2020.10.18. 15:37:53 8631 257

„Csokit vagy csínyt?” - közeleg a Halloween Ünnepe
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy ősi kelta hagyomány szerint október 31-én tér vissza a földre az elhunyt bűnösök lelke, és a megfelelő áldozatok bemutatásával segíthetjük a szellemek mennyországba való átjutását.

Halloween | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Halloween | Fotó: 123rf.com

A keltáknak meggyőződésük volt, a holtak ezen a napon beköltözhetnek az élőkbe, és félelmükben azt a megoldást találták ki: Inkább ők ijesztgetnek! Beöltöztek mindenféle álcázó maskarába, rémisztő hangokat adtak ki, így garantált volt a holtak megtévesztése. Otthonaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és zord tűzhely ne vonzza családi fészkükbe a gonoszt. A kelta papok pedig a hegytetőn gyülekeztek, tüzet gyújtottak és állatokat, valamint terméseket áldoztak fel a Napistennek és a holtak Urának. Azért valljuk be, ez tényleg elég félelmetes…

Halloween terjedése a világban

A kelta hagyományt első számban az angolszász országokban tartották. Az ünnep az 1800-es években került át Észak-Amerikába, amikor a vándorlásra kényszerült elszegényedett ír és skót földművesek magukkal vitték. Ők október 31-én köszöntik a Samhaint, vagyis a „nyár végét”, az új év kezdetét. Viszont manapság már nem is a félelemről szól ez az igazán egyedinek mondható ünnep, inkább a játékos és vicces hangulatú szokás terjedt el, melynek fő szimbóluma a sokak által oly kedvelt világító töklámpás.

A tipikus amerikai halloween

Halloween egy nagyon fontos ünnep Amerikának. Ilyenkor jelmezbe öltözött gyerekek kopogtatnak az ajtón és felszólítják az ott lakókat: „Csokit vagy csínyt”; „Finomságot vagy csínyt”; „Csokit vagy csalunk”! – mint nálunk betlehemezéskor vagy Gergely-járáskor közölt „ha nem adnak szalonnát, kifúrom a gerendát”, csak ugye nálunk az adománygyűjtés a cél - Az ajtónyitó pedig eldöntheti melyik felszólításnak tesz eleget, de általában édességet adnak a mókásan beöltözött gyermekeknek. Az amerikaiak többnyire jelmezbált rendeznek és barátaik társaságában ünnepelnek.

Halloween kis hazánkban

Európában ez az ünnep hosszú időre feledésbe merült, néhány helyen ugyan jelmezbe öltöztek, töklámpást készítettek, ám ez a hagyomány ennek ellenére is hanyatlóban volt. Az ünnep elterjedése nagyban köszönhető a népszerű amerikai ponyvakultúrának. Magyarországon a halloweeni szokás a 2000-es évben kezdett burjánzani. Leginkább a gyerekek és egyetemista diákok körében vált népszerűvé. Ma már pedig a jelmezkölcsönzők számára nagyszerű üzleti forgalmat jelent, hiszen egyre több halloweeni bulit szervezünk magunknak.

Bár sokan, a magyar kultúrközegben idegennek érzik a Halloween ünnepét. Bőven éri kritika ezt a hóbortos szokást, mégis elmondhatjuk: a tökfaragásnak és a boszorkány jelmeznek, van egy megmagyarázhatatlan varázsa.

forrás: wikipedia

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...