2021.11.30. 12:50:44 7128 246

DIY játék ajándékok karácsonyra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Létezik egy mozgalom, aminek a neve: egyszerűbb gyermekkor. Ez annyit takar, hogy megpróbáljuk gyermekünket nem elhalmozni csillió műanyag és mindenféle játékkal. Főleg olyanokkal nem, amik természetellenes hangon zenélnek, villognak, csörögnek, beszélnek. Ugyanis a gyereknek valójában a kiegyensúlyozott fejlődéshez nincsen szüksége annyi ingerre, amit manapság a többség „elszenved”. A kevés, de jó minőségű, természetes anyagokból készült játékok részesítendők előnyben.

Ünnepi gyereköröm - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ünnepi gyereköröm

És ha kicsit eltávolodva szemléljük a dolgot, a Földnek sincsen szüksége ennyi műanyag dologra, amit úgyis kidobunk rövid idő múlva, amikor a gyerek megunja. Azzal, ha nem vásárolunk neki sok játékot, arra is megtanítjuk, hogy értékelje azt, amije van, és sokoldalúan játsszon vele. Hiszen a gyerek (és egyébként a felnőtt) fantáziája határtalan, bármit bárminek el tud képzelni, és a legegyszerűbb hétköznapi tárggyal is órákig eljátszik. Sokszor sokkal szívesebben mint a legdrágább, mindentudó valamivel. Ha már sikerült csökkenteni a játékvásárlást, idén karácsonykor ugorjunk még egy szintet, és készítsünk mi neki játékot ajándékba. Ehhez adunk néhány tippet.

Álombéli babaház

Minden kislánynak szüksége van babaházra. Szerencsére egy kis fantáziával könnyen csinálhatunk egyet. Nincs szükségünk hozzá másra, mint egy nagy erős kartondobozra, vagy kartonlapokra. Egész egyszerűen csak rögzítsük (kapcsozzuk össze vagy ragasszuk össze erős ragasztóval) úgy a lapokat, hogy a ház egyik oldala nyitott legyen, mintha egy polcot csinálnánk különböző fakkokkal. Ragasszunk rá sátortetőt, és kész is a váz. Innen már csak a díszítés van. Egyedi designt kölcsönözhetünk neki, ha a különböző helyiségek falainak burkolata más-más tapéta lesz. Csinálhatunk rusztikus babaházat, virágos tapétákkal és klasszikus bababútorokkal, de akár teljesen modernt is. Vagy igazi nagy csavart szeretnénk? Akkor építsük meg a saját lakásunkat. Fa mintás tapétával bevonhatjuk a padló részeket is, csempemintással a konyhát, fürdőt és a háztetőre is találhatunk megfelelőt. Már csak bababútorokat kell beszereznünk hozzá, de kellő kreativitással azt is gyárthatunk mi magunk szinte bármiből, amit otthon találunk.

Matatófal a piciknek

Ha pici gyerkőcünk van, aki éppen felfedezi a világot, nincsen jobb móka számára egy matatófalnál. Ez azért is nagyon jó dolog, mert szinte bármit rárakhatunk, amit izgalmasnak találunk. Ideje hát felmenni a nagyi padlására és keresni hozzá dolgokat. A matatófalnak lényege, hogy a baba mindent megfoghat, kipróbálhat, megnyomkodhat, kapcsolgathat, ki-be zárhat, húzogathat.

Elég hozzá egy nagyobb fatábla, amit majd a falra rögzítünk és egy csomó kacat. Például régi telefon, mindenféle kallantyú és zár, cipzár, cipőfűző, csengő, kolomp, számológép, duda, tépőzár, csat, villanykapcsoló, fogaskerekek, óraszerkezet, rugók, fagolyók.

Tulajdonképpen tényleg bármilyen izgalmas dolog, ami interaktív és persze nem balesetveszélyes. Ezeket egyszerűen felrögzítjük a falapra, esetleg kifesthetjük színesre az egészet, dekorálhatjuk a gyerek nevével vagy kedvenc figuráival. Hosszú órákra le fogja kötni a picit, felfedezi, próbálgat rajta mindent, megismeri a dolgok működését és közben jól szórakozik. Ha nincsenek otthon felesleges mütyürjeink hozzá, akkor látogassunk el egy adományboltba , ahol aztán tényleg minden van, ráadásul a vásárlásunkkal jó ügyet is szolgálunk.

Saját rajzból a legjobb barát

Mi más is lehetne a legjobb és legszemélyesebb ajándék, mint amit tulajdonképpen maga a gyermek talál ki. Ez azért is nagyon jó ajándék, mert már az elkészítésébe is be lehet vonni a picit anélkül, hogy bármit is sejtene. Kérjük meg, rajzolja le azt az állatot, lényt, ami a legjobban tetszik neki. Bármit, amiről úgy érzi, hogy a barátja lehetne. Biztosan valami nagyon cuki dolog fog kisülni belőle.

Aztán amikor magányos szabadidőnk van – tehát éjjel – vegyük magunkhoz a rajzot, fotózzuk le, nyomtassuk ki. Szerezzünk be filc anyagokat a megfelelő színekben. Indigó segítségével rajzoljuk körbe és rá a mintát az anyagra. A különböző színű részeket különböző filc anyagokból szabjuk ki és varrjuk rá. Végül tömjük ki tömőanyaggal. Egészen biztos, hogy nagyon meg fog lepődni a gyerkőc, hogy a saját maga által teremtett dolgot találja a fa alatt. Biztosan onnantól kezdve elválaszthatatlan alvós barátja lesz. Egy olyan különleges kötelék alakul majd ki, ami nagyon fontos az érzelmi fejlődés szempontjából is. Olyan ajándék ez, amit tényleg nem lehet megvenni sehol, de még csak hasonlót se. Merjünk belevágni!

Bármilyen ajándékot is készítünk a gyerekünknek, egészen biztosan többet fog neki és nekünk is jelenteni, mint egy sokadik megvásárolt dolog. A saját gyerekünket mi ismerjük a legjobban, mi tudjuk mire vágyik igazán és hogyan tehetnénk személyessé az ajándékot. Merjünk belevágni, egyszerűbb, mint gondolnánk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...