2020.10.20. 14:22:44 8847 221

Eltávolíthatatlan foltok – és az eltávolításuk! II.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekkel, kutyákkal és más állatokkal, háztartással, munkával, hobbival, sporttal napi szinten összekoszoljuk alaposan a ruháinkat. Általában a hétköznapjaink része, hogy bedobjuk a mosógépbe, öntünk mellé ezt-azt és kivesszük tisztán és az élet megy tovább. De hogyan küzdjük le az igazán makacs foltokat?

Foltok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Foltok

Akár a takarításnál, a mosás során is a szennyeződés anyagából kell kiindulunk ahhoz, hogy méltó módon tudjuk felvenni vele a harcot. Ha a korábbi cikkünkben nem találtad meg a megoldást, olvass tovább, mert ismét tipikus makacs foltok ellen kínálunk megoldást!

Dezodor

Legyen akár aeroszolos, akár stiftes vagy folyós, a dezodor hajlamos foltot hagyni a ruha belső részén, néha pedig kívül is. Különösen fehér és fekete ruháknál lehet jellemző. Ha véletlen összekented magad az izzadásgátlóddal, fogj egy antisztatikus szárító lapot (amit a szárítógépekben szoktak használni) és dörzsöld vele az érintett részt. Gyorsan és egyszerűen eltűnik a dezodor nyoma!

Izzadtság folt

Nem csak a dezodor, de a dezodor hiánya is csúnya nyomokat hagyhat. Főként fehér textileken feltűnő, de színes változatoknál sem maradhat! A sárgás izzadtságfolt ellen 1:1 arányban vegyítsünk citromlevet és vizet, ebbe áztassuk, mossuk át a ruhát.

Sminkek

A dekorkozmetikumokkal történ „balesetek” sem éppen hálásak mosási szempontból. A szemhéjfestéket, púdert és más porokat az egyszerű mosás is könnyen eltávolítja, de az alapozóval, krémes állagú termékekkel már nincs ilyen könnyű dolgunk. Ezeket borotvahabbal dörzsöljük addig, míg teljesen eltűnik a folt. A rúzsfolt szintén igen makacs – erős pigmentáltsága és zsíros viszkozitása nem szerencsés ilyen szempontból. Krétaporral sikerre vihetjük a tisztítást, de jó erős házi pálinka vagy denaturált szesz is segítségünkre lehet. Akár a többi zsíros szennyeződést, a rúzsok és alapozók hagyta nyomokat is segít feloldani a szénsav. Áztassuk be szénszavas vízbe a textilt, majd a mosáshoz is adjunk valamennyit belőle.

Sportoló, kiránduló, táborozó gyerekek anyukái nagyon jól ismerik a problémát. Ami egyszer fűfoltos lett, az már az is marad! Vagy mégsem? Ha még friss a folt, áztassuk ecetbe (olló még nem kell) és dörzsöljük át alaposan a szennyeződést. Ha már beszárad mire hozzánk jut, vagy rendkívül makacsnak tűnik, az ecetet keverjük el szódabikarbónával és ezt a pasztát kenjük a foltra. Érdemes jól beledörzsölnünk, majd állni hagyni és ezt követően a szokásos módon mosni.

Tinta

Golyóstoll, pecsét párna a leggyakoribb ludas a tinta szennyeződésekben. Rendhagyó módon tejbe áztatással tüntethetjük el. Szobahőmérsékletű tejben hagyjuk állni egy napig, majd mossuk ki a textilt a szokásos módon. Csak alaposan kimosható daraboknál alkalmazzuk a tejes módszert, soha ne használjuk kárpitok, autóbelső vagy más, fix felületen található anyagok esetén. A tej ugyanis, maradéktalan öblítés lehetőségének híján, napok alatt kiűzhetetlenül belebüdösödik az anyagba. Tinta kiszedővel ezeken a felületeken is eltüntetheted a véletlenül odakerült pöttyöt, vonalat.

Ne felejtsd el! Minél frissebb a folt, annál egyszerűbb dolgod lesz az eltávolításával!

Forrás: smarta.blog.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.