2018.12.22. 16:15:49 10219 299

Élelmiszerbiztonság az otthonunkban - Kérdések és válaszok 2.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az alapanyagok helyes konyhai felhasználása alapvető követelmény a „szakácsoktól” akár éttermi, akár otthoni körülményekről legyen szó. Éppen ezért további kérdéseket boncolgatunk. Jól vizsgáztál a korábban feltett három kérdésre? A zöldségek egészséges felhasználásáról is mindent tudsz? Minden bizonnyal lesz új a nap alatt, ha tovább olvasol. Legalábbis magyarázatot kapsz arra, hogy miért úgy szokás, ahogy.

Téli sárgarépa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téli sárgarépa

Biztonsággal megehető a kicsírázott burgonya?

A csírák kihajtása során klorofill keletkezik, ami zöldes színűvé festi a zöldséget. Egy másik kémiai folyamat miatt pedig keserű ízű és a gyomrot irritáló anyag keletkezik a burgonyában, amelyből nagyobb mennyiséget fogyasztva hasmenést és hányást okozhat.

Amennyiben kis zöld foltok vannak csak a burgonyán, akkor azokat eltávolítva még elfogyasztható.

Az újramelegített burgonya elfogyasztása valóban káros lehet?

A problémát nem az jelenti, hogy a kihűlt/hűtött burgonyát újból hőhatás éri, hanem a nem megfelelő tisztítás vagy tárolás miatt kialakulható botulizmus! Ha a (főként nem kellőképp megtisztított) burgonyából készült ételt szobahőmérsékletűre hagyjuk hűlni, és utána nem tesszük be azonnal (azaz 1 órán belül) a hűtőbe, akkor a baktériumnak jó lehetőséget adunk a növekedésre. Különösképp, ha a burgonyát fóliával takartuk le. Mindez igaz, például a rizsre és a húsokra is: Hűtés nélkül ne sokáig maradjanak elől!

A sárgarépa keserű felső része biztonsággal fogyasztható?

A legtöbb ember a répa zöldje alatti részt inkább levágja és kidobja. Azonban azon kívül, hogy keserűbb az íze, más gondot nem okoz.

Hogyan áztassuk helyesen a szárazbabot főzés előtt?

Ha a babot - és a többi szárított hüvelyest - eddig éjszakára a konyhapulton hagytuk ázni, bizony rosszul tettük! Az esetlegesen jelen lévő vegetatív kórokozók káros szintre növekedhetnek, és bizonyos toxinok a hőkezelést is „túlélhetik”. Ehelyett áztassuk inkább a babot a hűtőszekrénybe téve, vagy még jobb megoldás, ha 2 percig forraljuk a babot lefedve, majd a tűzről levéve jó 1 órát hagyjuk állni felhasználás előtt.

Forrás: extension.psu.edu/food-safety-questions-and-answers

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...