2014.12.13. 11:00:00 10142 63

Azonnal puha mézeskalács és ajándékkísérő az egyben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jó ajándék személyes, de nagyon nehéz megtalálni mi az, amivel ki tudjuk fejezni a szeretetünket és a figyelmünket. Főként, ha pénzügyileg is jól körülhatárolt keretek között mozoghatunk. Ott vannak például a kollégák. Szeretjük őket, de sokan vannak, és nem akarunk vagyonokat elkölteni rájuk. Az ő részükre és a családtagoknak ajándékkísérőként jó lehet a mézeskalács!

Mézeskalács a csomagoláson - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mézeskalács a csomagoláson

Tavaly hatalmas sikert arattam egy ötlettel, amit jó előre kiterveltem. Még te sem vagy elkésve a megvalósításával! Az ajándékok mellé minden családtagnak járt egy névre szóló mézeskalács, illetve a munkahelyen is mindenki azt kapott. A személyes kis kedvesség olyan jól esett az embereknek, hogy gondoltam hagyományt teremtek vele, és idén is megismétlem. Van is hozzá egy szuper jó, azonnal puha mézeskalács receptem!

Íme:

Mézeskalács recept

  • 50 g vaj (vagy margarin)
  • 60 g cukor
  • 125 g méz
  • 250 g finomliszt 
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj (őrölt)
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér (én kihagytam, mert édesanyám allergiás rá) 
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió 
  • 1 citrom reszelt  héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 db tojás

A vajat, a mézet és a cukrot egy kisebb lábasban összeolvasztjuk, miután szépen elegyedtek hideg vízfürdőben lehűtjük. (Vigyázz, nehogy a kapkodásban véletlenül beleöntsd a hideg vízbe a masszát.) Ezután a száraz anyagokat vegyítjük egy másik tálban (a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna és a fűszerek, reszelt héjak mehetnek bele). A már kihűlt mézes masszába beleütjük a tojást és jól összekeverjük, majd az egészet összegyúrjuk a lisztes keverékkel.

Amikor kész, folpackkal lefedjük a tálat és a hűtőben minimum 5 órát pihentetjük. Én általában hétvégén készítettem, pénteken este meggyúrtam a tésztát, szombaton délelőtt pedig megsütöttem.

Miután kellően összeértek a hozzávalók és megdermedt a tészta, a nyújtódeszkát alaposan belisztezzük, majd kb. 3mm-ra nyújtjuk a sodrófával a mézeskalácsunkat. Kiszúrókkal mintákat vágunk (a lenti képeken majd láthatod, hogy én nemcsak hagyományos formákat használtam, csináltam pl. biciklit is), és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. A formák nőni fognak, ezért szellősen helyezd el őket.

Előmelegített sütőben (kb. 200 fok) 7-8 perc alatt elkészül egy adag.

A dekorációt én általában hétköznap esténként készítettem. 1 tojásfehérje és 120 g porcukor szükséges hozzá, legalább 12 percig verni kell, hogy elérjük azt az állagot, amivel már szépen lehet díszíteni, és nem szívódik bele a mézeskalácsba. Habzsákba vagy egy zacskóba töltjük, és egy tű segítségével szépen lehet irányítani vagy törölni a dekorációt. Díszítés után a mézeskalácsnak 1 éjszakát vagy akár egy napot is száradnia kell, majd óvatosan dobozokba tesszük.

Karácsony előtt kis celofánzacskókba csomagoljuk és szalaggal díszítjük! Édesanyám külön kapott egy egész dobozzal, mivel panaszkodott, hogy neki soha nem sikerül. Nos, ezzel a recepttel garantáltan finom és puha lesz a mézeskalács, próbáld ki bátran!

Egy-két fotó az elkészült mézeskalácsokról

MézeskalácsMézeskalács

MézeskalácsMézeskalács
MézeskalácsMézeskalács

Forrás: alaprecept a nosalty.hu-ról

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...