2016.09.02. 17:20:02 10561 271

Az önkontroll tanulható – és hasznos!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kortól és nemtől függetlenül mindenkivel előfordul, hogy utólag megbánja egy-egy tettét vagy akár hétköznapi helyzetekben rosszul reagál. Ezek a rossz reakciók általában annak köszönhetőek, hogy túl hamar, a lehetőségek valós mérlegelése nélkül döntünk.

Döntés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Döntés

Ösztönből, megérzésből dönteni persze sokszor nagyon is hasznos, de a legtöbb kérdésben szerencsés, ha nem hagyatkozunk az automatizmusra, nem veszi át a döntési pozíciót például a szokás hatalma.

Miben segít, ha rendelkezünk egészséges önkontrollal?

Ha hajlandóak és képesek vagyunk önmagunknak időt kérni és adni a döntéseink meghozása előtt, az hosszútávon jövedelmező, hiszen megfelelően tudjuk szelektálni, hogy mik azok a lehetőségek amiket ki kell használni, és mik azok amiket el kell engedni. Az önkontroll segít fejlődni, tudatosabbá válni. Ez nem egy állandó szabályozást vagy megjátszást jelent, sokkal inkább egy komolyabb önismeretre építő életmódot illetve az ok-okozati összefüggések felismerését.

Hozzájárul ahhoz is, hogy nyugodtabb, stresszmentes állapotot érjünk el a hétköznapokban is. Hiszen a sikereinket és pozitív visszacsatolásokat erőteljesebben, mélyebben át tudjuk élni, a problémákat pedig könnyebben meg tudjuk oldani, ha hagyunk időt magunknak egészében látni egy adott helyzetet.

Megerősíti az önismeretünket, illetve az önmagunkba vetett hitünket, ami nagyon fontos, mert a sikeres és elégedett élet kulcsa az egészséges önbizalom. Ha nem ragaszkodunk a megszokott, kényelmes azonnali cselekedetekhez, magyarázkodáshoz vagy túlbonyolított rögtönzött történetekhez, hanem helyette az egyszerű, valódi, rövid és átgondolt igazságot használjuk akkor is, ha ez egy-egy szituációban rövidtávon kellemetlen, hosszútávon az önbecsülésünket és egy kevésbé fárasztó életmódot támogatunk. A rövid távú megoldást adó, túl hirtelen válaszok nem lezárnak, befejeznek egy-egy helyzetet, csak időhúzásra szolgálnak, új problémákat, kérdéseket vetnek fel. Ehelyett van szükségünk az időre, hogy átfogóan tekinthessünk a megoldandó dolgokra és indokoltan tudjunk változtatni vagy éppen kitartani valami mellett. Mert ha hiszünk a döntésünk okában, akkor tudjuk valóban végig vinni azt, amit szeretnénk.

Önkontroll a konfliktuskezelésben

Az emberi kapcsolatok feszültséggel járnak, ez természetes. Azonban, ha megtiszteljük magunkat azzal, hogy lassabb tempóra váltunk egy vita során, akkor jóval átgondoltabban tudunk reagálni. Így elkerülhetjük azt, hogy fölöslegesen beletapossunk a másik lelkivilágába, vagy esetleg kiabálásig fajuljon a vita. Hiszen például egy párkapcsolatban vagy egy szülő-gyermek kapcsolatban komoly következménye lehet egy-egy meggondolatlan kijelentésnek, túlzó megjegyzésnek, ami „kicsúszott a szánkon” pedig nem is gondoltuk komolyan.

Hogyan érhetjük el?

Szerencsés hír: az önkontroll tanulható. A legfontosabb, a már fent is többször említett időkérés. Egy válasz kimondása előtt, egy döntés meghozása előtt, egy válasz kimondása vagy leírása előtt, sokszor a legjobb megoldás NEM azonnal választ adni. Egyén függő, hogy kinek mennyi időre van szüksége, de a felelős döntéshez az átgondolás elengedhetetlen.

kislolli

Forrás: nofejleszto.cafeblog.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...