2016.11.03. 15:33:22 16644 417

Brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta - zöld finomságok az egészségért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A káposztafélék nem tartoznak azon ételek közé, amelyekért úgy általában mindenki rajong. A brokkoli íze nem igazán említhető egy lapon a csokoládéval… Ugyanakkor, ha jól készítjük el őket, akkor nem panaszkodhatunk rájuk, ráadásul a vitamintartalmukkal és az egészségre gyakorolt pozitív hatásukkal biztosan nem vetekszik a már említett édesség (sem). :)

Brokkoli vitamintartalma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Brokkoli vitamintartalma

A brokkoli

Tudtad, hogy a brokkoli név olasz eredetű és káposztabimbót jelent? Ha magyarul így vonult volna be a köztudatba, akkor a kelbimbó nagy testvérének gondolhatnánk. És végülis, az is, hiszen mindkét növény a káposztafélék családjába tartozik. A brokkolit a karfiolhoz hasonlóan fogyaszthatjuk, népszerűsége ma már meghaladja a fehér társét, nem véletlenül. Az őszi-téli szezonban nagyon értékes vitamin és ásványi anyag forrás, de jól kell tudni elkészíteni, hogy meg is őrizze tápértékét.

Mit is tartogat számodra a brokkoli?

Csekély kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak, diétázóknak is ideális táplálék, és könnyebben is emészthető, mint a többi káposztaféle, így a vitaminok is jobban fel tudnak szívódni belőle.

A nyers vagy nyers közeli állapotú brokkoliban több vitamint találunk, mintha teljesen megfőznénk. A legjobb, ha vízgőz felett pároljuk, és roppanósra hagyjuk. Kálium, kalcium, vas, magnézium, C-vitamin, B-vitaminok és béta-karotin is van benne. Telis-tele van antioxidánsokkal, így ideális a betegségmegelőzéshez. A brokkoli rákmegelőző hatásáról is ismeretes, ezenkívül a helicobacter pylori megfékezésében is segítségünkre lehet – ez az egyik fő ludas a reflux és a gyomorfekély kialakulásában. Mivel ilyenkor ősszel van a szezonja, ne hagyjuk ki, hiszen egyre kevesebb friss zöldséghez jut a szervezetünk - írja a Wikipedia.org.

A kelbimbó

A kelbimbó, vagy bimbós kel nem más, mint a vadkáposzta termesztett változata, amit Brüsszelben nemesítettek még a 19. században. Előfordul, hogy kissé kesernyés az íze, ezért érdemes a pici, friss fejeket megvásárolni. A friss kelbimbó sokkal finomabb, mint a fagyasztott, így ha látod a piacon, akkor vedd meg. A kertben egész sokáig kint lehet hagyni a szárán, édesanyám néha még ilyenkor novemberben is sikeresen le tud menteni egy-két bimbót, amit a húslevesbe belefőz. Isteni, imádjuk ezt a meglepetés csemegét benne.

Miért érdemes a kelbimbót szeretni?

Legfőbb előnye, hogy K-vitamint tartalmaz, amely egy zsírban oldódó vitamin, és a véralvadásban, a csontnövekedésben, a fehérje beépülésében is szerepet játszik egyéb vitaminok mellett. Az olívaolaj jó kísérő hozzá, segíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Ezenkívül C-vitamint, A és B-vitamint, folsavat, kalciumot, káliumot és mangánt is tartalmaz. Mindezt nagyon kevés kalóriával társítva, így igazán fontos zöldség lehet a diétázóknak. Nyersen is fogyasztható, ha vékony szeletekre vágjuk, gazdagíthatjuk vele a salátánkat is, így maximálisan megőrizhetjük a friss kelbimbó vitamin tartalmát.

Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a bimbós kel fogyasztása, mivel alfa-liponsavat tartalmaz, mely segíthet csökkenteni a glükózszintet, és növelheti az inzulinérzékenységet. Igaz, a kutatások eddig csupán a vénásan adott alfa-liponsav hatásosságát igazolták – írja a házipatika.hu

A brokkolihoz hasonlóan a rákmegelőzésben is jó szolgálatot tehet kéntartalmú vegyületei és klorofill tartalma miatt.

Aki véralvadásgátlót szed, az ne fogyassza gyógyászati mennyiségben, illetve egyeztessen orvosával.

A kelkáposzta

A kelkáposzta főzelék valószínűleg senkiben nem ébreszt fel jó emlékeket, de a frankfurti levest már biztos, hogy többen szeretitek. :) Vajon a sima párolt kelkáposztát egy kis vajjal, sóval és borssal bolondítva hányan szolgálják fel köretnek? Senki? Pedig isteni és nagyon egészséges! Lássuk, mennyire!

KelkáposztaKelkáposzta

Először is a sima fejes káposztához képest sokkal könnyebb megemészteni, és összességében magasabb a tápértéke is, igaz, nem lehet olyan sokféleképpen felhasználni és savanyítani, így az étkezésbe illesztése némi fantáziát igényel. Egy gyors hőkezeléssel enyhén kesernyés íze megszűnik. Mint szinte minden sötétzöld, leveles növény, a kelkáposztában is sok vas van, ezenkívül magnéziumot, kalciumot, káliumot, A, B, C, E-vitaminokat és sok rostot tartalmaz. Ahogy minden káposztafélének, a kelkáposztának is alacsony a kalóriatartalma. Nagyon jó gyulladáscsökkentő növény hírében áll, így az ilyen jellegű betegségek, illetve azok megelőzésére remek - tudtuk meg a HáziPatika.com oldalon.

Forrás: wikipedia.org, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.