2018.02.17. 14:42:10 15152 478

Diózzunk télen is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagy kedvencünk a dió. Ami nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges, és szinte elengedhetetlen táplálékunk. Azért csak szinte, mert bizony, aki allergiás rá, annak nem érdemes kísérletezni ezzel a fincsi terméssel. No de mi mindenre is jó a dió, azon kívül természetesen, hogy a kötelező karácsonyi vagy húsvéti bejgli töltelékét elkészítsük belőle?

Dió közelről - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dió közelről

Mire jó

Magja számos igen értékes anyagot tartalmaz, többek között ásványi anyagokat, mint magnézium, kálium és kalcium, E- és B vitamint, telítetlen zsírsavakat. Magas tápértéke miatt kifejezetten javasolt téli időszakban fogyasztása, nyilván mértékkel természetesen. De napi pár szem az olajos magból csak hasznunkra lehet.

Levelének forrázatát borogatásként, lemosóként használhatjuk ekcémára, kelésekre, gyulladások gyógyítására, gargarizálásra. 3-5 g szárított levélre öntsük 2-2,5 dl forró vizet, majd 15 perc állás után használhatjuk.

A dió kiváló festőanyagként is használható. A régi öregek például előszeretettel használták hajmosáshoz, mivel – leegyszerűsítve – a dióban lévő juglonnak köszönhetően fényes, barna csillogást ad a hajnak. Egy maroknyi száraz levélből 4-5 dl vízzel főzetet készítünk, amit aztán akár egy napra is állni hagyunk. Hajmosáskor ezzel a vízzel mossuk, illetve öblítjük hajunkat. A leveleket egyébként mindig július-augusztusban gyűjtjük, és szárítjuk úgy szellős helyen, hogy a levelet lehúzzuk a levélgerincről. Viszont, ha sem időnk, sem kedvünk, sem lehetőségünk nincs rá, hogy mi szüreteljünk, bármelyik bioboltban lehet kapni diólevél teát.

Miért szeretjük a diót

Mert finom, azon kívül, hogy tényleg nagyon régóta alapja a természetes orvoslásnak a népi gyógyászatban. Sütésre, főzésre egyaránt használhatjuk, és tényleg nem nagyon tud úgy elmúlni családi ünnep, hogy az asztalon ne legyen akár a legegyszerűbb diós süti. És nem csak azért mert finom, hanem mert nagyon egészséges…

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...