2022.02.08. 12:30:00 8044 247

Egy meglepő gyógynövény: Lucerna emberi felhasználásra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A több száz éve állati takarmányként szolgáló lucernát kiváló tápanyagtartalma miatt becsülik nagyra a haszonállatokat tartók: nyersen és szárítva is az állatok elé kerül. A korai források szerint a kínaiak elkezdtek gyógynövényként tekinteni a hüvelyesek családjába tartozó növényre.

Lucerna - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lucerna

A takarmányozási célok mellett egyes kultúrákban a lucerna leveleit, magjait és csíráját is használták gyógyszerként. A lucernát manapság leginkább csíra formájában használják emberi fogyasztásra, de szárított gyógynövényként tea, por vagy tabletta formájában is hozzá juttathatjuk szervezetünket a hasznos tápanyagokhoz.

A lucerna otthoni csíráztatása:

Egy tálkába vagy csíráztatóba öntsünk 2 evőkanálnyit a lucernamagból, és öntsük fel két-háromszoros mennyiségű hideg vízzel. Egy éjszakányi áztatás után cseréljük le a vizet, és tároljuk a csírákat közvetlen napfénytől távol.
A következő 5-6 nap során 8-12 óránként cserélgessük a vizet a csírák alatt , de a 4. napon helyezzük a tálat olyan helyre, ahol éri napfény.
A csírákat csak akkor fogyasszuk el, ha meg tudunk bizonyosodni arról, hogy a lucernamagok biztonságos körülmények között, bakteriális fertőzés veszélye nélkül csíráztak ki.

A lucerna tápanyagtartalma:

A lucernával kapcsolatos táplálkozási információk nagyon meggyőzőek. Ugyanis az A-, C-, E- és K-vitamin, a réz, a folsav, a vas és a magnézium remek forrása, és ehhez alacsony kalóriatartalom is párosul.
Az aminosavakban és a fehérjében gazdag növény jód- és antioxidáns tartalma is jelentős.

A lucerna fogyasztásának lehetséges egészségügyi előnyei:

A lucernát többféle egészségügyi probléma megoldására is használják. Egyes tapasztalatok szerint ugyanis segítséget nyújthat hajhullás ellen, a koleszterinszint csökkentésére, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására, valamint a menopauza tüneteinek enyhítésére.
Rendszeres fogyasztásával a csontokat és a fogakat is erősítheti. Idős emberek számára köszvény és reuma kezelésére is szokták ajánlani, míg minden korosztály élvezheti a pihentető alvást és energiát biztosító hatását.

Fogyasztási ellenjavallat:

A vérhígító gyógyszereket szedők, az autoimmun betegségben szenvedők, valamint az állapotos nők és szoptató anyák számára nem ajánlott lucernát fogyasztani. Az ösztrogén hormonhoz hasonló hatása miatt a fogamzásgátlók hatásfokát is befolyásolhatja.

Forrás: www.healthline.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...