2021.06.26. 11:41:41 8643 249

Ezek a szívinfarktus jelei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az infarktusnál minden másodperc késedelem számít. Ez azért van így, mert ha a szívizomhoz nem jut elég oxigéndús vér, akkor annak egy része elkezd elhalni. És minél nagyobb része válik működésképtelenné, annál kevesebb esélye marad a betegnek a túlélésre.

Szív - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szív

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy ezekben az években éppen a már elhalt szívizom- területeket próbálják meg újraéleszteni a sokat emlegetett őssejtek segítségével. Ám ez a techológia még nem alkalmazható.

A probléma azért összetett, mert a szívroham tünetei típusukban és súlyosságukban egyaránt változnak.Van úgy, hogy a tünetek enyhék és lassan, több órán keresztül jelentkeznek, vagy épp hirtelen és intenzíven jelennek meg. (Számtalan esetben fordult elő, hogy csak egy utólagos EKG mutatta ki a korábbi infarktus nyomait.) Míg a mellkasi fájdalom lehet a leggyakoribb és a “legbiztosabb” szívinfarktus-tünet, nem minden ember tapasztal ilyet. Az USA-beli Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet szerint a szívrohamban szenvedők mintegy egyharmada nem is tapasztal mellkasi fájdalmat. Sőt, a cukorbetegek és az idősebb felnőttek nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot minden mellkasi fájdalom nélkül. A mellkasi fájdalom általában néhány percnél tovább tart. Néha elmúlik és visszatér, erőfeszítéssel még rosszabbá, a pihenéssel pedig jobbá válik. A beteg fájdalmat vagy kellemetlenséget érezhet a karjaiban, az állkapocsban, a nyakban, a hátban (különösen a lapockái között) vagy a gyomor felső részén (a hasa felett). Sok esetben az ember egyszerű gyomorégésre vagy emésztési zavarra gondolhat – tévesen.

További általános tünetek: fejfájás vagy hirtelen szédülés, hideg verejték, hányinger és hányás, szívdobogás, köhögés, alvászavarok, szorongás - különösen a nőknél. Rendkívüli fáradtság vagy kimerültség, amely napokig vagy akár hetekig is előfordulhat a szívroham előtt, szintén különösen a nőkre jellemző.

Hogy még bonyolultabb legyen: néha a szívroham nem is okoz nyilvánvaló tüneteket. Ezt néma szívrohamnak nevezik. Mindenesetre, ha bárkinek a mellkasi fájdalma 5 percnél tovább tart, ne gondolkodjon, hanem hívjon mentőt, és amíg az megjön, vegyen be egy asziprint. Az aszpirin segíthet lassítani vagy csökkenteni az alvadást és az elzáródást az artériában. Több, infarktussal kapcsolatos tanácsadó honlap szerint ilyenkor ne feküdjön vízszintesen az ágyban, hanem inkább egy nagy párnával “polcolja fel” a fejét.

Forrás: Everyday health

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

„Nekem a Balaton…” – Utazz le a Balcsi partra szuper filmek segítségével

Kinek a déli, kinek az északi, kinek az egyik csücsök, kinek a másik a kedvence, de a Balaton mindenkit lenyűgöz, magával ragad. A bulik, a kirándulóhelyek, a strandok, a lángos illat – kellemes emlékek, amelyeket minden tavasszal várunk, és minden ősszel nagyon nehezen engedünk el.

Ritkán látható klasszikusok is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában

A legújabb magyar filmek és premierek mellett ritkán látható klasszikus alkotások is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában. Az új néven megrendezett, MOZ.GO fesztiválra keresztelt programsorozat Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várja a közönséget június 12. és 15. között.