2015.09.01. 15:30:58 7213 204

Bacitanya a konyhában: a vágódeszka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bármilyen ártalmatlannak tűnik, a vágódeszkád hemzseghet a baktériumoktól. Sőt, a húsok szeletelésére használt darab előfordulhat, hogy a konyhád legkevésbé higiénikus pontja. A baktérium-lakot egyszerűen megszüntetheted, de következetesnek kell lenned.

Vágódeszka, hús - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vágódeszka, hús

Húsnak és gyümölcsnek külön deszka

A legjobb, ha a nyers húsoknak van egy saját deszkája, amelyen soha nem vágod fel a friss fogyasztásra szánt gyümölcsöket, zöldségeket vagy éppen a kenyeret. Ezzel elkerülheted a fertőzésveszélyt, amit a nyers hús jelenthet.

A főzésre szánt zöldségekhez használhatod ezt a deszkát is, hiszen a forró vízben vagy gőzben úgyis elpusztulnak a bacik.

Ne tedd a mosogatógépbe

Ha pár hónapos használat után szétesik a deszka, vagy az illesztés mentén eltörik, akkor túl sok vizet kapott. A fadeszkáknak a túl sok víz és az áztatás nem tesz jót, ezért soha ne tedd be a mosogatógépbe, mert ideje korán tönkremegy, szétesik, elhasználódik stb. Te is tudod, hogy egy jó minőségű favágódeszka nem 2 fillér, ezért jó, ha erre odafigyelsz.

A fadeszkát is fertőtleníteni kell

Főleg, amelyiken nyers húst szeletelsz. Fertőtlenítő gyanánt megteszi az ecetes törlés, ezt követően pedig a forró vizes öblítés, de minden használat után végezd el a műveletet.

Egy félbe vágott citrommal is átdörzsölheted, és kihasználhatod annak antibakteriális hatásait.

Ha nem ódzkodsz a vegyszerektől, akkor fél liternyi vízben oldj fel 4-5 csepp fertőtlenítőszert, majd töröld át ezzel a deszkát. Hagyd hatni pár percig, majd öblítsd le alaposan.

Mi a helyzet a műanyag „deszkákkal”?

Tartós megoldásnak tűnhetnek, hiszen nem olyan érzékenyek a vízre, mint a fadeszka, ám ezek sem tartanak örökké. Felületük a sok vagdosásnak köszönhetően oly mértékben karcolódhat, hogy nem tudod majd fertőtleníteni, illetve tisztán tartani. Ráadásul, ha már nagyon karcos, műanyag darabkák kerülhetnek az ételbe.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idős demens a családban. Vigyázz rá!

Miért pont most vettük elő ezt a témát, hiszen a demencia általános jelenség és idős emberek esetében elég gyakran előfordul? Ennek sajnos megvan a szomorú és aktuális oka. Mégpedig az évszak, a tél és az ilyenkor gyakori fagypont alatti hőmérséklet. A demencia miatt ugyanis ebben az évszakban könnyen előfordulhat, hogy ha idős emberek úgymond elcsavarognak, akkor életveszélyes helyzetbe sodródnak. Ha eltévednek, ne adja ég, nem lakott területen, akár halálra is fagyhatnak. Ezért vizsgáljuk meg azt, hogy mit is jelent igazából az időskori demencia, hogyan vesszük észre a jeleit és mit tehetünk ebben az esetben, hogy ne érje idős hozzátartozónkat baj.

Spenót - sokkal több, mint a főzelék!

A spenótra akkor kezdtem el először más szemmel nézni, amikor Horvátországban briliáns spenótos burgonya köretet kaptunk a grillezett tonhalunk mellé. Egyszerűen fenomenális volt! A mi petrezselymes burgonyánkhoz tudnám hasonlítani, de sokkal több spenóttal tálalták. Soha életemben nem ettem meg a spenótfőzeléket, és semmilyen spenóttal készült ételt eddig a napig, majd rajongóvá váltam.

Élesztő kérdés: Frisset vagy szárítottat válassz?

Mi történik, ha kelt tésztát készítenénk, de csak instant élesztők van otthon? Biztos, hogy a recept többi részét változatlanuk hagyva sikerülni fog a sütemény? Az élesztő fajtájának megváltoztatása sajnos igényel egyéb módosításokat is. Kerülj velünk képbe élesztő-ügyileg!