2021.06.26. 11:41:41 8574 248

Ezek a szívinfarktus jelei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az infarktusnál minden másodperc késedelem számít. Ez azért van így, mert ha a szívizomhoz nem jut elég oxigéndús vér, akkor annak egy része elkezd elhalni. És minél nagyobb része válik működésképtelenné, annál kevesebb esélye marad a betegnek a túlélésre.

Szív - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szív

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy ezekben az években éppen a már elhalt szívizom- területeket próbálják meg újraéleszteni a sokat emlegetett őssejtek segítségével. Ám ez a techológia még nem alkalmazható.

A probléma azért összetett, mert a szívroham tünetei típusukban és súlyosságukban egyaránt változnak.Van úgy, hogy a tünetek enyhék és lassan, több órán keresztül jelentkeznek, vagy épp hirtelen és intenzíven jelennek meg. (Számtalan esetben fordult elő, hogy csak egy utólagos EKG mutatta ki a korábbi infarktus nyomait.) Míg a mellkasi fájdalom lehet a leggyakoribb és a “legbiztosabb” szívinfarktus-tünet, nem minden ember tapasztal ilyet. Az USA-beli Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet szerint a szívrohamban szenvedők mintegy egyharmada nem is tapasztal mellkasi fájdalmat. Sőt, a cukorbetegek és az idősebb felnőttek nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot minden mellkasi fájdalom nélkül. A mellkasi fájdalom általában néhány percnél tovább tart. Néha elmúlik és visszatér, erőfeszítéssel még rosszabbá, a pihenéssel pedig jobbá válik. A beteg fájdalmat vagy kellemetlenséget érezhet a karjaiban, az állkapocsban, a nyakban, a hátban (különösen a lapockái között) vagy a gyomor felső részén (a hasa felett). Sok esetben az ember egyszerű gyomorégésre vagy emésztési zavarra gondolhat – tévesen.

További általános tünetek: fejfájás vagy hirtelen szédülés, hideg verejték, hányinger és hányás, szívdobogás, köhögés, alvászavarok, szorongás - különösen a nőknél. Rendkívüli fáradtság vagy kimerültség, amely napokig vagy akár hetekig is előfordulhat a szívroham előtt, szintén különösen a nőkre jellemző.

Hogy még bonyolultabb legyen: néha a szívroham nem is okoz nyilvánvaló tüneteket. Ezt néma szívrohamnak nevezik. Mindenesetre, ha bárkinek a mellkasi fájdalma 5 percnél tovább tart, ne gondolkodjon, hanem hívjon mentőt, és amíg az megjön, vegyen be egy asziprint. Az aszpirin segíthet lassítani vagy csökkenteni az alvadást és az elzáródást az artériában. Több, infarktussal kapcsolatos tanácsadó honlap szerint ilyenkor ne feküdjön vízszintesen az ágyban, hanem inkább egy nagy párnával “polcolja fel” a fejét.

Forrás: Everyday health

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mindened a tészta? – Ezért jó/rossz, ha ezt fogyasztod

Lehet pizza, bukta, lehet káposztás cvekedli, lehet túrós tészta, spagetti, carbonara, neked mindegy is, a lényeg, hogy tészta legyen. Háziasszonyként is imádnivaló eledel, hiszen a tésztás ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek, így nem kell órákat a konyhában álldogálnod miattuk.