2015.09.01. 15:30:58 8279 206

Bacitanya a konyhában: a vágódeszka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bármilyen ártalmatlannak tűnik, a vágódeszkád hemzseghet a baktériumoktól. Sőt, a húsok szeletelésére használt darab előfordulhat, hogy a konyhád legkevésbé higiénikus pontja. A baktérium-lakot egyszerűen megszüntetheted, de következetesnek kell lenned.

Vágódeszka, hús - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vágódeszka, hús

Húsnak és gyümölcsnek külön deszka

A legjobb, ha a nyers húsoknak van egy saját deszkája, amelyen soha nem vágod fel a friss fogyasztásra szánt gyümölcsöket, zöldségeket vagy éppen a kenyeret. Ezzel elkerülheted a fertőzésveszélyt, amit a nyers hús jelenthet.

A főzésre szánt zöldségekhez használhatod ezt a deszkát is, hiszen a forró vízben vagy gőzben úgyis elpusztulnak a bacik.

Ne tedd a mosogatógépbe

Ha pár hónapos használat után szétesik a deszka, vagy az illesztés mentén eltörik, akkor túl sok vizet kapott. A fadeszkáknak a túl sok víz és az áztatás nem tesz jót, ezért soha ne tedd be a mosogatógépbe, mert ideje korán tönkremegy, szétesik, elhasználódik stb. Te is tudod, hogy egy jó minőségű favágódeszka nem 2 fillér, ezért jó, ha erre odafigyelsz.

A fadeszkát is fertőtleníteni kell

Főleg, amelyiken nyers húst szeletelsz. Fertőtlenítő gyanánt megteszi az ecetes törlés, ezt követően pedig a forró vizes öblítés, de minden használat után végezd el a műveletet.

Egy félbe vágott citrommal is átdörzsölheted, és kihasználhatod annak antibakteriális hatásait.

Ha nem ódzkodsz a vegyszerektől, akkor fél liternyi vízben oldj fel 4-5 csepp fertőtlenítőszert, majd töröld át ezzel a deszkát. Hagyd hatni pár percig, majd öblítsd le alaposan.

Mi a helyzet a műanyag „deszkákkal”?

Tartós megoldásnak tűnhetnek, hiszen nem olyan érzékenyek a vízre, mint a fadeszka, ám ezek sem tartanak örökké. Felületük a sok vagdosásnak köszönhetően oly mértékben karcolódhat, hogy nem tudod majd fertőtleníteni, illetve tisztán tartani. Ráadásul, ha már nagyon karcos, műanyag darabkák kerülhetnek az ételbe.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.