2016.05.31. 16:42:49 14276 488

Egy óra kertészkedés csodákat művel a testtel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hobbikertészeket valószínűleg nem kell sokat győzködni, hogy a termésen kívül mennyi pozitív hatása van még a kertészkedésnek, és hogy tulajdonképpen milyen hasznos tevékenység ez. Hirtelen nem is jut más olyan hobbi az eszembe, ami ennyi előnnyel járhat, és ilyen jól vegyíti a kellemeset a hasznossal. De lássuk, milyen konkrét hatása van a testünkre!

Kertészkedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kertészkedés

A napsütéses órák száma most már egészen biztosan csak egyre több lesz, így jobb időt nem is kívánhatunk a kertészkedéshez. Az AXA PPP Healthcare megvizsgálta, hogy egy óra kertészkedés milyen lenyomatot hagy a testünkben. Lássuk!

Hány kalóriát égethetünk el egy órányi kertészkedéssel?

  • Gyomlálással kb. 400 kcal.
  • Fűnyírással kb. 250-300 kcal
  • Levelek összegereblyézésével 350-450 kcal
  • Ültetéssel 200-400 kcal
  • Locsolással 150 kcal

Milyen fizikai hatásai van a kertészkedésnek a gyomrunkra nézve?

A kertészkedés során folyamatosan többféle baktériummal találkozunk a földben, így fertőzésekkel szemben jóval ellenállóbak a kertészek!

Milyen hatással van a szívre?

A kertészkedés természetes módon erősíti a szívet, hiszen jó erőnlétet szerezhetünk közben – A kertészkedés nem más, mint mozgás a friss levegőn! Csökkentheti a szívroham és a stroke esélyét is.

Mit tesz az izomzatunkkal?

Kertészkedés közben gyakorlatilag minden izmunk dolgozik, de különösen a hát, a derék, a kar, a láb, a hasfal, a fenék, a combok és a kéz. Az erősebb izmok segítenek a jobb tartásban, a sérülések megelőzésében, a kertészkedés még az ülőmunka káros hatásait is képes lehet kompenzálni.

Milyen hatással van az agyra?

A kertészkedés kiváló antidepresszáns – maga a föld, a földdel való érintkezés hat így -, és segíthet az agyi aktivitás fokozásában is. Segíthet a tanulásban, a probléma-megoldásban és a figyelem fenntartásában. Londonban a házi orvosok ma már a kertészkedést is felírják terápiaként, de nem csak a depressziósoknak, hanem például a cukorbetegeknek és asztmásoknak is.

Mi történik az egyensúlyunkkal?

A kertészkedés megerősíti a boka és a lábfej izmait is, így sokkal stabilabban állunk, javul a tartásunk, az egyensúlyunk és ezzel megelőzhetjük az eséseket, háztartási baleseteket, főleg idős korban. Egyszóval a kertészkedés öröm a testnek, léleknek és gondolkodásnak egyaránt!

Forrás: goodhousekeeping.com, countryliving.co.uk,

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...