2016.06.07. 15:10:07 14250 317

Alakbarát cukor a nyárra: a finomítatlan nádcukor
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Limonádék, lekvárok, szörpök, fagylaltok és megannyi finomság készül a nyáron. A közös bennük? Mindegyikbe kell cukor, hiszen anélkül nem elég édes az élet. Ezek a nyalánkságok azonban nem egészen fogyókúrások, éppen az említett cukortartalomnak köszönhetően. Könnyíts a lelkeden, és a kilóidon: próbáld ki a finomítatlan nádcukrot!

Nádcukor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nádcukor

Ha azt mondanánk, hogy van egy cukorfajta, ami kellemesen édes és nem terheli meg az emésztésedet, sőt, még vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, mennyire lennél boldog? Nos, itt van például a nádcukor!

Hogyan készül a nádcukor?

A cukornád, ami a nádcukor alapjául szolgál eredetileg Ázsia déli, délkeleti és trópusi vidékeiről származik, szerencsére ma már többfelé termesztik, így könnyebben elérhető. A magasabb cukortartalom érdekében mindig virágzás előtt aratják le. Ebből készül a természetes nádcukor, amelyben nem találhatók színezékek és aromák, nyers formában használják fel a cukornádat. Miután levágták, sajtolással nyerik ki az értékes nádcukrot, centrifugálják és teljesen kiszárítják, így nyerik a melaszt.

Mivel a cukrot tovább nem finomítják, és semmilyen eljárással vagy vegyi anyagokkal nem kezelik, ezért gyakorlatilag egy tápanyagban gazdag, édes növényi cukrot kapunk, amit a szervezet sokkal könnyebben emészt, mint a finomított cukrokat.

Tápanyagok a finomítatlan nádcukorban

A nádcukor sokkal kevesebb energiát tartalmaz, mint társai, és segíti az emésztést, nem puffaszt és nem okoz hasmenést, mint például a nyírfacukor. A szervezetre gyakorolt hatást tetőzi a vitamin és ásványi anyag tartalma, mivel B-vitaminokat (gyakorlatilag a teljes skálát), vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz.

Milyen az íze és mire használhatjuk?

Kellemes, karamelles aromájú, édes ízű a nádcukor, talán egy kicsit kevésbé édes, mint társai. A belőle készült italokat egy kicsit megszínezheti, hiszen világos barna a színe, de ezt akár pozitívumként is értékelhetjük.

Gyakorlatilag bármihez használhatjuk, amibe fehér cukor kellene, sütéshez, főzéshez, befőzéshez, szörp-, jegestea- és limonádékészítéshez is remek. Ne a finomított változatot válasszuk, és ne keverjük össze a sima barnacukorral, amely tulajdonképpen kristálycukor melasszal színezve. Az ára elég változó, mivel többféle változata érhető el, de nagyjából 1000-2000 Ft körül mozog egy kiló.

Forrás: vitaminspecialista.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...