2018.12.20. 17:59:23 12044 338

Élelmiszerbiztonság az otthonunkban – Kérdések és válaszok 1.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kezdő háziasszonyok fejében számtalan kérdés megfogalmazódik a kezdeti időszakban, jó esetben megbízható segítségük is akad ezek megválaszolásában. A gyakorlottabb hölgytársaik vajon helyes választ tudnának adni a felmerülő kérdésekre? Vagy akad olyan terület, ami bizony tévhiteken alapszik? Teszteld magad és a tudásodat!

Tej, tojás, csirkehús, élelmiszer - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tej, tojás, csirkehús, élelmiszer

A sütéshez használt olaj és zsír újra felhasználható?

A használat után átszűrt, szobahőmérsékletűre hűtött, majd hűtőszekrényben tárolt olajat lehet teljes biztonsággal ismételten felhasználni. Hűtés nélkül anaerob környezet alakulhat ki, amely baktériumok melegágya lehet. Leszűrés nélkül a nagyobb ételdarabok pedig bomlásnak indulhatnak, ami szintén egészségügyi problémához vezethet. A habzó vagy elszíneződött olajba már ne kerüljön több sütni való!

Tényleg ártalmas lehet a nyers húsok leöblítése vízzel?

Egyes vélekedések szerint az öblítés során csak további baktériumok kerülhetnek rá a húsra, és az állati eredetű ételekben alapból jelen lévő kórokozók többsége a hőkezelés során amúgy is elpusztul. Mások viszont esküsnek az átmosásra. Amennyiben elkészítés előtt úgy döntünk, hogy átmossuk a húst, gondosan mossunk kezet előtte, majd vigyázzunk arra, hogy a mosás során minden kifröccsenő vízcseppet alaposan feltöröljünk, hiszen ezzel a keresztszennyezést kerülhetjük el. A kezünk fertőtlenítésére természetesen ez után a művelet után is szükség lesz.

A behorpadt konzervben lévő étel elfogyasztása okozhat gondot?

A horpadás miatt nyomás keletkezik a konzervben, emiatt néha szivárgás alakulhat ki az illesztések mentén, ezeken a kis réseken keresztül különböző mikroorganizmusok juthatnak be a konzerv belsejébe, amik aztán elronthatják a konzerv tartalmát. Ha ezt tapasztaljuk, inkább ne fogyasszuk el azt.

Forrás: extension.psu.edu/food-safety-questions-and-answers

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?