2015.05.11. 17:36:29 10249 291

Az apának is jár "szülési szabadság"
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hatályos munkajog rendelkezések egy részével szinte mindenki tisztában van, így azzal is, hogy egy állapotos nőt a szülést megelőzően, illetve azt követően szülési szabadság illeti meg. De azt is tudjuk-e, hogy ilyenkor az édesapáknak milyen kedvezmény jár?

Apa újszülött kislányával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Apa újszülött kislányával

Egy kisgyermek érkezése az egész család által várt, szeretetteljes esemény, mely sok örömöt, boldogságot és persze számtalan kihívást, feladatot is jelent. A szülést követően van talán az édesanyáknak a legnagyobb szükségük arra a segítségre, melyet kizárólag az édesapák nyújthatnak és ez az időszak az édesapa és a gyermek közötti kötődés kialakulása szempontjából is meghatározó.

A családi élet ezen kiemelkedő jelentőséggel bíró pillanatainak - legyen szó akár az első, akár sokadik gyermek érkezéséről - fontosságát a jogalkotó is felismerte, amikor akként rendelkezett, hogy gyermek születése estén az édesapákat illesse meg pótszabadság.

A gyermek születését követően az édesapák által igénybe vehető ezen szabadságnak a mértéke egy gyermek születése esetén öt, ikergyermekek - függetlenül az ikrek számától - esetén pedig hét munkanap. Ezt a szabadságot a gyermek születésekor, legkésőbb a születést követő második hónap végéig lehet igénybe venni.

Azt, hogy pontosan mikor is jönnek legjobbkor ezek a plusz szabadnapok, a megadott időtartamon belül a munkavállaló maga döntheti el. Így figyelemmel lehet arra, mi a legjobb az édesanyának, a babának, a családnak. A törvény rendelése szerint ezt a szabadságot ugyanis a munkavállaló által kért időpontban kell kiadni, azokról a munkáltató egyoldalúan nem rendelkezhet.

Jó, ha tudjuk, hogy ezek a szabadnapok akkor is megilletik az édesapát, ha a gyermek halva születik vagy meghal, hiszen egy ilyen nehéz időszakban talán még inkább szüksége van egy édesapának arra, hogy néhány napra mentesüljön legalább a munkával járó terhek alól.

Fontos az is, hogy a jogszabály szövege alapján ez a kedvezmény az édesapákat csak saját gyermekük, illetőleg gyermekeik születése esetén illeti meg.

A fenti szabályokat a munka törvénykönyve, a közalkalmazottakról és a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvények is tartalmazzák. Így a közszférában dolgozók ugyanúgy élhetnek a fenti lehetőségekkel, mint a versenyszférában munkát vállalók.

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?