2017.10.05. 16:51:10 10916 331

Mosogatógép: Úri huncutság vagy ide vele most azonnal?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Én manapság egy harmadik, “az ide vele, tegnap is későn lett volna” kategóriába tartozom! :D Aki főz, annak bizony akár napi fél órája vagy még több is elmehet a mosogatással, a mosogatás utáni víztócsák feltakarításával és a vízkő megelőzésével, a végeredmény pedig nem mindig olyan csillogó, mint ahogy elvárnánk...

Mosogatógép - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosogatógép

Éppen halomban áll a csetresz a konyhában, megint... Én csak nézegetem, sóhajtozok, hogy ó, mikor lesz időm mind ezt elmosogatni? Szalad a lakás, mászik a gyerek, én meg utána, a kutya sétálni akar, a ruhákat ki kéne teregetni, és még ma nem is írtam a kedves olvasóknak... Néha sírni tudnék, amikor végig nézek a lakáson, főleg a konyhapulton. Szóval a mosogatógép... Most ez vágyaim netovábbja! Mielőtt azonban gyorsan megvásárolnék egyet, lássuk a tényeket! Valóban érdemes?

Nos, röpke kutatásom eredménye az, hogy igen, tényleg érdemes beruházni egy mosogatógépre, és valószínűleg, ha egyszer beszerelteted, utána már el sem tudod nélküle képzelni az életed. Valahogy úgy, mint a mosógéppel történt, a különbség csupán annyi, hogy a mosogatógép még nem terjedt el annyira kis hazánkban, de külföldön nem igazán találni konyhát nélküle.

Nemcsak az idődet spórolod meg, hanem a vizet is!

Nos, ez az állítás nem feltétlenül igaz, attól függ, hogy hogyan mosogatsz. Ha úgy, ahogy én - folyó csapvíz, mert nem szeretek zsíros lébe nyúlkálni - akkor nagyon sokat! Ha viszont úgy, ahogy a nagyi - megengeded a mosogatót, aztán néha öblítesz - akkor nem feltétlenül lesz kevesebb a vízfogyasztásod. Egy 16 terítékes, A+++ energiaosztályú mosogatógép kb. 10 liter vizet fogyaszt, az azért mondjuk jól hangzik. A teríték itt azt jelenti, hogy ennyi db lapos, mély és kis tányér, valamint pohár, kés, villa és kanál fér el a gépben. Ez egy jó nagy család igényeit is kielégítené! Persze vannak kevésbé energiatakarékos mosogatógépek is, de azok is maximum 15 liter vizet használnak el, klasszikus 12 terítékes kivitelben.

Az időmegtakarítás viszont tényleg jelentős! Az én esetemben a 20-30 perces mosogatási etapok kb. a negyedére csökkennének. Na jó, ha egy nagy tepsit el is kell mosogatni közben-közben, akkor is kijelenthetem, hogy fele annyi időt sem kell majd erre szánnom. A gépet bepakolni kb. 5 percet vesz igénybe és slussz.

Sokkal higiénikusabb

El tudod képzelni, hogy 75 fokos mosogatóvízben nyúlkálsz a kis szivacsoddal? Már pedig egy jó mosogatógép akár 75 fokon is moshat, de választhatsz 60 vagy 45 fokot is, ha kevésbé szennyezettek vagy zsírosak az edényeid, illetve, ha kényesebb garnitúrát teszel be. Ráadásul a vízsugár olyan helyekre is elér, ahova szivaccsal csak nehézkesen, ha egyáltalán fordítasz rá energiát (pl. lábos füle és pereme között...)

A baciknak esélyük sincs, ha jól pakolunk be a gépbe.

A bepakolás művészete

Az edények, tányérok és poharak, evőeszközök elhelyezése rendkívül fontos ahhoz, hogy valóban tiszta étkészletet kapjunk vissza. Ne érjen egymáshoz semmi, hogy a vízsugár tudja végezni a dolgát. A poharak lefelé, az evőeszközök felfelé legyenek fordítva. Ne pakoljuk túl a gépet!

Csak amekkora kell

Bár jól hangzik egy sok terítékes gép vétele, ne feledkezzünk meg arról, hogy egy félig megpakolt mosogatógép üzemeltetése nem túl gazdaságos. Már pedig egy sima hétköznap nem biztos, hogy megtelik a 12 terítékes gép, ám a vasárnapi ebéd után elindíthatjuk kétszer is a kisebbet.

Kíméli a kezedet

Na ez az egy halálbiztos: a mosogatógép 99,9%-kal kíméletesebb a kezeidhez, mint a mosogatás! :D Agyő, száraz bőr és égő kezek!

A legmeggyőzőbb érv

Ami számomra a legmeggyőzőbb, az az időmegtakarítás, és a tény, hogy egy gombnyomással el lesz végezve a munka! Nem áll majd a mosatlan halomban a pulton, hanem szép sorban mindent betehetek a gépbe, így legalább rend is lesz. Fellélegezhet végre a háziasszony énem, aki csak álmodozik a tiszta konyháról...

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...