2017.11.14. 17:30:28 14677 437

Az otthonod legyen érted, és ne fordítva!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor a lakásunk inkább emlékeztet egy csatatérre az otthon helyett, akkor mindig elgondolkozom azon, hogy vajon mi segíthetne rajtunk - a napi takarításon és rendrakáson kívül - hogy egy kicsit rendszerezettebb legyen az életünk... Mert ami itt állandó, az a kupi és az időhiány...

Modern nappali - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Modern nappali

Az természetes dolog, hogy rendezett környezetre vágyunk, de vajon normális az, hogy ennek az eléréséhez több mint 1 órára van szükségünk naponta?

Tényleg elvárható lenne egy háziasszonytól, hogy az egész vasárnapját főzéssel ÉS takarítással töltse? Vagy az, hogy hétköznap a napi - alsó hangon - 8 óra meló után még a házi munkával is szívjon? Mikor marad akkor ideje kirándulni a családdal vagy hátra dőlni a fárasztó munka után? Vagy ilyenről egy magát valamire tartó nő már nem is álmodozhat, főleg, ha családja van? Mit is képzel... Vagy aludjon kevesebbet, és akkor lesz mindenre ideje. Esetleg fizessen a takarításért, már ha a férje és a lelkiismerete megengedi, kérem szépen...

Eme jogos kifakadásunk után :) álljon itt egy lista, ami egy sor háziasszony-barát ötlettel, berendezéssel és átalakítási tanáccsal szolgál. Nem állítjuk, hogy minden problémádat megoldjuk, és azt sem, hogy ezek filléres megoldások, vagy azt, hogy pikk-pakk megvannak, de érdemes apránként úgy megváltoztatni a környezetünket, hogy az minket szolgáljon, és ne mi érezzük magunkat modern rabszolgáknak. Ha pedig éppen költözés vagy felújítás előtt állsz, érdemes megfontolni ezeket a tanácsokat a bútorok és berendezések megválasztásakor.

1. Minél kevesebb nyitott polc

Szép a fenti kép igaz? Csak nem igazán élhető... A nyitott polcokkal csak a baj van: rendben kell őket tartani, hogy kinézzen valahogy, aztán ott van a portörlés, ami kész rémálom, ha sok a mütyür meg a szoborka, a gyertya és a satöbbi, lásd az alábbi pont.

2. Minél kevesebb dísztárgy, dekoráció

Jól néz ki az a magvakkal telerakott üveg, vagy az a festett kavics, amit nem tudsz amúgy semmire sem használni, de biztos, hogy kell egy 15. dekordarab is arra a polcra? Kellenek ezek egyáltalán? Ha már dekoráció, akkor legyen funkciója is: például egy szobanövény, vagy talán még egy illóolaj párologtató kerámia - talán... A porfogó hülyeségeket inkább hagyd, ha amúgy sincs időd takarítani. Majd nyugdíjas korodban gyűjtheted őket.

3. Alap a mosogatógép

Ahogy egy előző cikkünkben is megírtuk, a mosogatógép nagyon-nagyon-nagyon fontos! Igazi időspóroló létszükséglet, nem is részleteznénk tovább.

4. Kihúzható, nagy fiókos konyhaszekrények

Ha az alsó konyhaszekrényeidben eddig polcok voltak, akkor ezt értékelni fogod. Nem kell többé kipakolni az első sort, hogy hozzáférj a hátsó edényekhez is, sőt, a fedőknek is lehet külön helye! Nagyon praktikus.

Polcok helyett a konyhaszekrénybe | Fotó: thekitchn.comPolcok helyett a konyhaszekrénybe | Fotó: thekitchn.com

5. Minél kisebb szőnyegek, vagy semmi szőnyeg

Sokkal könnyebb, gyorsabb és higiénikusabb feltakarítani a járólapot és a parkettát, mint a szőnyeget porszívózgatni, ideális esetben félévente kitisztíttatni. Értjük, hogy a szőnyeg melegebb, de elég belőle egy kisebb méretű is csak a kanapé elé vagy csak a gyerekszobába... Legalábbis, ha praktikus és gyors megoldásokban gondolkozol.

6. Járólap és laminált padló - se nem túl sötét, se nem túl világos

Ha már a padlónál tartunk, akkor válaszd az arany középutat. Ne legyen se túl sötét, se túl világos: a sötéten nagyon meglátszik a por, a porcica, a világoson a por is, meg minden más is. Szóval csak okosan. A járólapokról és a csempékről bővebben itt olvashatsz.

7. A függöny kérdés

Volt nekünk egy nagyon klassz, hiánypótló cikkünk a függönyvásárlásról, ezt itt olvashatod.

Alapvetően most az a véleményünk, hogy a függöny engedjen át elegendő fényt, és ne legyen túl drága, mert az az igazság, hogy az első alkalommal, amikor becsapja a huzat az ablakot, úgyis odacsípi, és akkor bizony zokogni fogsz, ha drága volt...

Ha pedig elrugaszkodnál egy kicsit a hagyományostól, akkor itt találhatsz pár ötletet: A függönyös kaland

8. Praktikus előszoba bútor

Nagyon kritikus bútordarab, de az emberek nem fordítanak rá elég figyelmet. Hogy miért fontos, hogy jó legyen? Belépsz a lakásba, és jó lenne valahova letenni a kabátot meg lerúgni a cipőt - gyorsan... Ha egy szekrénnyel kell maszatolni, amibe ráadásul még fogasra is kell tenni a holmit, vagy dobozba a lábbelit, akkor bizony a cipő a szekrény előtt fog landolni, a kabát meg bárhol a lakásban... Nem is beszélve a vendégekről... Jó, ha van egy nyitott és egy zárt része is ezért az előszoba bútornak. További tippjeinket itt olvashatod>>, meg itt.

9. Gardróbszekrény - csakis jó belső elrendezéssel!

Megveheted a legolcsóbb gardróbszekrényt, amit találsz, de valószínűleg bánni fogod, mert azoknak ritkán megfelelő a belső elrendezése. Kevés a polc, nincs fiók, kihasználatlan a sarok, soroljuk még?

A gardróbokról itt és itt is olvashatsz>>

10. Egy gyors bedobós hely - De csak egy!

Kell egy fiók vagy egy doboz vagy bármi, ami neked kényelmes, ahova elhelyezheted az éppen megérkező postát, vagy a kuponfüzeteket, kuponokat, hűségmatricákat, blokkokat, számlákat stb. Itt aztán pihenhetnek addig, amíg szükség lesz rájuk, vagy amíg végső helyükre kerülnek. De csak egy ilyen helyed legyen az egész házban, ne minden helyiségben egy ;), különben állandóan keresgélni fogod a különböző lelőhelyek között a dolgokat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.