2022.10.12. 09:45:00 6420 222

Burn-out? Így tudod megelőzni a fellángoló kiégést!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hiába éreztük úgy korábban, hogy a munkák akár a hobbink is lehetne, akkor is belefáradhatunk hosszú évek alatt mindabba, ami ezzel együtt jár. A kiégés azonban nem úgy néz ki a valóságban, mint ahogy azt a filmekben ábrázolják.

Munkahelyi kiégés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munkahelyi kiégés

Az emberek nem eszmélnek rá villámcsapás szerűen és nem mondanak fel, hogy valami teljesen mást csináljanak ezentúl. A kiégés ehelyett inkább alattomosnak mondható: a kimerültség is csak egy velejárója. A szindróma bonyolultságát tükrözi, hogy még a „lassú elhasználódás” szókapcsolat sem írja le pontosan.

A kiégés a WHO meghatározása szerint egy olyan foglalkoztatási jelenség, amely a kezeletlen, vagy nem jól kezelt munkahelyi stressz eredménye, de honnan ismered fel, ha te is kiégtél? Olvasd el az előző, Burn-out kapcsán megjelent cikkünket!

Hogyan kerüld el, hogy a cinizmus és a kimerültség legyűrje a hatékonyságot?

Azt mondanunk sem kell, hogy ezt a fajta érzelmi ürességet könnyebb és kellemesebb elkerülni, mint átélni. Erre pedig főként azok figyeljenek, akik (kezdetben) nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a munkájukba vagy pedig életre szóló hivatást választottak!

Az öngondoskodás kulcsfontosságú:

Az éber figyelem hatékonysága kapcsán végzett kutatások bebizonyították, hogy az olyan kis apróságok, mint például a rendszeres reggeli meditáció - vagy akár csak egy kényeztető arcpakolás felrakása is – képesek a kimerültségtől szenvedő testünk és lelkünk felfrissítésére.
Gondolj csak bele, ha nem törődsz magaddal, hogy tudnál rendesen törődni a rád bízott feladatokkal?
A cinizmus ugyancsak orvosolható, azonban ilyenkor inkább a másokkal történő törődésre kell hangsúlyt fektetni. (Bár egy kellemes, kávé melletti csevej minket is fel fog tölteni.) Az együttérzés gyakorlásához önkéntes feladatokat is vállalhatunk.

Amit a munkahelyeden tehetsz a burn-out ellen:

Természetes, hogy minél kipihentebb vagy, annál könnyebben tudsz koncentrálni és produktívabb is leszel, azonban figyelj arra, hogy év közben is jusson pár nap a szabadságra menni, valamint a túlórák hosszát és gyakoriságát is igyekezz kézben tartani.
Ha úgy érzed, hogy a jelenlegi metódus nem tartható, indítványozd új minták és folyamatok kipróbálását! Ebbe akár a munkatársak közötti praktikusabb feladat újra osztás is beletartozhat, hiszen éppen annyi kihívást visz a munkahely életébe, amennyi felrázza az embert, de nem túlságosan megterhelő.

Forrás: www.allure.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...