2022.10.12. 09:45:00 6510 222

Burn-out? Így tudod megelőzni a fellángoló kiégést!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hiába éreztük úgy korábban, hogy a munkák akár a hobbink is lehetne, akkor is belefáradhatunk hosszú évek alatt mindabba, ami ezzel együtt jár. A kiégés azonban nem úgy néz ki a valóságban, mint ahogy azt a filmekben ábrázolják.

Munkahelyi kiégés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munkahelyi kiégés

Az emberek nem eszmélnek rá villámcsapás szerűen és nem mondanak fel, hogy valami teljesen mást csináljanak ezentúl. A kiégés ehelyett inkább alattomosnak mondható: a kimerültség is csak egy velejárója. A szindróma bonyolultságát tükrözi, hogy még a „lassú elhasználódás” szókapcsolat sem írja le pontosan.

A kiégés a WHO meghatározása szerint egy olyan foglalkoztatási jelenség, amely a kezeletlen, vagy nem jól kezelt munkahelyi stressz eredménye, de honnan ismered fel, ha te is kiégtél? Olvasd el az előző, Burn-out kapcsán megjelent cikkünket!

Hogyan kerüld el, hogy a cinizmus és a kimerültség legyűrje a hatékonyságot?

Azt mondanunk sem kell, hogy ezt a fajta érzelmi ürességet könnyebb és kellemesebb elkerülni, mint átélni. Erre pedig főként azok figyeljenek, akik (kezdetben) nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a munkájukba vagy pedig életre szóló hivatást választottak!

Az öngondoskodás kulcsfontosságú:

Az éber figyelem hatékonysága kapcsán végzett kutatások bebizonyították, hogy az olyan kis apróságok, mint például a rendszeres reggeli meditáció - vagy akár csak egy kényeztető arcpakolás felrakása is – képesek a kimerültségtől szenvedő testünk és lelkünk felfrissítésére.
Gondolj csak bele, ha nem törődsz magaddal, hogy tudnál rendesen törődni a rád bízott feladatokkal?
A cinizmus ugyancsak orvosolható, azonban ilyenkor inkább a másokkal történő törődésre kell hangsúlyt fektetni. (Bár egy kellemes, kávé melletti csevej minket is fel fog tölteni.) Az együttérzés gyakorlásához önkéntes feladatokat is vállalhatunk.

Amit a munkahelyeden tehetsz a burn-out ellen:

Természetes, hogy minél kipihentebb vagy, annál könnyebben tudsz koncentrálni és produktívabb is leszel, azonban figyelj arra, hogy év közben is jusson pár nap a szabadságra menni, valamint a túlórák hosszát és gyakoriságát is igyekezz kézben tartani.
Ha úgy érzed, hogy a jelenlegi metódus nem tartható, indítványozd új minták és folyamatok kipróbálását! Ebbe akár a munkatársak közötti praktikusabb feladat újra osztás is beletartozhat, hiszen éppen annyi kihívást visz a munkahely életébe, amennyi felrázza az embert, de nem túlságosan megterhelő.

Forrás: www.allure.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egészségügyi problémákkal küzdesz? Ez a különleges kivonat lehet, hogy segít

Az olajfalevél kivonat az egyik legősibb és leghatékonyabb természetes szer, amelyet az olajfa (Olea europaea) leveleiből nyernek ki. Az olajfát, amely a Földközi-tenger térségében honos, évezredek óta tisztelik és használják különböző egészségügyi problémák kezelésére. Az utóbbi években egyre több kutatás és klinikai vizsgálat támasztja alá az olajfalevél kivonat jótékony hatásait, amelyeket az alábbiakban részletesen bemutatunk.

Nem megy a fogyás? – A sikertelenség 4+1 oka

Benne vagyunk a bikiniszezonban nyakig. Sokan elnapolták az álomalak elérését a jövő évre. Mások szentül hiszik, hogy a „bícsbádihoz” nem kell más, mint egy „bícs” meg egy „bádi”, vagyis a kedvenc strandunk, ahova idén is kivihetjük az éppen aktuális testünket. Ám vagyunk, akik még küzdünk a hőn áhított bikinitestért!

A stressz az élet megrontója? Így birkózhatunk meg vele

Az elmúlt évben az emberek több mint 70 százaléka arról számolt be, hogy többször kellett szembesülnie azzal az érzéssel, hogy olyannyira túlterhelt és stresszes, hogy nem hitte: valaha is felül tud kerekedni ezen – állapította meg a YouGov tanulmánya. Minderre pedig számos esetben ráépültek olyan egészségromboló viselkedési hatások is, mint a túlzásba vitt evés és/vagy alkoholfogyasztás, a dohányzás fokozott mértéke. Többen arról is beszámoltak, hogy a stressz szorosan összefonódott az életükben a depresszióval és a szorongással.