2018.02.13. 13:28:19 13697 455

Bocsáss meg magadnak!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megbocsájtani magunknak talán a legnehezebb feladat az életben. Mindannyian vétünk hibákat, néha nagyobbakat is, de el kell engednünk ezeket, hogy arra koncentrálhassunk, ami tényleg számít: a jelenre. Ha nem tudsz megbocsájtani bizonyos dolgokat magadnak, akkor sajnos még mindig a múltban élsz, ez pedig megakadályozhat abban, hogy tovább lépj és boldog légy.

Idős házaspár kutyával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idős házaspár kutyával

Persze a megbocsátás egy hosszadalmas folyamat, és nem kell azt gondolnod, hogy ez egyik pillanatról a másikra be fog következni. Ugyanakkor vannak módszerek, amelyekkel segíthetsz magadon!

1. Fogadd el, hogy a múlt már megtörtént

Sajnos a már megtörtént dolgokon változtatni nem tudunk. Lehet, hogy ez elcsépeltnek hangzik, de alapigazság. Tanulni viszont lehet a már megtörtént eseményekből, viszont bánkódni egyáltalán nem érdemes.

Nagyon fontos, hogy tudd, az adott élethelyzetben Te biztos, hogy a lehető legtöbbet hoztad ki önmagadból. Lehet, hogy éppen nem megfelelően reagáltál, mert stresszesebb voltál vagy beteg, de akkor az volt a maximum, amire képes voltál. Nem több és nem kevesebb, ezért nem érdemes ostorozni magad, inkább tanulj az esetből.

2. Mit tennél, ha újra megtörténne?

Az önmagad megbocsájtásához vezető úton még az is belefér, hogy elgondolkozz azon, mit tennél most másként. Írd le! Lehet, hogy az azóta összegyűjtött tapasztalatoknak köszönhetően egészen másként cselekednél. Ugyan megváltoztatni ez nem fog semmit, de neked segíthet a feldolgozásban.

3. Mit bánsz a leginkább?

Ha tovább akarsz lépni a múlton, lehet, hogy érdemes készítened egy listát azokról a dolgokról, amiket a legjobban bánsz. Általában megfigyelhetőek bizonyos azonosságok, így a végén nem egy-egy esetet bocsátasz majd meg magadnak, hanem mindent, ami azonos kategóriába esik. Sokkal hatékonyabb, ha a viselkedésed bizonyos vonulatain dolgozol (egyedül vagy akár egy pszichológussal), mintha adott eseményen rágódnál.

Bizonyára lesznek kisebb és nagyobb múltban történt esetek, amit már megbántál, foglalkozz inkább a nagyobbakkal.

4. Adj időt magadnak!

Ha elhatároztad, hogy változtatsz és esetleg megtanulsz elsajátítani egy új gondolkodásmódot, akkor ne add fel már az elején, hiszen ez is olyan, mint egy új szakismeret vagy jártasság, amit gyakorolni kell, mint például az autóvezetést.

Előbb utóbb eljön az a pillanat, amikor tényleg magad mögött kell hagyni a múltat, és elfogadni úgy ahogy megtörtént, a részeddé integrálni. Akár még hálát is érezhetsz, hogy mindez segített azzá válni, aki ma vagy.

5. Szeresd magad!

A legfontosabb, hogy jóban legyél önmagaddal, és tudatosan alakítsd az életed. Légy jelen a hétköznapokban, és ne a múlton rágódj, hiszen csak így léphetsz egyről a kettőre. Legyél a saját mentorod, édesanyád, édesapád és legjobb barátod, legyél magadnak az első számú prioritás, és vedd magad körbe olyan emberekkel, akik támogatnak. A legfontosabb, hogy tudd: több vagy, mint egy hiba, amit a múltban vétettél.

Forrás: mindbodygreen.com/0-11454/10-ways-to-forgive-yourself-let-go-of-the-past.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...