2024.03.04. 12:36:56 6222 257

Az izmok másnapossága, az izomláz – Tehetünk ellene?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azoknak, akik rendszeresen sportolnak (de azoknak is, akik rendszertelenül), ismerős lehet az izomláz cseppet sem kellemes érzése. Amikor még a mozdulat gondolata is, fáj, és bármerre moccanunk, emeljük a kezünket, lábunkat, forgatjuk a törzsünket, fejünket, felszisszenve jelezzük a külvilág felé: nekünk bizony izomlázunk van.

Sport - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sport

Az izmok fájdalmas állapotával kapcsolatban érdemes tudni, hogy megelőzhető, de legalábbis csökkenthető, illetve emiatt edzést elhalasztani nem érdemes. Sőt!

Mit tegyünk, hogy elkerüljük az izomlázat

  • Nem mindegy, mit eszel! Bizony, az izomláz elkerüléséhez nagyon is fontos a kiegyensúlyozott étkezés. És sajnos nem a pizza lesz a segítségedre abban, hogy elkerüld ezt a cseppet sem kellemes állapotot. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról se feledkezz meg!

  • Legyen eleje és legyen vége is az edzésnek! Mielőtt nekikezdesz a valódi edzésnek, mindenféleképpen melegíts be alaposan, minden tagodat átmozgatva! Edzés után pedig ne feledkezz meg a levezetésről, nyújtásról sem!

  • Egy laza masszázs is belefér, ugye? Tanuld meg azokat a módszereket, amelyekkel az edzésben megfáradt izmaidat átdolgozhatod, hogy ezzel is csökkenthesd az izomláz mértékét.

  • Vizet neki! Egy edzés utáni, kellemes, meleg vagy langyos vízben történő zuhanyzással szintén sokat segíthetsz az izomláz elkerülésében, csökkentésében!

  • Lazíts! Nem csak a lelkednek esik néha jól a szaunázás, de a tested, főként az izmaid is hálásak lesznek érte!

  • Nagyon fontos! Ha megvagy a bemelegítéssel, az edzés is legyen fokozatos! Mindig a haladj a könnyebb, kevésbé megterhelő gyakorlatoktól az egyre nehezebbek felé!

Hogyan edzünk „izomlázasan”?

Válasszunk olyan mozgásfajtát, ami illik a „lázas” állapotunkhoz.

  • Csobbanj! Az úszás átmozgatja megfáradt tagjaid, emellett tehermentesíti, miközben keményen edzi is azokat.

  • Csak lassan!Egy laza futás, vagy egy tempós séta sokszor éppen olyan hatásos lehet, mint egy erőteljesebb edzés. Ha úgy érzed, most nem megy több, ne erőltesd a keményebb mozgást!

  • Mindig IS fontos! A megfelelő folyadékfogyasztás edzés alatt IS rendkívül fontos!

  • Éljen a kardió! Pláne, ha izomláz gyötör!

Forrás: haushaltstipps.net

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.