2024.02.20. 08:37:23 6239 205

Amiért mindenképpen megéri, ha van egy hobbid
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tevékenységeink között akarva-akaratlanul, fejben vagy szóban elvégzünk egyfajta rangsorolást. Általában ezek a feladatok a „kötelező” és a „szabadon választott” kategóriák között jutnak helyhez. A hobbi, melyet a neves grafikus Gy. Szabó Béla olyan „furfangos ördögnek” nevezett, mely valamilyen formában mindenki körül ott settenkedik, leginkább egy szenvedélyes kedvtelésként tartható számon.

Hobbi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hobbi

A hobbira mint örömokozó, szórakoztató, tevékenységre jobbára a szabadidőben kerül sor. De felmerül a kérdés, hogy vajon tudatos és elszánt hobbikereséseink közben találunk rá a sokat kutatott kiválasztottra? Avagy maga a hobbi toppan be váratlan csodaként az életünkbe, mely attól kezdve fordulópontnak minősül?

Idézzük vissza egy pillanatra gyermekkorunk hobbi-Kánaánját (eleve a gyermekkorban nehéz is a szó szoros értelmében vett hobbit lelni, hiszen ideális esetben ez maga a hobbikor: tele játékkal, örömmel, szórakozással). A játékkészítés, a szalvétagyűjtés, a bűvészkedés, a legózás, a rajzolás stb. a gyermekkor „szokványos” mozzanataiként voltak számon tartva. A felnőttvilágba csöppenés merőben más fénytörésbe helyezte a korábban normálisnak tekintett tevékenységsorokat. Sőt, értékkel telítette azokat. Sokan a szabadidejükbe csempészik a régmúlt ezen szokásait – például babaruhát varrnak, aprócska bútorokat készítenek egy akkurátusan elkészített kartonház belsejébe, esetleg bábjátékkal szórakoztatják a családot.

Van, aki egyetlen hobbi mellett kötelezte el magát, melyre rendszeres időközönként sort kerít, ám sokan több hobbit is gyakorolnak, egyszerűen csak azért, mert ezt töltekezésként élik meg. Amennyiben kedvelik a sportot, hetekre felosztva váltogatják a teniszezést, a mászótermes hegymászást, az úszást, a túrázást, és így tovább. Azt, hogy valamilyen szabadidős tevékenységet mennyire tart fontosnak a felnőtt lakosság, azt az is bizonyítja, hogy januárt egy ideje a hobbi hónapjaként ünnepelhetjük.

Előfordult már, hogy egy új emberrel való ismerkedésed során, kiderült az illetőről, hogy nem annyira a munkájáról, hanem a szabadidős kedvteléséről beszél szívesebben? Mert az emberek többsége nem igazán mondhatja el magáról, hogy a munkája egyúttal a hobbija is. Erről eszünkbe juthat a Julie és Julia – Két nő, egy recept című filmből Julie következő gondolata: „Tudod, mi a jó a főzésben? Hogy egy olyan nap után, amikor semmi sem volt biztos (…) hazajövök és holtbiztosra vehetem, hogyha összekeverek tojássárgáját, csokit, cukrot és tejet, abból sűrű krém lesz. Jelent némi vigaszt!” Ebből is láthatjuk, hogy a hobbi a legkevésbé sem tartozik: a „majd elütöm az időmet valamivel” típusú megnyilvánulások közé. Ennél klasszisokkal többet nyújt az egyénnek.

Például a kertészkedésben sokan nagy örömüket lelik, hiszen végigkövethetik a saját maguk által elültetett és gondozott növények fejlődését, miközben együtt tudnak rezdülni a természettel, megcsodálva (és kicsit be is lesve) annak titokzatos szépségeibe.

Ha azonnal a legközelebbi könyvtárba vagy könyvesboltba rohannánk, midőn szembejön velünk a „100 könyv, amit mindenképpen el kell olvasnod, mielőtt meghalsz” kihívás, akkor lehet, hogy ez a leendő hobbink hozzánk intézett hívószava…

Megtanulni egy hangszeren játszani, hogy majd később saját dalokkal örvendeztethessük meg a szeretteinket és barátainkat ugyancsak nagy lehetőségeket tár elénk. Ráadásul a zenére mindig számíthatunk: akár öröm, akár bánat ér bennünket. Jó, ha kéznél van ilyenkor egy hangszer, melyen ráadásul meg is tanultunk játszani.

Az örömhormon-termelő edzések végzése is tekinthető hobbinak, mely nem csupán a test esztétikusabbá, fittebbé formálásáról szól, hanem a komfortzóna leküzdéséről, a saját határok feszegetéséről, a kitartásról, a fegyelemről és a céltudatosságról egyaránt.

Ha a világutazás nagybetűs tervéhez már évek óta elkezdtünk félretenni, akkor itt az ideje annak is, hogy mondjuk a célországok nyelvével és kultúrájával is megismerkedjünk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.