2021.04.27. 17:53:38 9908 277

Enni vagy nem enni? 10 szempont, ami alapján kenyeret válassz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mostanában nagyon ellentmondásos információkat olvashatunk azzal kapcsolatosan, hogy együnk-e kenyeret, lehet-e kenyérfogyasztás mellett fogyni, egyáltalán, együnk-e rendesen szénhidrátot? Természetesen lehet kenyeret enni, de nem mindegy, hogy milyet és mennyit!

Kenyér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kenyér

A szénhidrát a 3 alapvető makrotápanyag egyike, így egy kiegyensúlyozott táplálkozásból nem hiányozhat. A leggyakrabban fogyasztott szénhidrátforrások a kenyerek, péksütemények.

Milyen szempontokat vegyél figyelembe, amikor kenyeret választasz?

  1. természetesen fontos, hogy finom legyen

  2. de ezen kívül jó, ha minél kevesebb összetevőből áll, tehát nincs benne semmilyen adalékanyag. Ilyenek lehetnek mindenféle szinezékek, állományfokozók, tartósítószerek, amelyeknek normális esetben semmi keresnivalójuk nincs egy friss, ropogós kenyérben.

  3. a legfontosabb szempont, hogy milyen gabonából készül a kenyér

Ahhoz, hogy kiválasszuk a számunkra tökéletes kenyér-alapanyagot, több szempontot is figyelembe kell vennünk, mint például:

• vannak cukoranyagcsere problémáink? Ha igen, akkor mindenképpen a lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó kenyeret keressük, mint a teljes kiőrlésű kenyerek, vagy a gluténmentes gabonákból készült kenyerek (hajdina-, köles-, rizsliszt)

• van ételallergiánk? Ha cöliákiásak vagyunk, természetesen a teljesen tiszta, gluténmentes kenyeret válasszuk.

• vannak-e krónikus autoimmun vagy gyulladásos betegségeink? Ha igen, akkor is inkább a gluténmentes verziót válasszuk

• nincsen bizonyított gluténérzékenységünk, mégis érezhető, hogy a glutén nem tesz jót nekünk? Vagy csak szeretnénk egészségesebben táplálkozni? Válasszunk kovászos kenyeret. A kovász egy hagyományos eljárás, amely előemészti a glutént, ezáltal annak káros hatásai kevésbé érvényesülnek a szervezetben. Itt is figyeljünk azonban oda, hogy milyen minőségű a kovászos kenyér: a legjobb, ha hosszú (24 órás) érlelésű, jó minőségű kovásszal készült kenyeret veszünk.

Bármilyen kenyeret és péksüteményt is választunk, a legfontosabb mindig az, hogy a kenyérféleségek ne alkossák az egész táplálkozásunk alapját. Hiába választunk teljes kiőrlésű, kovászos vagy akár gluténmentes kenyeret, ha a táplálkozásunk egysíkú, és naponta 3-4-szer kenyeret eszünk valamilyen felvágottal, akkor az étrendünk nem fogja tartalmazni a megfelelő tápanyagokat.

Együnk változatosan, naponta 1-2szer együnk kenyeret, együnk mellé sok zöldséget, gyümölcsöt, jó minőségű húsokat és halakat, és figyeljünk oda a megfelelő, jó minőségű zsírbevitelre is!

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...