2024.10.23. 17:48:21 1276 60

Az Alzheimer-kór korai jelei és a családtagok szerepe
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyakran hangoztatjuk, hogy modern időket élünk, gondolkodásunk sok mindenben más, mint például 50 éve. Azonban vannak dolgok, amelyek még mindig tabutémának számítanak. Ilyen az Alzheimer-kór is, amely nemcsak a betegnek, de a környezetének is óriási próbatétel.

Segítség egy családtagtól Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Segítség egy családtagtól Fotó:123rf.com

Ez a betegség a leggyakoribb időskori demenciák egyike, amely fokozatosan romló memóriazavarral, gondolkodási nehézségekkel és viselkedés változással jár. Az időben történő felismerés kulcsfontosságú, mert a korai szakaszban megkezdett kezelés javíthatja az életminőséget, …és akkor itt rögtön jön is a kérdés:

Hogyan ismerhetjük fel a kezdeti jeleket?

Első tünetei gyakran nem feltűnőek, és leginkább az öregedés természetes velejárójának tekinthetők. Mégis vannak olyan jelek, amelyek figyelmeztethetnek. Egyik leggyakoribb korai tünet, amikor az érintett gyakran elfelejti a nemrég megtörtént eseményeket, vagy többször kérdez rá ugyanarra. Amikor nem csupán egyszeri elfelejtésről van szó, hanem rendszeres ismétlődésről, vagyis memóriazavarról.

Nehézségek a mindennapi tevékenységekben: azok a feladatok, amelyek korábban rutinból mentek, egyre nagyobb kihívást jelenthetnek. Például a főzés során elfelejtheti a következő lépést, vagy gondot okozhat a pénzügyek kezelése, csekkek befizetése.

Már nem úgy tájékozódik, mint korábban. Az idő- és hely érzékelése romlik, nehezen talál haza ismerős útvonalakon, vagy összezavarodik a dátumokkal, időpontokkal kapcsolatban.

Az Alzheimer-kórban szenvedők gyakran nehezen vagy félreérthető módon fejezik ki magukat. Például egy egyszerű tárgy nevét elfelejtik, és ezért körülírják.

Gyakori a hirtelen hangulatváltozás, szorongás vagy depresszió. A korábban társaságkedvelő emberek visszahúzódóvá, vagy akár agresszívvá is válhatnak.

Hogyan segíthetünk?

Legfontosabb a türelem és az empátia. Az alap, ha bármilyen gyanú felmerül, érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni. Ám emellett, ami még kiemelt szerepet kell, hogy kapjon, az a szeretetteljes, támogató környezet, hogy a beteg érezze, biztonságban van.

A megszokott rutinok megőrzése segítheti, hogy kevésbé érezze magát elveszettnek. Ez csökkentheti a stresszt is.

Kommunikáció: próbáljunk egyszerű mondatokban beszélni, és ne várjunk azonnali válaszokat. A türelem kulcsfontosságú, hiszen az Alzheimer-kór hatására a gondolkodás és a válaszadás is lelassul.

Ne zárjuk el a beteget a társasági élettől. A családi és baráti kapcsolatok fenntartása, valamint a különböző terápiák, például a zene- vagy mozgásterápia hozzájárulhatnak az életminőség javításához. Ezek hatalmas kapaszkodó, azonban tudni kell, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő családtag családjának érzelmileg minden tagja érintett a betegségben, ami nagyon megterhelő rájuk nézve is, ezért érdemes a témában jártas személy segítségét kérniük.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...