2021.03.17. 17:56:25 10864 304

Ételed ízesítői - fűszeres olajok, házilag!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon egyszerűen működnek a fűszeres olajok: a legtöbb fűszer illóolajai, ízanyagai elsősorban zsiradékban oldódnak. Ha pedig benne állnak hosszasan az illatos, ízes összetevők, akkor az aromák is jóval erősebben tudnak érvényesülni egy-egy ételben. Ezért érdemes otthon ízesített olajat készítened!

Fűszerolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fűszerolaj

A boltok polcain is találkozhatunk egy-két ízkombinációban fűszerezett olajokkal, de semmi akadálya annak, hogy mi magunk készítsük el. Ez azért is jó ötlet, mert így igazi gourmet ízeket érhetünk el, a bolti ár töredékéért. Törekedjünk kisebb adagokban készíteni vagy olyan ízvilágot összeállítani, amit rendszeresen, többféle ételhez is el tudunk képzelni a konyhánkban, mert 2-3 héten belül fel kell használnunk.

Így lesz tökéletes a házi ízesített olaj minősége

A legfontosabb természetesen az alapanyag. Silány minőségű alapanyagból nem tudsz minőségi végeredményt előállítani. Nem csak minőségi, de ízbéli szempont miatt is válassz napraforgó olaj helyett lágy aromájú extra szűz olívaolajat, vagy gyenge aromájú magolajat, például szőlőmagolajat. Ezeknek az egészségünkre gyakorolt hatása is igen jótékony.

Friss fűszernövényre lesz szükséged, tehát szintén nagyon fontos a zöldfűszerek előkészítése is. Pár perc blansírozásra lesz szükség a maximális ízélmény eléréséhez, ezt követően pedig hagyjuk teljesen megszáradni a növényeket és csak ezután kerüljenek az olajba.

Bazsalikomos olaj, a mediterrán ételekhez

Első körben a fentieknek megfelelően blansíroznunk kell a fűszernövényt. Tehát egy csokor bazsalikomot márts forrásban lévő vízbe, néhány percig, majd tedd át jeges vízbe és hagyd kicsit ázni. Emeled ki papírtörlőre, teljes száradásig hagyd pihenni. Majd 3 dl olívaolajjal együtt turmixold teljesen pépes állagig. 3 napig pihentesd, majd szűrd le és használd tésztákhoz, kétszersültre, vagy mediterrán salátákra.

Citrusos olaj, halételek készítéséhez

Fogj két darab citromot és két narancsot és reszeld le a héjukat. Fontos, hogy csak olyan gyümölcsökből válogass, amiken az eladó jelezte, hogy héja alkalmas emberi fogyasztásra. A fehér részt ne reszeld hozzá, mert megkeseredik az olajod. Ha készen vagy, keverd 2 deciliter olíva-vagy szőlőmag olajhoz és már készen is van. Két hét érést követően lesz az igazi az íze, igazán feldobja a halas ételeket.

Felbontást követően mindig hűtőben tárold az ízletes olajokat!

Forrás: sobors.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...