2017.08.07. 10:41:23 11727 351

Az vagy, amit megeszel? Bizony! - Tégy jótékony ételeket a tányérra! 1.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Biztosan észrevetted már egy-egy nyugalmasabb étkezés közben, hogy gyümölcseink és zöldségeink nagyon hasonlítanak más dolgokra; mit például a brokkoli egy miniatűr fácskára hasonlít. Nos, nem véletlen, hogy azok az ételek, amelyek egyes emberi szervekre, testrészekre hasonlítanak, azok arra nagyon jó hatással is vannak. Melyek ezek pontosan?

Egészséges étkezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges étkezés

Nézzük meg szép sorjában! Hátha meghozzuk a kedvet ahhoz, hogy néhány ritkábban fogyasztott élelmiszer a bevásárló kosárba kerüljön.

Agy – dió

Gyakran hallható tény, hogy agyunk egyik legjobb barátja az agyi működést támogató és serkentő, Omega-3 zsírsavat nagy arányban tartalmazó dió. Viszont azt már kevesebb tudják, hogy jókora mennyiségű fitátot is rejt ez a csonthéjasunk. Ez pedig azért jelent problémát, mert a fontos ásványok felszívódását erősen gátolja. Mit tehetünk ez ellen? Áztassuk a magot 18 órán át, majd szárítsuk meg alacsony hőmérsékleten. Ugyanis ezek során a fitát nagyrészt távozik a dióból.

Szem – répa

A répával kapcsolatos korábbi írásainkat elolvasva bővebben is tájékozódhatsz a szemünkre kifejtett pozitív hatásairól, valamint egyéb egészségügyi előnyeiről, most csak a lényeget emelném ki: az egészséges látás, azaz szemünk egészségének fenntartása! Mindez az A-vitamin elővitaminjának, a karotinnak köszönhető.

Fül – gomba

Rossz hírünk van azoknak, akik nem szeretik a gombákat: magasabb eséllyel veszíthetsz hallásodból az idő előrehaladtával, ha nem fogyasztasz belőle. Ez a szervezet D-vitamin hiánya miatt alakulhat ki, így a pótlásáról ne feledkezz meg! Ezt megteheted többek között a gombával is, ami egyébként igazi szuperétel, immunrendszerünk erősítésében és a testsúlyszabályozás területén is jeleskedik.

Mell – citrusok

A nyirokrendszerünk szerepe a szervezet tisztulásában vitathatatlan. A emlőmirigyek nyirokfolyadék mozgását segítendő narancs, citrom és egyéb citrusféle vagy levük kúraszerű fogyasztása is javasolható. Limonoid tartalmuk a mellrák elleni harc élharcosaivá teszi őket. Viszont a grapefruitot bizonyos gyógykészítményekkel együtt fogyasztva keresztallergia léphet fel. Értekezz erről orvosoddal!

Tüdő – szőlő

Tudtad, hogy a szőlőtermesztő vidékek lakói előnyben lehetnek azon dohányosokkal szemben, akik ritkábban jutnak friss szőlőhöz? Ez a csodás gyümölcs nemcsak egy jó minőségű pohár bor formájában hasznos, hanem rendszeres fogyasztásával csökkenthető a tüdőrák kialakulásának kockázata, ill. allergia miatt jelentkező asztma súlyossága is csökkenthető ez által.

Vese – bab

Vagy vesebab? Ugye, hogy semmi sem véletlen? A vesekő kialakulását elkerülendő érdemes a kálium és magnéziumforrásként ajánlható babot fogyasztani.

Próbáld meg beépíteni ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket az étrendedbe, hogy megtapasztalhasd a pozitív hatásaikat, és kísérd figyelemmel magazinunkat további 6 jótékony étel leírásáért.

Forrás: webmd.com, bamesz.hu, proaktivdirekt.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...