2020.10.18. 13:47:07 9895 261

Eltávolíthatatlannak hitt foltok – és az eltávolításuk! I.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mosógép, a magas hőfok és folttisztító nem mindig a legjobb megoldás, ha valamiféle makacs szennyeződéssel állunk szemben és mosópor reklámok is messze elmaradnak az ígért eredménytől. De akkor mi a megoldás a folt eltávolítására?

Foltok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Foltok

Ha igazán makacs foltokkal van dolgunk, akkor speciális praktikákra van szükség az eltávolításukhoz. Sokszor ráadásul nem is gondolnánk elsőre, hogy kimoshatatlan pecsét vár ránk, ezért egyszerűen mosógépbe tesszük a ruhát, lakástextilt. Ami bizonyos esetekben nemcsak, hogy nem szedi ki a foltot, de még rögzíti is. Tehát mielőtt mosnánk, nézzük meg mit is kell kiszedni az anyagból. Ha pedig meg van a mit, akkor itt van hozzá a hogyan!

A közös igazság

Bármilyen folttal van dolgunk, minél hamarabb, lehetőség szerint azonnal álljunk neki az eltávolításnak. Sokkal egyszerűbb dolgunk van rögtön, száradás és dörzsölés előtt, mint akkor, amikor már odakötött vagy bele is dörzsöltük a szálakba a koszt.

Gyümölcslé

Akinek van gyermeke, az feltehetően tapasztalta már, hogy a vörös bor a fehér ruhán milliószor könnyebb ügy, mint az alma vagy a barack leve bárhol. Ez az a pont, ahol a legtöbb folttisztító is feladja. Elsőként használjunk sima vizet, többször is öblítsük át forrásban lévő vízzel a kényes részeket vagy akár az egész ruhát. Hogyha ez nem segített, kövesse ecetes áztatás, majd alapos mosás. A napon szárítást mindig bevethetjük, sokkal fehérebbre száradnak így a holmik.

Vörösbor

Ha már említésre került a vörösbor okozta kellemetlenség: még frissen öntsük meg jó vastagon sóval. Ez felszívja a bor nagy részét, vele együtt pedig az ital színanyagait is. Miután besóztuk legalább egy centiméter vastagon a problémás felületet, hagyjuk állni negyedórán át, és porszívózzuk ki. Ha nem tűnt el a folt, ismételjük többször, közben, ha szükséges finoman vizezzük hideg vízzel.

Vér

A vér elég speciális szennyeződés, ráadásul igen makacs. Ha egyszerűen mosóporral kívánunk megküzdeni vele, szinte biztosak lehetünk benne, hogy örökre foltos marad a textil és már nem segít más csak a klasszikus ecetes olló. A vörösbor esetén említett sózó módszer viszont tökéletesen működik. Ha a vérfolt megszáradt, a só kevésnek bizonyulhat, használjunk 3%-os hidrogén peroxidot és vizet. Nagyon fontos, hogy kizárólag hideg vizet alkalmazzunk!

Kávé

Reggel mikor még azt sem tudjuk, hol járunk, könnyen előfordul, hogy az életmentő kávéval össze pecsételünk ezt-azt. Egy sima mosással nem mindig tudjuk megoldani a problémát. Viszont a szokásos háztartási környezetkímélő csodafegyverünk, a szódabikarbóna tökéletes megoldás. Nedvesítsd be a foltot és dörzsöld át a szódabikarbónát. Ez nem csak textileken működik, hanem a műanyag és porcelán eszközök is visszakaphatják tőle eredeti színüket.

Olaj

Ízletes finomságaink olykor megnehezítik a mosást. Az olajos, zsíros szennyeződéseket pedig nem olyan ördöngösség oldani: krétaporral bedörgölve könnyebb az olajfolt eltávolítása, de mosogatószerrel megdolgozva is teljes sikert érhetünk el.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...