2017.09.29. 17:09:57 26947 357

Amit a járólapokról, csempékről tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Járólap- és csempeválasztás.... Pff, kemény dió. Főleg mivel engem egy cseppet sem érdekel a dolog “technikai” oldala, inkább a külcsín vonz... Ugyanakkor be kell látni, hogy nem szeretnék silány minőségű terméket én sem a nappaliba, így ideje elmélyedni a járólapok világban...

Hidegburkoló - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hidegburkoló

Még szerencse, hogy van a rokonságban egy hidegburkoló. Ők azok a mesteremberek, akik a csempéket és járólapokat felteszik a falra, és lerakják a padlóra. :) Megkérdeztem tehát Lalát, mire is kell figyelni, amikor kiválasztjuk a vágyott padlólapokat, hogy ne csak a szemem vezessen...

Milyen a járólap anyaga?

Mert nem csak egy féle anyagból készülhet a csempe és a padlólap, lehet ugyanis fehér agyag vagy vörös agyag, gres lap vagy gres-porcelán keverve, esetleg anyagában színezett gres. Szóval van választék bőven, és még a felület kezelés is eltérő, mivel lehet mázas és mázatlan is. A mázas előnye az, hogy könnyebb takarítani, mint meg tudtam. És hogy ezek közül melyik a leg-leg-leg? A gres-porcelán kombináció, ami egy rendkívül erős és tartós anyag, akár olyan szélsőséges körülményeknek is képesek ellenállni, mint például a fagy vagy akár a tűz.

A fali csempék és a padlólapoknak is hasonló anyagokból készülnek, ám kopásállóságukban jelentősen eltérnek, ezért érdemes őket megkülönböztetni.

Fürdőszoba csempe | Forrás: cuded.comFürdőszoba csempe | Forrás: cuded.com

Fürdőszoba csempe | Forrás: apartmenttherapy.comFürdőszoba csempe | Forrás: apartmenttherapy.com
Fürdőszoba csempe | Forrás: cuded.comFürdőszoba csempe | Forrás: cuded.com

A járólapok kopásállósága

1-5-ig szokás jelezni a járólapok és csempék kopásállóságát:

1.PEI I: Ez lenne a csempe, eléggé alacsony kopásállóságú lapok, ezért jobb, ha csak a falra tesszük fel őket, a fürdőben vagy a konyhában.

2.PEI II: Ezeket a lapokat olyan helyre érdemes lerakni, ahova cipővel nem megyünk be, legfeljebb papuccsal, tehát például a fürdőbe jó lehet. Az előszobába illetve a teraszkapcsolatos nappaliba viszont felejtős, mert a keményebb cipőtalpak gyorsan elkoptatják.

3.PEI III: Ez a kopásállóság már megfelelő lehet a nappaliba vagy a konyhában is. Közepes igénybevétellel sokáig használható.

4.PEI IV: Az előszobában vagy egy fedett teraszon is remek, ezzel a lappal otthon már nem lőhetünk mellé, ahol sokat császkálunk túrabakancsban ott is meg fogja állni a helyét. :D

5.PEI V: Na ez a keménység már múzeumba való, na nem azért mert nem szabad hozzányúlni, épp az ellenkezője: nagyon kemény lapok, melyek akár tömeges forgalmat is bírják. Ezt használják szállodákban, éttermekben, boltokban és így tovább. :) Kültérre is ez lesz a megfelelő választás (pl nem fedett teraszra).

Járólap ötletek a konyhábaJárólap ötletek a konyhába

Járólap ötletek a konyhábaJárólap ötletek a konyhába

Csúszik vagy nem csúszik?

A csúszásmentességet is sokszor külön jelzik a gyártók a lapokon, ezt R betűvel jelölik, R9-13-ig terjed a skála, és már az R9-es is jónak számít. Ez az információ nem található meg minden járólaphoz, így ha nem találjuk, akkor hallgassunk a józan észre. Egy mázas, fényes lap valószínűleg jobban csúszik, mint egy matt felületű. A fürdőszobába és kültérre igyekezzünk kevésbé csúszós fajtát választani...

Hasznos járólapos fogalmak, amiket nem feltétlenül ismerünk

Levigált: Magasfényű, csiszolt, polírozott anyagában színezett lap, ami nem mázas. Magas költségű technológia.

Lappato: Selyemfényű, csiszolt, polírozott anyagában színezett lap, ami nem mázas. Magas költségű technológia.

Retifikált: Élcsiszolt, tizedmilliméter pontossággal méretre csiszolt lapok. Magas költségű technológia.

Strukturált: Egyenetlen, kissé hullámos, 3D-s felület, ami fokozza a csúszásmentességet. Ennek jelzése a következő: R9/R10/R11. A magasabb érték a biztosabb a csúszásmentességet jelöli.

Kalibráció: Méretazonosság, egy égetés alatt készült, azonos gyári kóddal megjelölt csempék és padlólapok összessége. Különböző kalibrációs kóddal ellátott lapok együtt burkolása kifejezetten nem ajánlott, így javasolt erre kiemelten figyelni, hisz akár az apró méretbeli eltérés is nagy bosszúságot okoz, valamint nem esztétikus a fuga szabálytalan, össze-vissza látványa.

Fogalmak forrása: otthondepo.hu

Fontos a színkód!

A kalibráción kívül nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a színkódra is, ami egy gyártási sorszám, mely megjelöli az azonos időben készült és kiégetett csempéket és járólapokat. Érdemes egyforma színkódú kollekciót kiválasztanunk, hiszen hiába azonos a típus, soha nem lesz egyforma színárnyalatú két különböző időpontban égetett járólap. Ha egy helyiségben akarunk különböző színkóddal ellátott csempét felhasználni, az nem lesz szép. Szóval nagyon fontos, hogy jól mérjük le a területeket, és esetleg 10%-kal több lapot vásároljunk, hiszen semmi nem garantálja, hogy egy hónap múlva találunk ugyanolyan színkódú gyártmányt.

Kint és bent is

Ha kültéri burkolatot keresünk, akkor magas kopásállósságú greslapot válasszunk, hiszen csak ez alkalmas ellenállni az olyan szélsőséges viszontagságoknak, mint az égető nap, a fagy, az eső, a hó. Mivel a vízfelvevő képessége 0,5%-nál is kevesebb, ezért ez lesz a legideálisabb választás hosszú távon.

Modern nappali | forrás: pinterest.jpgModern nappali | forrás: pinterest.jpg

Modern nappali | forrás: pinterest.jpgModern nappali | forrás: pinterest.jpg

Stílus tippek

A nagy lapok rendkívül elegánsak és stílusosok, még egy egyszínű vagy egyszerűbb mintájú lap is nagyon szépen mutat, ha nagyobb.

Sötétebb helyiségekbe világosabb lapot válasszunk.

Ha két különböző színű lapot szeretnénk, ne legyen túl nagy kontraszt a kettő között. Kellemesebb a szemnek egy sötét szürke-világos szürke kombináció, mint egy fekete-fehér.

Padló - fahatású illetve fa padlók | Fotó via pinterestPadló - fahatású illetve fa padlók | Fotó via pinterest

További tippek

  • Már említettük, de érdemes még egyszer kiemelni, hogy 10 vagy akár 15%-kal több csempét vagy járólapot rendeljünk, hogy biztosan elég legyen, illetve, hogy később lehessen javítani a hibákat. (Előfordulhat, hogy később nem fogunk ugyanolyan színkódot és kalibrációt találni...)
  • Kétszer is ellenőrizzük a gyártási kódokat a dobozokon!
  • A konyhába mázas járólapot válasszunk, mivel azt könnyebb tisztítani!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.