2023.12.08. 17:52:24 8668 315

Az idő járása – Avagy ki tölt kit: az ember az időt, vagy az idő az embert?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Talán nem érezzük teljesen elvetendőnek azt a meglátást, mely szerint: az idő az ember miatt, illetve benne létezik. Az emberi élet időbe ágyazott keretekkel rendelkezik, melynek az elejét mindenki látja, a végét csak sejteni, kikövetkeztetni, várni képes, tudni azonban nem tudja. Mivel személyére szabott életideje titokba van burkolva, és halvány fogalma sincs arról, hogy ágyban párnák között fog-e rányitni a vég, vagy másmilyen körülmények között, ezért gyakran nem tudja helyén kezelni a kérdést.

Rohan az idő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rohan az idő

Mit tesz? Halogatja a véges léttel való szembenézést. Elrejti egy titkos szelencébe a mulandóság kérdését, és még csak beszélni sem hajlandó erről az érzékeny kérdésről. Esetleg elfogadja, hogy egyszer neki is „letelik az ideje” ebben a létezésben, és megpróbál minden tőle telhetőt megtenni, hogy értelemmel és értékkel telítse azt.

Az ember, ki mindig csak magából képes kiindulni, az időt is magából rajtolja. Az én időm, a múltam, a jelenem, a jövőm – mondja. Tudja, hogy nem képes visszafordítani az idő kerekét, sem folyását. Pedig de sokszor megtette volna, miközben egy-egy meggondolatlan szó röppent fel ajkairól, vagy egy visszavonhatatlan cselekedet űzött keserűséget bensőjébe. Álmodozott időutazásról, mert hajtotta a kíváncsisága, ám mint egy hétköznapi Doctor Strange ösztönösen ráébredt arra, hogy a multiverzumban való ide-oda utazásnak több kára van, mint haszna – még akkor is, ha „csupán” apró változtatások beékeléséről van szó.

Az idő nem tartozik az uralmunk alá. Ám létezik egy belső(ként megélt) idő, mely formálja az emlékeinket, a jellemünket, egyéni történetünket. A személyes szűrőnk befolyással van arra, hogy egy-egy pillanatot, eseményt hogyan érzékelünk. Ha fájdalmas tapasztalatok vetődnek életünkbe, egyértelműen hosszúra nyújtózik az idő, míg a kellemes élmények csak úgy elröppennek fölöttünk – ámbár legszívesebben megállítanánk röptében, haladásában, folyásában, rohanásában az időt. Az időszemlélet így soha nem lehet tárgyilagos. Valahányszor egy eseményt felidézünk, mindig az aktuális lelkiállapotunkhoz igazgatjuk a múltban történteket, így az soha nem az, ami valójában volt, hanem az, amilyenné bennünk leképeződik. Így bizonyos mértékben mindannyian torzítjuk a múltat.

Nem csoda hát, hogy az idő kérdése örökzöld témává formálódott, melyről mindenki töpreng, mely mindenkit foglalkoztat. Nosztalgiázásra erősen hajló emberekre szokták mondani, hogy a múltban élnek. Viszont a tudomány szerint valójában mindenki a múltban él, mivel az agyunk nagyjából nyolcvan másodperccel később érzékeli a történéseket. Ezért a tudósok egy része szerint a jelen idő mindössze illúzió, az idő egyik bravúros trükkje.

A nyugati kultúrában természetesnek vesszük, ha a múltról úgy beszélünk, mint amit magunk mögött hagytunk, míg a jövőt magunk előttinek véljük. Ez azonban nem minden kultúrában evidencia, hiszen vannak, akik (aymarák) a múltat előttük állóként, a jövőt pedig mögöttük lévőként kezelik. Ha közelebbről megvizsgáljuk ezt az időperspektívát, láthatjuk benne a logikát, hiszen a jövő az, amit még nem látunk (ezért rejtett, mögöttünk van), a múltat viszont már ismerjük, éppen ezért látjuk (előttünk van).

Az idő lassúnak vagy gyorsnak való személyes érzékelésére nagy hatással van a dopamin (boldogsághormon), mely abban az esetben, ha örömittasak vagyunk, lelassítja a szervezetünk láthatatlanul és hangtalanul ketyegő belső óráját, így az időérzékelésünk is megváltozik.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.