Általánosságban elmondható, hogy az összetettebb, nagyobb hasznosulású és koncentrációjú vitaminok jóval drágábbak, mint a silány minőségű társaik, mégis érdemesebb azokat megvásárolni, hiszen ők fognak segíteni bennünket egészségünk megtartásában.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.