2020.10.13. 17:59:31 14442 377

Ezek a legjobb fűszer- és gyógynövények nátha ellen A-tól Z-ig! 3/3
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A friss vagy szárított gyógy- és fűszernövények elengedhetetlen részei életünknek. Míg a nyári időszakban szinte gond nélkül téphetünk belőlük, addig télen kicsit munkásabb hozzájuk jutni – főleg frissen. Létesíts te is helyet a növények átteleléséhez, és űzd el gyorsabban a náthát!

Rozmaring - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rozmaring

S hogy melyek azok a segítő növények, amelyek alkalmazásával enyhíteni tudjuk a megfázásos tüneteket? Két csokorra valóról már olvashattál korábban, és íme, itt az utolsó kosárnyi is a hidegebb hónapokra:

M – Metélőhagyma

A rendkívül egészségvédő hagymák közül a snidlingnek van a legenyhébb illata! Többek között K- és A-vitamint, folátot, magnéziumot és cinket is juttathatunk be vele a szervezetünkbe. Vastartalma miatt a vérszegénység egyik ellenfele. Immunerősítőként a szezonális megbetegedések elkerülésében segíthet, ugyanakkor hangulatjavító hatással is bírhat. Lehetőleg frissen és nyersen fogyasztandó, de mélyhűtőben is tárolhatunk belőle a téli hónapokra!

O – Oreganó

A szurokfű néven szintén ismert növény kedvező élettani hatásait már az ókorban is kiélvezték a köhögés és a mikrobás fertőzések enyhítésénél. Nyugtató hatású teáját a megszárított levelek leforrázásával és rövid áztatásával készíthetjük el. Az általános virágföldet durva szemű homokkal keverve kapjuk meg a növény számára ideális talajt. A fényt és az átlagos szobahőmérsékletet kedveli. Az öntözéssel vigyázzunk, mert hamar túl lehet öntözni!

P – Petrezselyem

Ugye, hogy nálad is akad belőle egy a konyhaablakban? Mivel a hőingadozást is jól viseli, ezért nem okoz gondot neki főzés közben is a konyhában zöldelleni, de heti kétszer azért öntözzük meg. A csontritkulás, az ízületi bántalmak és az oxidatív stressz csökkentése mellett hatékony immunerősítő hatásúnak is tartják. Gyökere, szára, levele és virága is mind-mind felhasználható!

R – Rozmaring

Ne csak klasszikus értelemben gondolj rá, mint fűszernövény! A rozmaring képes lehet javítani a memóriát, antibakteriális hatású, sőt jelentős a vitamintartalma is. Éppen ezért időnként érdemes egy jó teát főzni belőle: 1 tk. friss vagy szárított levelet forráz le egy kis bögrényi forró vízzel, és 10 perc áztatás után langyosan elkortyolva a legjobb. Ha szeretnénk a növényt átteleltetni, tegyünk köveket a földje alá az optimális vízelvezetéshez. A hűvösebb levegőre nem túl érzékeny, de elég fényigényes.

Forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?