2022.03.31. 10:15:00 5080 177

Ez az oka annak, hogy nem tudsz lekattanni a közösségi médiáról!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hírcsatornáink személyes varázsunk megjelenítési - illetve (ön)fényezési - felületeként is funkcionálhat. Ez és mások megosztásai pedig erősen befolyásolják a saját magunkról és a világról alkotott elképzelésünket.

Közösségi média - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Közösségi média

A közösségi média olyan csatornák sokaságából áll, amelyek mind lehetővé teszik a korlátlan ideig tartó böngészést. A képek és videók sokasága pedig teret nyújt a szépség összehasonlításának. Sokan szeretnénk azt hinni, hogy immunisak vagyunk a közösségi média intelligens algoritmusaival szemben, de nem tudunk teljesen megszabadulni a lájkok és a megosztások által kiváltott dopamin utáni vágy hatására ezektől a felületektől.
Bármennyire is kritikus a gondolkodásunk vagy szilárd az önképünk, akkor is nagy valószínűséggel töltünk az indokoltnál tölt időt a posztok böngészésével, hiszen ránk is hat a dopamin hatására aktiválódó neuronok kémiai reakciója. Ennek során az aktuális aktivitást pozitív megerősítéssel társítja az agyunk.

Az önbecsülés és a közösségi média

Önbecsülés serdülőkorban formálódik, ilyenkor vagyunk a legsebezhetőbbek. Nem csoda, hogy az önbizalomhiányos (problémás bőr, súlyproblémák, stb.) fiatalok a mobiljaik mögé rejtőznek, azonban ezzel pont, hogy a problémát mélyítik el.

Az informatikai és online világ béli jártasság jellemzően torzítja felfogásunkat. A használható szűrők hamis valóságát kezdjük el elkerülhetetlenül kergetni, így nem csoda, hogy a közösségi oldalakon sokak által követett személyekhez hasonló adottságokat szeretnének maguknak plasztikáztatni, majd csalódnak, hogy nem (úgy) valósul meg a beavatkozás.

Az alkalmazás használata során remekül megvalósul az ismétlődő expozíciós hatásként ismert pszichológiai jelenség, amely a gyakoriságon alapul. Azaz minél többször látunk valamit, annál könnyebben fogadjuk el normaként. Pl. a korábban viccesnek tartott túlzottan felfújt ajkak válnak egyre vonzóbbá.

Bár a potenciálisan ártalmas tartalmak mellett illő megemlíteni az ilyen platformok közösségépítő szerepét is, ahol a hasonló problémákkal szembesülők kaphatnak végtelen megerősítést sorstársaiktól.

A különböző platformok torzító hatásai

A felhasználók mentális egészségének felmérése során megdöbbentő tények kerültek nyilvánosságra:

A TikTok és a Snapchat használata depressziós tüneteket idézhet elő a 35 év felettiek körében. A videók gyors egymásutánisága ráadásul időérzékünket is összezavarja, amellett, hogy lassan képtelenek leszünk elkülöníteni egymástól a fikciót a valóságtól.

Az Instagram által kínált szűrők és felület irreális elvárások kifejlődését teszik lehetővé a szépséget előtérben tartók körében: Pl. a brit tinédzserlányok 13,5 százaléka az Instagram használatát nevezte meg gyakoribb öngyilkossági gondolataik forrásaként, míg egy másik tanulmány kontrollcsoportjának 17 százaléka hozta összefüggésbe étkezési zavaruk súlyosbodását az alkalmazással.

A Youtube videómegosztó platform tűnik a kevésbé ártalmas szórakozási és informálódési lehetőségnek, mivel alaposabb és hasznosabb tartalmak kerülnek a közönség szeme elé, valamint itt könnyebb rátalálni a hiteles szakértők útmutatásaira.

Forrás: www.allure.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...