2017.01.08. 08:53:50 15731 439

Éljen a narancs! – De mire jó a narancshéj?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem egy recept hozzávalói között szerepel a frissen reszelt narancshéj. Ilyenkor télen ez elég könnyen beszerezhető alkotóelem, hiszen általában mindig van otthon ebből a finom gyümölcsből, hiszen szinten tartja C-vitamin raktárunkat, és mert finom. De a süteményen kívül még hova kerülhet az a rengeteg héj?

Narancshéj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Narancshéj

Emlékszem, gyerekkoromban a fűtőtestre került, hogy ott illatozzon még egy kis ideig. Aztán persze a szemetesben landolt a kiszáradt héj. Pedig fel lehetett volna még használni sok egyéb dologra is. És nem csak a jól bevált receptekre gondolunk!

Legyen a narancshéj…

... dekoráció!

Na, jó, a süti mellett talán még ez a másik legismertebb felhasználási módja a narancs héjának. Biztos Nálatok is került néhány kiszárított narancsszelet az adventi koszorúra, vagy karácsonyi dekoráció gyanánt a lakás valamelyik pontjára. Csak azért, mert elmúltak az ünnepek, az illatos díszekről még nem kell lemondanunk! Csak végy néhány narancsot, fejtsd le szépen a héját, majd valamilyen formájú süteményszaggatóval vágj ki a héjakból különböző alakzatokat. Amíg a héjból készült formák a sütőben száradnak, addig Te is elmajszolhatod a köntöséből kiszedett narancsgerezdeket.

... tisztítószer

Ecetből és narancshéjból remek házi tisztítószer készülhet. De a narancs héja a nemesacél tárgyakat is remekül tisztítja – használd rajtuk úgy, mint egy szivacsot.

... szépítőszer

Narancsos illatú tusfürdőt, sampont sokan ismerünk, de otthon, mi magunk is készíthetünk belőle remek szereket, melyek bőrünk, hajunk szépségéért tehetnek sokat.

  • A narancs héját amennyire lehet, zúzd össze és keverd össze egy kis vízzel. A masszát kend az arcodra, hagyd hatni egy órán keresztül és langyos vízzel öblítsd le.

  • A belőle készült porral „ízesítheted” a házilag készített krémeket, arcpakolásokat, hajápolókat. Ehhez a narancsot pucold meg, a fehér réteget amennyire lehet, távolítsd el a külső rétegről, majd szárítsd ki a héjat. Ezt megteheted sütőben, vagy a héjat a fűtőtestre rakva. Ha kiszáradt, egy mákdarálóval, vagy valamilyen aprítóval zúzd porrá. Egy kis üvegben, egy marék, pamutba csomagolt rizzsel sokáig eláll.

  • A hajadra is kenheted, ha akarod.:-) Pucold meg a narancsot, a héjat egy napra tedd ecetbe, majd másnap vedd ki a folyadékból. Ezután az ecetet hígítsd vízzel, majd hajmosás után öblítsd át a keverékkel a tincseidet.

... ékszer vagy dísz

  • Készíthetsz belőle rózsát. Ehhez körkörösen szedd le a héjat a gyümölcsről, úgy, hogy az egyben maradjon. Most formázz rózsát ebből a hosszú, kunkori héjból, és a végét egy gombostűvel rögzítsd. Szárítsd ki, és készíts belőle dekorációt, esetleg ékszert.

  • Lehet belőle mécses is. Ehhez vágd le a narancs egyik végét, majd a közepén körbe vágd be a héjat, mintha félbe akarnád vágni a gyümölcsöt. A felső feléről óvatosan fejtsd le a héjat, így lesz egy félig megpucolt narancsod. Most óvatosan, egy kanál segítségével szedd ki a gyümölcsöt az alsó héjból, úgy, hogy az egyben maradjon, mint egy kis teknő. Ezután tegyél egy apró mécsest a narancshéjba, esetleg önts bele viaszt, de a kanócról se feledkezz meg! Majd gyújtsd meg a mécsest és élvezd a narancsillatot.

Forrás: citrusricus.com, akne-blog.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.