2021.07.17. 17:54:11 7874 240

Betegebbek a családon belüli erőszakon átesett nők
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A családon belüli bántalmazást szenvedő nőkben kétszer valószínűbb a hosszabb távon kialakuló betegségek kockázata – állapította meg a Birmingham és a Warwick Egyetem tanulmánya. A Journal of Interpersonal Violence folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy az ilyen nők esetében majdnem kétszer nagyobb az esélye a fibromyalgia és a krónikus fáradtság szindróma (CFS) kialakulására, mint egyébként.

Elkeseredettség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elkeseredettség

A fibromyalgia az egész testben fájdalmat okoz, míg a CFS a tünetek széles skálájával járó betegség, amelyek közül a leggyakoribb a rendkívüli fáradtság. Mindkettő hosszan tartó állapot.

Az első ilyen jellegű tanulmány az 1995 és 2017 közötti háziorvosi nyilvántartást vizsgálta, amelyben 18 547 nő szenvedett családon belüli erőszakot. A kontrollcsoportban 74 188 nő szerepelt, akinek soha nem volt ilyen problémája. Azt állapították meg, hogy a családon belüli bántalmazást tapasztalt nőknél a fibromyalgia és a CFS kialakulásának kockázata közel kétszerese volt a többiekének. A fibromyalgia esetében ez az arány 1,73, a CFS esetén pedig nagyon közel volt a kétszeres kockázathoz, konkrétan 1,91-szerese.

Dr. Joht Singh Chandan, a Birminghami Egyetem Alkalmazott Egészségügyi Kutatási Intézetének és a Warwicki Egyetem Orvostudományi Karának professzora elmondta, hogy a családon belüli bántalmazás globális közegészségügyi kérdés, és világszerte minden harmadik nőt érinti!

A legutóbbi brit becslések szerint a nők 27,1 százaléka tapasztalt már valamilyen családon belüli bántalmazást, így igen sokan szenvedhetnek a fent említett két szindrómában, anélkül, hogy ismernék annak okait. Ezért fontos a klinikusok szerepe abban, hogy tisztában legyenek a gyógyítandó nők magánéletének hátterével is – mutatott rá a professzor.

Forrás: Medicalxpress

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...