2020.01.19. 16:05:41 11036 368

Borókabogyó – a türelmes kertész jutalma
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A borókabogyó kevésbé ismert, pedig nagy népszerűséget érdemelne. Jótékony hatásai mellett ugyanis gyönyörű és nem túl igényes. Neked van már otthon borókád? A következő néhány sor után, bizonyára újítasz te is egy sajátot otthonra!

Borókabogyó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Borókabogyó

Megannyi jótékony hatás. Szinte nulla gondoskodással. Tehát mindössze csak egy növény és némi türelem kell hozzá.

Kertekben is csinos örökzöld, de akár dézsásan is tarthatod a szobában, ott is remekül érzi magát. Jó szárazságtűrő képességének hála akkor is ideális növény számodra, ha nem erősséged az öntözés, vagy épp keveset tartózkodsz otthon. Az illata kifejezetten kellemes, belengi helységet. A termése kékesfekete, apró bogyó, aminek érdekessége, hogy két évente lehet szüretelni. Első évben lassan kifejlődik, majd második év nyár végére szépen sötét színűre, húsosra érik. Ekkor jöhet a szüret! Ehhez óvatosan álljunk hozzá, mert szúrós ágak nehezítik a műveletet. Legjobb, ha a termést óvatosan lerázogatjuk, bottal leveregetjük a bokorról, így a földről már könnyen begyűjthetjük.

Borókabogyó a konyhában

A növény bogyóit a gasztronómia területén többféleképpen hasznosíthatjuk. Egyrészről borókapárlat készítésével ízletes alkoholos italokat készíthetünk. Jellegzetes aromája így igazán nagy hangsúlyt kap. Ezen felül pedig a bogyókat akár frissen, akár szárítva, egészben vagy őrölve fűszerként is alkalmazhatjuk. Húsok (főként vad- és füstölt húsok) kiváló kiegészítője, ha valami igazán különlegest tennénk az asztalra.

Boróka a gyógyászatban

A boróka bokor friss termése C-vitamint és flavonoidokat igen bőségesen tartalmaz, emellett pedig jelentős mennyiségű illóolaj is van benne. Ennek a kombinációnak köszönhetően légzőszervi megbetegedések ellen teakeverék részeként nagyon hatásos. De kezelhető vele húgyúti fertőzés, epekő, emésztési zavar és reumás panasz ráadásul étvágyjavító hatása is segíthet a gyógyulásban.

Vizelethajtó hatása ödémában problémamegoldó lehet, ám terhesség alatt kizárólag orvossal egyeztetve javasolt a borókabogyóhoz fordulni.

Más területeken is hasznos

Csoda, hogy nem hallunk gyakrabban erről a növényről, hiszen számos területen hatékonyan alkalmazható és nem kell különösebben küzdeni a termésért. Illatszerekben, és rovarriasztók természetes hatóanyagaként is találkozhatunk vele.

Mielőtt a fenyőállítás divatba jött, a borókát előszeretettel használták karácsonyfaként Európában és Észak-Amerikában egyaránt. Utóbbi területen egy-egy helyen még most is borókát díszítenek a jeles ünnepre.

Hol él a boróka?

Európa középhegységeiben, tehát a hazainál valamivel hűvösebb éghajlati területeken érzi legjobban magát, ám itthon is országszerte felüti fejét. A hazai karsztfennsíkokat igen kedveli: Bükk-fennsíkon és az Aggteleki-karsztnál járva is találkozhatunk vele, ám a Kiskunsági Nemzeti Park is méltán büszke ősborókás területére. Galagonyával és kökénnyel gyakran él jó szomszédságban.

Hazavihetem?

Maga a közönséges boróka ugyan nem élvez védett növényi pozíciót Magyarország területein, ám borókás-nyáras növénytársulása veszélyeztetett és védendő. Ezt a fás társulást elsősorban az erdősülés fenyegeti, ami ellen a leghatékonyabb védekezés a legeltetés visszaállítása. Mivel a növény szúrós leveleivel védi magát, a jószágok kikerülik, nem rágják meg.

Forrás: wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

Mindenki kedvence, a megunhatatlan házi puding

Valahányszor megkívánunk egy gyorsan elkészíthető finomságot, amelyet jutalomként vagy egyszerűen nasivágy-csökkentőként ékelnénk be a programunkra, a puding remek megoldásként kínálkozik fel. Most hozunk néhány házi puding receptet, melyek nagy eséllyel válhatnak a kicsik és nagyok közös „még kell!” kategóriájú kedvencévé.