2015.02.07. 08:00:00 11561 147

Balesetek az otthonodban – Biztosan tudod, mi a teendőd?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha baleset ér minket, mindig utólag gondolkozunk. Akkor tesszük fel a kérdéseket, amikor már teljesen értelmetlen. Meg tudtam volna előzni? Mit tehettem volna, hogy másként alakuljon? Ki fogja ezt kifizetni? Utólag lehet okosnak lenni, de minek... Gondoltad volna, hogy háztartási balesetekben kétszer annyian veszítik el az életüket, mint az utakon? Pedig az sem alacsony szám.

Baleset - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baleset

Ismerd meg a leggyakoribb háztartási baleseteket!

Talán nagyobb az esély a megelőzésre, ha tisztában vagy vele, milyen kockázatnak teszed ki magad nap mint nap. Egy kis figyelemmel sok minden kiküszöbölhető. Aki előrelátó, annak a balesetből következő károk és keresetkiesés miatt sem kell aggódnia. A PROAKTIVdirekt például ingyenes balesetbiztosítást ad a tagjainak. Kattints ide, ha kéred!

A statisztikákból kiindulva a fürdőszoba és a konyha a két legveszélyesebb helyiség otthonunkban. Ha belegondolunk, az egy négyzetméterre jutó veszélyforrások száma valóban ezeken a helyeken a legmagasabb.

Előzd meg az esésekből következő sérüléseket!

A fürdőkádban vagy a zuhanyfülkében könnyű megcsúszni és elesni... Jobb esetben egy-két zöld folttal megússza az ember, de akár súlyos sérülést is szerezhetünk. Senkinek sem hiányzik egy kulcscsonttörés, ezért azt javasoljuk, hogy szerezz be csúszásgátlóval ellátott kilépőket és kapaszkodókat. A fürdőszobában ne legyen gond a világítással! A járólapokra is érdemes odafigyelni, egy tükörsima felület nem biztos, hogy jó választás a vizes helyiségekben.

Azt mondják, hogy az esést kivédeni nem lehet, de azt megtanulhatjuk, hogyan küszöbölhetjük ki az ebből következő sérüléseket. Íme egy videó, amely bemutatja, hogyan alkalmazzunk különböző technikákat az esés tompítására:

Ha megtörtént a baj, ne halogassunk, hanem azonnal forduljunk orvoshoz és vegyük fel a kapcsolatot a biztosítónkkal.

A konyhában veszélyben van a kezünk!

A vágások is a gyakori háztartási balesetek közé tartoznak. Manapság nemcsak a késekre kell ügyelni, hanem a különböző vágó-daraboló-turmixoló gépekkel is vigyázni kell. Ezek sokkal élesebbek, mint a hagyományos késeink, és nehezebb őket tisztítani is. Ügyeljünk arra, hogy nagyobb ér, ideg, ízület és ín ne sérüljön. A koszos háztartási eszközök által ejtett vágások akár el is fertőződhetnek, így mindenképpen ki kell tisztítani a sebet, és be kell kötni a sérülést. Súlyosabb esetekben azonnal forduljunk orvoshoz.

A barkácsgépekkel akár csonkolás is előfordulhat. Ilyenkor az első utunk a balesetire vezessen, a levágott testrészt hűtsük le, ezzel növelve a visszaültetés esélyét.

Szén-monoxid – halálos mérgezés

Bár évente kötelező a kémény ellenőrzése, mégis az egyik leggyakoribb halálos háztartási baleset a szén-monoxid mérgezés. A hanyagság és a rossz állapotú kémények, valamint a szén-monoxid mérők hiánya hozzájárul a mérgezés bekövetkezéséhez.

A kéményeken kívül a cirkófűtésekkel és a kipufogógázzal is vigyázni kell. Sajnos a szén-monoxid gáz színtelen és szagtalan, így ha nincs jelzőberendezésünk, csak a tünetek árulkodnak a jelenlétéről.

Mire ügyelj? A szén-monoxid mérgezés jelei a következők: először fejfájás, szédülés, hányinger, kábaság, ezután izomgörcs és eszméletvesztés léphet fel. Ha a tüneteket már az első fázisban észrevettük, szerencsénk van! Azonnal szellőztessük ki a lakást, mi magunk pedig menjünk a szabad levegőre. A második szakaszban késlekedés nélkül hívjunk orvost a mérgezés alanyához és azonnal szellőztessünk!

Égési sérülések otthonodban

Vasalás - balesetveszélyVasalás - balesetveszély

A forró olaj, a sütő, az edények és a lobogó víz, valamint a gázláng illetve kerámialap okozta égési sérülések elég gyakoriak, ezenkívül vasalás közben is szerezhetnek csinos kis sebeket a háziasszonyok. Ki vagyunk téve az égési sérülések kockázatának, amikor az udvarban avart égetünk, vagy grillezünk.

Mi a teendő, ha megégetted a kezed? Ilyenkor ne tegyél rá jeget, mert az akár szövetelhaláshoz is vezethet. Inkább 20 percig tartsd hideg vízben az égett felületet, majd alkalmazz steril kötést! Ha súlyosnak ítéled meg a sérülést vagy nagy felületen történt, azonnal fordulj orvoshoz! Ne szúrd ki a felhólyagosodott bőrt, és ne tépd le a ruhát a megégett felületről!

Ha áramütés ért

Nem tartozik a leggyakoribb balesetek közé, de előfordulhat. Ha megesik a baj, először kapcsoljuk le a biztosítékot, távolítsuk el fa, papír vagy műanyag darabbal az áramforrást a sérülttől, és utána ellenőrizzük az állapotát. Hívjunk mentőt és kezdjük meg az újraélesztést, ha szükséges.

Hova forduljunk baleset esetén?

Először is gondoskodni kell a sérülés ellátásáról. Nem szabad késlekedni, hiszen azzal maradandó károsodást is okozhatsz. A baleseti- vagy a magán baleseti ügyeleteket is választhatod, hogyha sürgős ellátásra van szükséged. Ezután fel kell keresni a biztosítót, aki a baleset és az ebből adódó károk mértékétől függően több ezer vagy akár több százezer forinttal is hozzájárulhat a rehabilitációhoz, így a keresetkieséstől sem kell rettegni.

Forrás: aigdirect.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...