2018.12.20. 17:59:23 11911 338

Élelmiszerbiztonság az otthonunkban – Kérdések és válaszok 1.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kezdő háziasszonyok fejében számtalan kérdés megfogalmazódik a kezdeti időszakban, jó esetben megbízható segítségük is akad ezek megválaszolásában. A gyakorlottabb hölgytársaik vajon helyes választ tudnának adni a felmerülő kérdésekre? Vagy akad olyan terület, ami bizony tévhiteken alapszik? Teszteld magad és a tudásodat!

Tej, tojás, csirkehús, élelmiszer - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tej, tojás, csirkehús, élelmiszer

A sütéshez használt olaj és zsír újra felhasználható?

A használat után átszűrt, szobahőmérsékletűre hűtött, majd hűtőszekrényben tárolt olajat lehet teljes biztonsággal ismételten felhasználni. Hűtés nélkül anaerob környezet alakulhat ki, amely baktériumok melegágya lehet. Leszűrés nélkül a nagyobb ételdarabok pedig bomlásnak indulhatnak, ami szintén egészségügyi problémához vezethet. A habzó vagy elszíneződött olajba már ne kerüljön több sütni való!

Tényleg ártalmas lehet a nyers húsok leöblítése vízzel?

Egyes vélekedések szerint az öblítés során csak további baktériumok kerülhetnek rá a húsra, és az állati eredetű ételekben alapból jelen lévő kórokozók többsége a hőkezelés során amúgy is elpusztul. Mások viszont esküsnek az átmosásra. Amennyiben elkészítés előtt úgy döntünk, hogy átmossuk a húst, gondosan mossunk kezet előtte, majd vigyázzunk arra, hogy a mosás során minden kifröccsenő vízcseppet alaposan feltöröljünk, hiszen ezzel a keresztszennyezést kerülhetjük el. A kezünk fertőtlenítésére természetesen ez után a művelet után is szükség lesz.

A behorpadt konzervben lévő étel elfogyasztása okozhat gondot?

A horpadás miatt nyomás keletkezik a konzervben, emiatt néha szivárgás alakulhat ki az illesztések mentén, ezeken a kis réseken keresztül különböző mikroorganizmusok juthatnak be a konzerv belsejébe, amik aztán elronthatják a konzerv tartalmát. Ha ezt tapasztaljuk, inkább ne fogyasszuk el azt.

Forrás: extension.psu.edu/food-safety-questions-and-answers

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...